menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінниччина у ТОП-5: розпочалась шкільна ліга «Пліч-о-пліч» (ФОТО)

06.02.2024 12:00

Проходить початковий етап змагань

Вчора у Вінниці стартували змагання «Пліч-о-пліч. Всеукраїнська шкільна ліга», де діти можуть взяти участь у змаганнях з волейболу, баскетболу, футзалу, спортивного орієнтування та черлідингу. Наразі проводитимуть перші етапи. А кращі з кращих можуть дійти до фінальних обласних ігор, після яких і визначать переможця, який представлятиме Вінниччину на всеукраїнському рівні. I-VIN.INFO побував на відкритті змагань.

Перед відкриттям був виступ черлідерок Вінницького гуманітарного ліцею №1 імені Пирогова «Завзяті соболята». Дівчата теж готуються до змагань у шкільній лізі. Як зазначив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов, цей проєкт покликаний спонукати дітей проявляти свої лідерські якості. Наразі у школах діє змішана система навчання. Для дітей запровадили такий проєкт, щоби ті менше сиділи вдома у ґаджетах.

«У нас йде війна, лунають повітряні тривоги. А спорт – це завжди хороша річ. Завдяки спорту та участі у шкільній лізі школярі спілкуються між собою, ведуть активний спосіб життя. Вважаю, що цей проєкт вдалий, бо долучилися дуже багато учнів. Вінниччина входить у п’ятірку областей України, де зареєструвалось найбільше команд. Від нашої області подалися 1932 команди», - каже Сергій Борзов.

Ця всеукраїнська шкільна ліга вперше впроваджується у всіх регіонах. Після цього відкриття стартуватиме другий етап шкільної ліги. Будуть змагатися представники територіальних громад на районному рівні. На початку березня відбудуться фінальні ігри. А у травні пройдуть обласні змагання, на яких і виберуть переможців Вінницької області. Саме вони поїдуть на всеукраїнські змагання.

Також вінничани можуть обрати талісман нашої області, який відображатиме дух нашого регіону, приноситиме удачу спортсменам. У кожній області оголосили свій конкурс, де охочі можуть вибрати талісман Вінниччини. Як зазначила перша заступниця голови Вінницької ОВА Наталія Заболотна, школи обирали найкращу свою команду. У 6-ти районах пройдуть районні етапи, на яких і визначатимуть найкращих з кращих.

«На всеукраїнських змаганнях школярі представлятимуть свою школу. І це не буде збірна команда області. Зі шкільної команди вони розпочинають свої змагання, а назва, номер школи та назва команди буде звучати на всю Україну. Сьогодні на змаганнях присутні команди з баскетболу Калинівської громади. Там проводилися відкриті тренування. У громаді залучені тренери та вчителі з фізичної культури. Вони запрошували тренерів з дитячо-юнацької спортивної школи на свої змагання. Думаю, ці команди дійдуть і до обласного рівня», - каже Наталія Заболотна.

Як розповів для I-VIN.INFO представник команди «Соколи» Максим Гвоздінський, вони приїхали з села Глинськ Калинівської громади. Про цей проєкт дізнався від вчителів. А команду створили з усіх охочих.

«Команда налаштована на позитив. Звісно, прагнемо здобути перемогу. Бачимо, що сьогодні з нами грає у товариському матчі БК «Вінниця», їх вважаємо за сильних суперників», - розповідає капітан команди.

А інша команда, «Корделівські дракони», приїхала з села Корделівка, що теж у Калинівські громаді. За словами одного з учасників команди Назара Барчишена, він навіть ніколи не уявляв, що братиме участь у всеукраїнському проєкті. Сам навчається у 7-ому класі. А до команди приєдналися школярі, які завзято хотіли цього.

«Про шкільну ліги нам розповіли вчителі. Відібрали тих, хто хотів і показував хорошу гру. Від цих змагань хочу отримати драйв, задоволення від гри, позитивні емоції. Тим більш для мене набагато цікавіше тренуватися, виконувати фізичні навантаження, ніж сидіти у ґаджетах», - зауважує Назар.

Окрім гостей та учасників, сьогодні на відкритті «Пліч-о-пліч. Всеукраїнська шкільна ліга» була присутня амбасадорка цього проєкту – Майстриня спорту України з веслування, Маріна Чорна. За її словами, дітей потрібно долучати до спорту, аби вони могли відволікатися від повітряних тривог, сумних новин та стресу.

«Пліч-о-пліч. Всеукраїнська шкільна ліга» - надзвичайно важливий в наш час проєкт для школярів. Як амбасадорка, буду їздити на шкільні ліги, популяризувати цей проєкт. Звісно, у мене є свої тренувальні збори, тому поєднуватиму цю роботу зі своїм графіком. Особливо, вболіватиму за нашу вінницьку команду, коли дійдемо до всеукраїнського етапу. Коли запропонували стати амбасадоркою, погодилась відразу, адже ідея сподобалась і розуміла, що це класний досвід», - зазначила Маріна Чорна.

Цього разу дві команди зустрілися з професійною командою БК «Вінниця», аби отримати досвід у грі. Хоч професійні баскетболісти здобули перемогу над командами школярів, проте бували ситуації на майданчику, коли діти лідирували у рахунку з професіоналами. Також Сергій Борзов презентував гравцям БК «Вінниця» баскетбольний м'яч з підписами переможців Євроліги - БК «Монако».

Нагадаємо, «Ці спортсмени сформують дуже сильну націю»: вінницький тренер.

Щоб отримувати новини вчасно підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак


Читайте також