menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Від фронту – до професії: Вінниця рушає програмою ветеранської реінтеграції (ФОТО)

19.07.2023 16:00

На базі Вінницького національного технічного університету відкрили Центр ветеранського розвитку

Сьогодні у Вінниці відкрили другий в Україні Центр ветеранського розвитку, в якому вчитимуть кандидатів на посаду помічника ветерана. Також тут надаватимуть професійну освіту військовим, які повертатимуться з фронту у цивільне життя. Центр працюватиме на базі Вінницького національного технічного університету, фахівці якого і будуть вчити ветеранів новим професіям, повідомляє I-VIN.INFO.

Перший Центр ветеранського розвитку відкрили місяць тому у місті Дніпро. В майбутньому такі центри на базі вищих навчальних закладів планують відкрити у кожній області України.

«Цей центр стане пунктом переходу ветеранів від військового до цивільного життя. В нашій державі вже стартував пілотний проєкт з підготовки помічників ветеранів, яка проходитиме в Центрі ветеранського розвитку. Я сподіваюсь, що в цьому закладі помічники ветеранів та самі ветерани – ті, хто боронили нашу державу, отримають фахову цивільну освіту, яка допоможе їм розвивати країну вже у мирний час», - зазначив під час відкриття очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

До початку повномасштабної війни на Вінниччині було близько 19 тисяч ветеранів. Після війни в Україні будуть мільйони ветеранів, тож готувати базу для їхньої реінтеграції в цивільне життя починають вже зараз.

«Система переходу ветеранів від військового до цивільного життя включає три етапи. Перший етап – аналіз потреб військових у медичній допомозі. Другий етап – визначення цивільної професії, яку прагне опанувати ветеран та надання освіти по цій професії. Н,у і третій етап – це, безпосередньо, працевлаштування з обраної професії. Центр ветеранського розвитку допоможе реалізувати саме другий етап цієї системи. Тут будуть надавати якісну професійну теоретичну та практичну база, що допоможе людям, які повернулися з фронту, опанувати нові цивільні професії», - розповів перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун.

З 2015 року ВНТУ працює за програмою «Україна – Норвегія». За цей час вдалося підготували близько 500 випускників. Це ветерани та члени їхніх сімей.

«Наш університет не випадково став учасником цього пілотного проєкту, адже ми маємо значний досвід роботи з ветеранами та їхніми родинами. На базі Центру ветеранського розвитку людей, які повернулись з фронту, навчатимуть підприємництву, IT-технологіям та пілотуванню дронами в цивільних потребах, зокрема, аграрних. Ми використаємо свій досвід, який ми мали ще з 2015 року, щоб допомогти нашим захисникам та захисницям пройти шлях реінтеграції в цивільне суспільство», - каже ректор Вінницького національного технічного університету Віктор Біліченко.

Приміщення Центру ветеранського розвитку у Вінниці обладнані спеціальною технікою для профільного навчання. Центр облаштували для комфортного навчального процесу ветеранів.

Окрім комп’ютерної техніки, центру передали і декілька одиниць безпілотників, що використовуватимуть у цивільних потребах – для розпилення добрив на поля з неба.

Читайте також, об'єднані для зміцнення: громада на Вінниччині та громадська організація спільно розвиватимуть масовий спорт.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також