menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вапнярська громада підписала партнерську угоду з гміною Грабув з Польщі (ФОТО)

02.06.2022 21:15

Партнерство відкриває шлях до спільних проектів та співпраці

Делегація з Вінницької області побувала з візитом у гміні Грабув Лодзського воєводства, повідомляє I-VIN.INFO. Метою візиту стало підписання угоди про партнерство між гміною Грабув та Вапнярською територіальною громадою, яку скріпили підписами очільники обох громад Януш Ягодзінський та Олександр Горенюк. 

Підписанню передувало відкриття спеціальної позачергової сесії депутатів Ради Гміни, які одноголосно підтримали пропозицію вуйта укласти таке партнерство. 

Зустріч, яка кілька разів переносилася через пандемію та карантинні обмеження, врешті відбулася у час, коли в Україні точиться визвольна війна з росією. Тож цієї теми не оминули в жодній розмові та жодному виступі. 

«Ми налаштовані на те, щоб найближчим часом, може не зараз, але скоро, коли настане час спокою, ми зможемо розвинути різні форми нашої співпрацю, — зазначив вуйт гміни Януш Ягодзінський. — Ця угода наближає нас до співпраці в сфері культури, самоврядування, спорту, а також обміну молоді, культурного обміну і обміну досвідом, яким ми можемо поділитися з боку Польщі і з боку України». 

Голова Вапнярської громади Олександр Горенюк у супроводі дружини Наталі, а також керівниці Департаменту освіти, культури, молоді і спорту Світлани Ревтюх керівниці Центру соціальних послуг Світлани Куржос презентував для дружньої гміни подарунки. Він привіз національну символіку, книги про свій край, вишиванку, а також нагородив керівництво гміни почесними відзнаками, що є копіями ордену Залізної Дивізії Армії УНР. Також запросив представників Грабува приїздити до України по завершенню війни. 

«Ми розуміємо величезну важливість цього процесу в частині розширених можливостей наших територій розвиватися, комунікувати, обмінуватися розвитковими проектами,а  також залучати кошти європейської спільноти задля розвиткових проектів у наших громадах. Найближчим часом плануємо активно включитися у пошук грантових проектів, залучати до них мешканців наших громад, які дадуть цим процесам рух і поширення», — зазначив Вапнярський селищний голова Олександр Горенюк. 

Для депутатів Ради Гміни візит делегації не став несподіванкою: за словами голови Ради Юзефа Дроздовського, перед прийняттям рішення проводилися обговорення за повною демократичною процедурою. Втім, партнерство з українською громадою сприйняли в гміні позитивно.

«Ми дуже позитивно сприйняли пропозицію такої співпраці, щоб наші гміни мали можливості до обміну дітьми, гостювали один в одного, створили атмосферу дружби. Я від імені депутатів ради дуже дякую за візит Вапнярській громаді», — сказав Юзеф Дроздовський після підписання угоди.  

Підписання угоди відкрило шлях громадам до співпраці практично одразу. За словами голови МГО «Україна-Польща-Німеччина», Сергія Татусяка, маючи підписану угоду, Грабув і Вапнярка зможуть реалізовувати цінні проекти.

«Наша організація сприяла укладенню понад трьохсот угод про співпрацю між українськими та польськими громадами. І це допомогло багатьом з них — дало поштовх до розвитку, написання проектів, залучення коштів європейських грантів. І головне — українські очільники громад шляхом такого обміну, переймають досвід польської моделі самоврядування, яку я вважаю взірцевою для Європи», — говорить Сергій Татусяк. 

Перші напрацювання вже є і у новоствореній партнерській групі: так, одразу по приїзду партнери запропонували Вапнярці брати участь у спільних проектах з розміщення дітей та молоді в гміні в рамках культурних обмінів. Також в Україну громада Грабува передала гуманітарну допомогу для вимушених переселенців із зони бойових дій. 

Директорка культурно-бібліотечного центру в Грабуві Пауліна Фронтчак-Павловська зазначила, що тепер польська сторона матиме більше можливостей і для допомоги громаді-побратиму і для спільної роботи. 

Наразі МГО «Україна-Польща-Німеччина» проводить перемовини з іншими гмінами, які активно цікавляться подіями в Україні, щодо участі в гуманітарній програмі «Разом переможемо», яку нещодавно презентували у Великопольському центрі освіти та курсів самоврядування WOKISS та подальшого підписання аналогічних угод про співпрацю між громадами. 

Нагадаємо, вінницька делегація відвідала місто Познань Великопольського воєводства з дводенним візитом.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Ірина Басенко

Читайте також