menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Від «Шпаківні ВПО» до казки з використанням ШІ: у Вінниці відкрили виставку митців (ФОТО)

19.02.2024 10:45

Цікаві арт-проєкти можна побачити в просторі «ПІЧ»

Позавчора, 17 лютого, у Вінниці презентували виставку «Портрет резидентів». П’ятнадцять митців продемонстрували картини, світлини, інсталяції та навіть казку, яку «оживили» за допомогою штучного інтелекту.  I-VIN.INFO також побував на відкритті виставки у Культурному просторі «ПІЧ» та поділиться найцікавішим.

Впродовж 4-х днів митці знайомилися, генерували ідеї, співпрацювали між собою, а підсумком роботи стала ця виставка. Чимало з них розробили спільні проєкти.

Наприклад, фотограф Костянтин Родигін презентував спільну роботу з художницею Мариною Прус. Ця робота називається «Полювання». Як пояснив Костянтин Родигін, на фото є образ птаха, а на знімку домальований змій. Разом ці символи, як два антипода.

«Є такі дві протилежності, яких часто зображають в алхімічній символіці, як супротивників, які борються один з одним. Так, це можна інтерпретувати як боротьбу, полювання, а можна і навпаки, як єдність їх, де вони один одного доповнюють. Цю роботу ще можна розглядати в стилі Смарагдової скрижалі Гермеса Трисмегиста, який каже «Те, що вгорі подібне до того, що внизу». В наш час ця виставка є дуже важливою. Адже такі події дають можливість висловити глибинні почуття до будь-чого, які не проговорюються у вербальному вигляді, проте їх можна відобразити за допомогою мистецтва», - зауважує Костянтин Родигін.

Окрім цього, тут на виставці є проєкт, який називається «ВПОшня» або «Шпаківня ВПО». Його створили Дмитро Ємельянов, Володимир Ходак та Олександр Никитюк. Ця робота критично висвітлює недостатню або відсутню державну підтримку переселенців, акцентуючи на тому, що навіть символічний «будиночок» виявляється недосяжним без залучення зусиль громадськості та індивідуальної доброти. Цей арт-проєкт нагадує про важливість солідарності та співчуття в часи кризи, підкреслюючи роль кожного у наданні допомоги та підтримки тим, хто вимушений був залишити свої домівки.

Окрім світлин та картин на виставці художниця та казкарка Інна Сивак презентувала свою казку про команду громадської організації «Plai». Її ілюстрації до казки «оживили» за допомогою штучного інтелекту. Ця робота була показана, як відео до відкриття виставки.

«Моя казка описує шлях створення громадської організації «Plai». І загалом ця казка про дівчинку, яка шукала свою сім’ю. А в результаті створила її сама. І в такій інтерпретації я і розповіла, як створилася наша команда. На цій виставці є спільна паралель – ми всі об’єдналися та висловлювали те, що було на душі. Всі були зацікавлені у колаборації. До виставки доєдналися митці з інших міст України. Наприклад, Каміла Карпенко приїжджала до нас з Ніжина. Вона долучалась до роботи над різними ідеями. А кураторка цієї резиденції Ольга Поляк – з Івано-Франківська. Так і об’єдналися митці заради вічного», - розповіла Інна Сивак.

Ця виставка триватиме впродовж двох тижнів. Окрім згаданих робіт, можна ще глянути проєкт «У випадку затяжної зими розбити», в якому розповідається про відчуття весни і швидший її прихід. У створені використали творчий доробок учасників резиденції, а також вірші, фото, веснянки і зображення, що дають це відчуття весни. А ще є груповий проєкт Квадриптих «Колаборація», в якому митці шукали спільні ідеї та співпрацювали один з одним.

Виставка знаходиться у Креативному просторі «Plai» за адресою: вул. Сковороди, 25. Вхід – безкоштовний.

Нагадаємо, Від світлин з «Азовсталі» до життєвих історій: у Вінниці відкрили виставку про Маріуполь (ФОТО).

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак.

Читайте також