menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Від світлин з «Азовсталі» до життєвих історій: у Вінниці відкрили виставку про Маріуполь (ФОТО)

16.02.2024 14:40

Презентація виставки про окупацію українського міста

Досить емоційно відкрилась вчора у Вінниці виставка «Маріуполь. 86 #наживо». Присутні не приховували сліз, коли дивились на трагічні фото з Маріуполя. Вони розповідали про події в Маріуполі з 24 лютого 2022 року по 20 травня 2022 року. I-VIN.INFO теж побував на виставці та розповість про найцікавіше.

Експозиція містить не тільки фото міста до та після російського вторгнення, а новини й листування людей в соцмережах під час вторгнення. Присутні не могли стримати сльози, коли споглядали світлини або читали інформацію на стендах.

Виставка відкрилась у Вінницькому обласному художньому музеї, а приурочена вона до 2-ї річниці від початку повномасштабного вторгнення рф. Тут зібрана історія оборони Маріуполя українськими військовими впродовж 86 днів. На світлинах зображено «Азовсталь», Маріупольський драматичний театр, діти, українські військові, новини та листування людей. Як розповіла переселенка та представниця центру «ЯМаріуполь» Аліна Рашевська, на виставці зібрані й повідомлення з різних груп, в яких шукали людей, виставляли фото зруйнованого міста.

«Також тут є світлини з «живими кладовищами», які розміщували просто у дворах. Тут хрести, палиці… Я до цього займалася танцями, і в нас у костюмах були вінки, які дівчата одягали на голову під час виступів на концертах. Саме ці віночки ставили на ці братські могили, аби хоч якось позначити, що тут поховані люди. Сама виставка охоплює 4 теми: діти в мирний час і під час війни, захисники, «Азовсталь», скріншоти з новин та переписок», - розповідає Аліна Рашевська.

Представниця центру була в Маріуполі до 16 березня 2023 року. У свої 19 років дівчині довелося пережити та побачити чимало страхіть, пов’язаних з війною. Разом з близькими та дітьми Аліна виїжджала з Маріуполя. Під час виїзду чимало разів чула, що їхню машину розстріляють, не пропустять. Проте вдалося покинути рідну домівку та знайти безпечне місце.А після того, як вона приїхала у безпечне місто, дізналась, що в її будинок у Маріуполі прилетіла ракета. До Вінниці вона переїхала лише навесні 2023 року.

На виставці також згадали про теракт росіян у драмтеатрі Маріуполя, біля якого було написано «Діти». Тоді загинуло, за різними даними, 300 мешканців міста, які ховались в укритті. Також Аліна Рашевська зазначила, що окупанти вимагали в українців видаляти всі фото, відео про місто та руйнування, а листування з рідними перевірялися. А ще були люди, яких війна застала у 2014 році. Чимало з них переїжджали саме до Маріуполя, щоб бути ближче до дому. Проте війна прийшла у їхню домівку вдруге…

«У свій час про події в Донецьку та Луганську забували. І якщо й ми будемо забувати про інші наші території, то потім не зможемо повернути їх. Ця виставка дуже важлива в наш час, адже тут показуються злочини російських окупантів та мужність українців», - зауважує пані Аліна.

Як додає психологиня центру «ЯМаріуполь» Галина, російська пропаганда робить все, аби про трагедію Маріуполя забули. Також окупанти прагнуть звинуватити у початку цієї війни Україну. До їхнього центру приходять люди, які нещодавно виїхали з Маріуполя, адже не витримали цієї пропаганди та тиску.

«Знаю одну жінку, яка жила в Маріуполі практично в бідності. Вона собі купувала трішечки молока та хліба, аби не вмерти. А решту грошей відкладала, щоб заплатити перевізнику, а це дуже дорого, та виїхати звідти. Для мене ця історія викликає страх. Після таких подій розумієш, які є в людини надлюдські зусилля витерпіти ось цей тиск від окупантів, щоб нічого зайвого не сказати», - зазначила психологиня.

Серед присутніх були студенти, які навчаються в одному з коледжів Вінниці. Своїми враженнями поділилась Катерина Зацерковна. Про цю виставку вона дізналась від викладача і разом з одногрупниками прийшла сюди.

«Коли побачили фото, стало дуже важко. Навіть уявити не можеш, що відчували люди в окупації. Від цієї виставки розумієш, наскільки страшні події відбуваються в них на очах. Найбільше сьогодні запам’яталося, що окупанти скинули на Маріуполь 35 авіабомб на завод «Азовсталь», де були цивільні люди, а наші військові їх захищали», - каже Катерина.

Як зазначила Аліна Рашевська, ця виставка переїзна,реалізовується в рамках проєкту «Маріуполь. Культурна деокупація». Виставка проводиться у співпраці з Маріупольською міською радою. Згодом ці світлини можна побачити і в інших містах, де функціонують центри «ЯМаріуполь».

На відкритті також переглянули фільм «Маріуполь. Невтрачена надія». Це кіно — свідчення про війну росії проти України від простих людей, які прожили у Маріуполі перший місяць вторгнення. Стрічка не містить страшних кадрів, не справляє тиск на глядача. У Вінниці експозиція відкрита у Вінницькому обласному художньому музеї до 3 березня.

Нагадаємо, Вінниччина у ТОП-5: розпочалась шкільна ліга «Пліч-о-пліч».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також