menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Від ідеї до дії: благодійний фонд реалізує масштабні проєкти в громадах Вінниччини

30.11.2023 10:45

Інтерв'ю із директоркою Благодійного фонду «МХП-Громаді» Тетяною Волочай

Партнерська публікація

Розвиток громадянського суспільства – питання незалежності та спроможності громад по всій Україні. Саме таку задачу ставить перед собою Благодійний фонд «МХП-Громаді», який допомагає мешканцям громад у вирішенні їхніх економічних, соціальних, екологічних та інших важливих питань. I-VIN.INFO вдалось поспілкуватись із директоркою цього фонду Тетяною Волочай.

— Чи часто благодійний фонд «МХП-Громаді» проводить заходи на кшталт міжнародного круглого столу «Влада, бізнес, громадянське суспільство: об'єднання зусиль заради здорової нації», який проходив у місті Берегове Закарпатської області?

— До пандемії та повномасштабної війни ми щорічно проводили форуми з представниками органів місцевого самоврядування. Зараз це рідше відбувається, але завдяки ВТО ВФСТ «Колос» і за підтримки компанії МХП це стало можливим. Провели круглий стіл про розвиток громад і про можливості для громад. Також була така цікава активність, як «Світове кафе». В рамках цього формату ми разом з головами громад генерували ідеї, як вирішувати проблеми, що пов`язані з викликами війни. Зокрема, як зустрічати ветеранів, як підтримувати освіту, як забезпечувати громади укриттями, що робити з медициною тощо.

— Передбачаються у вас ще подібні проєкти, проведення міжобласних спільних заходів?

Думаю, це буде продовженням теперішнього заходу. Звісно, ми чекаємо ініціативи від самих громад та їхніх очільників. Наш фонд працює для того, щоб допомогти людям організуватися для вирішення їхніх проблем. І саме в такому форматі вдається знайти ефективні універсальні рішення або налагодити співпрацю. Але потрібно бути обережним з організацією масових заходів, тому що питання безпеки є дуже важливим. Йде війна і кожен з нас має працювати на перемогу, як це роблять щодня наші військові на фронті, в окопах і при будь-якій погоді.

— Можливо, ваш фонд планує якийсь масштабний проєкт, який об’єднає багато громад навколо однієї теми?

— Якщо говорити про масштабні проєкти, то ми наразі надаємо безкоштовний доступ до медичних послуг. Привозимо лікарів у громади. У нас є медичний автомобіль, який подорожує громадами і надає послуги. Проєкт називається «Скарбничка здоров’я» і розрахований на піклування про дітей. Лікарі з «Охматдиту» приїжджають в громади, де роблять обстеження, дослідження і профільні консультації для діток. Також на нашому медичному автомобілі в громади приїжджають терапевти, окулісти, фахівці УЗД. Вони привозять усе необхідне обладнання та надають безкоштовні послуги. Крім того, ми приділяємо велику увагу культурним проєктам, які спрямовані на переосмислення української ідентичності. Перший з них – «Кіно заради перемоги». Спеціальний кіномобіль їздить громадами, де організовують спільний перегляд українського кіно. Є у нас також благодійні концерти з «KOZAK SYSTEM», на яких Іван Леньо – фронтмен цього гурту – в дуже зрозумілий спосіб пояснює, чому від кожного з нас залежить результат головної української перемоги. І третій проєкт розрахований на підтримку музеїв.

— Що це за музеї?

— Ми надихнулися музеєм в Пирогові, в якому відреставрували центральну вхідну групу – це таке місце, через яке проходять усі відвідувачі, квитки купують і потрапляють в автентичне середовище. Такий собі «етнопортал». Після цього зрозуміли, що у нас в громадах є малесенькі музеї з експозиціями про дуже визначних людей. Про видатних українців, які зробили для нашої країни максимум, та ще й заплатили за це життям. Це такі відомі постаті, як поет Василь Симоненко, громадський і політичний діяч В’ячеслав Чорновіл, пророк Василь Стус і композитор Микола Леонтович. Тому такі музеї необхідно підтримувати. Також у нас є музей «Трипільської культури», розташований в селі Легедзино на Черкащині. В Україні це було найбільше поселення трипільської культури. Ще коли греки ходили, прикриваючись листям фініків, трипільці вже майстрували одяг, який би і зараз можна було носити.

— Проєкти втілюються завдяки партнерам. Чи багато у вас закордонних партнерів? На що вони більше звертають увагу? Що їх цікавить?

Партнерів у нас насправді багато. Є міжнародні донори, є українські фонди, а є бізнес, який теж підтримує наш Благодійний фонд, перераховуючи нам кошти. Минулого місяця ми завершили аудит від міжнародної компанії «PricewaterhouseCoopers». Це дуже поважна компанія. Ми отримали від них позитивний висновок, тому до нас буде ще більша довіра і з’явиться ще більше міжнародних партнерів.

— Які успішні спільні проєкти вже реалізовані?

Можу згадати про співпрацю із програмою розвитку ООН в Україні. З ними ми запровадили проєкт про розвиток демократії «Молодь в громаді». Це чудова серія заходів, на яких діти віком від 12 до 17 років навчалися проєктному менеджменту. Потім досліджували проблеми громад, генерували ідеї, шукали гроші на ці ідеї та реалізовували проекти. Є у нас також проєкт «СпільноФонд» у синергії з фондом «Подільська громада». Проєкт покликаний навчити активних людей в селах і містах фандрейзити і використовувати різноманітні способи залучення коштів в свої громади. Для цього ми їх збираємо на три дні, навчаємо, потім вони повертаються в громади і створюють свої громадські організації.

— Громадські організації грають важливу роль в реалізації проєктів?

Так, тоді у активних громадян з’являється більше можливостей для залучення коштів. Коли це просто ініціативна група, і вони збирають гроші, офіційно це є незаконним. А коли є громадська організація, можна звертатися до бізнесу, адже бізнесу легше перерахувати кошти саме організації. Також вони можуть писати грантові заявки під свої проекти, легально збирати кошти на благодійних аукціонах, концертах через скриньки, ярмарки, велопробіги. Це посилює спроможність всього громадянського суспільства в Україні.

Читайте також: школа дронів, співпраця з Японією та благодійні велопробіги: голови громад Вінниччини та України обмінювалися досвідом.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький та Степан Вігер

Читайте також