menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Ветеранам слід донести, що вони потрібні державі»: заступник міністра у Вінниці

20.07.2023 10:45

Заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун розповів про перспективи реінтеграції ветеранів

Тема реінтеграції у цивільне суспільство людей, які повернулися з війни, є актуальною вже сьогодні, коли ця сама війна ще триває. Після перемоги України до цивільного життя повернуться понад мільйон ветеранів, але так просто повернути їх в цивільну систему координат не вийде. Перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун розповів, як держава сприятиме поверненню ветеранів до цивільного життя, повідомляє I-VIN.INFO.

Вчора після відкриття Центру ветеранського розвитку на базі Вінницького національного технічного університету, про яке ми писали в цьому матеріалі, Олександр Порхун провів невеличкий брифінг, де відповів на наступні питання журналістів.

— Скільки, орієнтовано, ветеранів буде в Україні після закінчення війни?

— Ми розраховуємо, що після повної перемоги над російською федерацією категорія ветеранів війни збільшиться до близько півтора мільйона людей. Якщо ще враховувати членів родин ветеранів та родин загиблих захисників та захисниць, то ця цифра може сягати близько трьох мільйонів осіб.

— Чому центри волонтерського розвитку слід відкривати вже зараз?

— Центри волонтерського розвитку стануть елементом системи переходу ветеранів від військового до цивільного життя. На жаль, є загиблі захисники та захисниці, а також є багато поранених військових, які проходять лікування та реабілітацію в українських та закордонних медичних закладах. Після лікування багато військових будуть демобілізовані за станом здоров’я, через рішення МСЕКів отримають групи інвалідності та перейдуть до категорії ветеранів війни – це все відбувається вже зараз, у розпал війни. Після нашої перемоги ветеранів з’явиться набагато більше, тому ми готуємося до їх реінтеграції вже зараз.

— Яка головна мета створення таких центрів?

— Ми хочемо дати змогу ветеранам продовжувати служити своїй батьківщині, але вже на цивільному фронті. Ми розуміємо, що після перемоги відкриється новий – економічний фронт, на якому нам так само потрібні будуть захисники та захисниці. Відкриття таких центрів дасть можливість ветеранам отримати фахову освіту або перекваліфікацію за різними спеціальностями, які забезпечать наших героїв достойною роботою та заробітною платою.

— Які системи реінтеграції ветеранів існували раніше?

— Ветеранам слід довести, що вони потрібні державі. Раніше, на жаль, було так, що коли демобілізований військовослужбовець перетнув КПП військової частини, то він або вона залишались наодинці зі своїми проблемами без будь-якої підтримки.

— Яким чином обираються спеціальності, за якими будуть надавати освіту ветеранам?

— В майбутньому планується відкрити центри ветеранського розвитку по всій Україні. Ті виші, на базі яких будуть відкривати центри, будуть надавати освіту за профільними спеціальностями цих навчальних закладів. Якщо ветеран з Вінниці, то він може отримати освіту не лише тут. Він чи вона може поїхати, наприклад, у Дніпро, адже там центр базується в університеті, якій спеціалізується на інших професіях. Плануємо скоро відкрити центр на базі аграрного університету в Києві. Це буде така собі екосистема, яка дозволить ветеранам отримати різну фахову освіту, зважаючи на їхні особисті вподобання.

— Які професії будуть найзатребуванішими?

— На нашу думк,у найзатребуванішими після війни будуть робітничі професії. Ми розуміємо, який фронт відновлення нам треба буде покрити. У нас три регіони майже повністю знищені, тож це буде масштабна робота. На базі вінницького центру плануємо ввести професію зварювальника – вона буде найактуальніша.

— Скільки людей вже подали заявки на посаду помічника ветерана?

— Наразі по Вінницькій області на участь у проєкті «Помічник ветерана» подали 43 заявки. Перший етап Міністерство у справах ветеранів закрило 15 липня. Зараз ми опрацьовуємо усі заявки, їх по чотирьом регіонам, які беруть участь у пілотному проєкті, близько 160-170 осіб. Загалом по пілотному проєкту нам потрібно 400 помічників ветерана. Другий етап прийому заявок буде стартувати 21 липня.

Учасники пілотного проєкту «Помічник ветерана» вже проходять навчання?

— Сьогодні навчання проходять тренери, які будуть готувати помічників ветеранів. Після їхньої підготовки та опрацювання заявок вже кандидати у помічники ветерана відправляться на навчання в центри ветеранського розвитку.

Помічники ветерана – це люди, які надаватимуть юридичну, психологічну та адміністративну підтримку ветеранам та ветеранкам війни, а також їхнім родинам. Детальніше про проєкт «Помічник ветерана» можна дізнатись у нашому матеріалі.

Читайте також, від фронту – до професії: Вінниця рушає програмою ветеранської реінтеграції.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також