menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Відновлення міст: урбаністичний форум у Вінниці об'єднав експертів, представників влади та громадських активістів (ФОТО)

28.07.2023 20:45

Український урбаністичний форум 2023: Спільний дім відкрився у Вінниці

Сьогодні у Вінниці розпочався Український урбаністичний форум 2023: Спільний дім. Цей захід, що триватиме у Вінниці протягом двох днів, дозволить громадським активістам та активісткам, закордонним фахівцям та представникам влади обмінюватися досвідом та поглиблювати дискусію щодо розвитку міст в Україні. I-VIN.INFO відвідав відкриття цього форуму, яке проходило у Вінницькому обласному молодіжному центрі «KVADRAT».

Український урбаністичний форум проводиться вже вп’яте , але сьогодні у Вінниці цей івент вперше за три роки проходить в офлайн форматі.

Український урбаністичний форум 2023 став справжньою кузнею ідей для розвитку міст України. Обговорення питань відновлення житла, зеленої відбудови, питань безпеки та інтегрованого розвитку дозволять залучити увагу влади, громад та експертів для спільної роботи над майбутнім нашим спільним домом - українськими містами.

«Тема цьогорічного форуму – спільний дім. Я маю багато пояснень, чому була обрана саме така тема, але я розповім вам лише одне з них. Протягом усього минулого року ми з командою Cedos працювали над дослідженням досвіду та переживань людей під час війни. Люди розповідали нам про багато страшних речей, але був і позитив. Більшість людей запевняли, що переживають неабияке відчуття спільності зі своїми рідними, друзями та співгромадянами. Це відчуття спільності та солідарності – це те, що ми маємо зберегти. Солідарність – цінність на якій буде ґрунтуватись відновлення. Це цінність, яку ми маємо плекати і поширювати у наших містах», - розповідає координаторка Українського урбаністичного форуму Анастасія Боброва.

У відбудові України велику роль зіграє допомога наших міжнародних партнерів. Хоча за кермом великого проєкту з відбудови стоятимемо ми – українці та українки, фінансування цього проєкту здебільшого зможуть здійснювати саме наші західні союзники, такі як Нідерланди.

«Для Нідерландів, як і для усього Європейського Союзу дуже важливо сьогодні впевнитися, що у України буде гідне майбутнє, тож ми всі маємо це забезпечити. В Нідерландах ми акцентуємо велику увагу на допомозі України у відбудові інфраструктури охорони здоров’я, сільського господарства та житлового фонду. Світовий банк нещодавно опублікував аналітичний звіт, де зазначається, що ці сфери є критичними і ми направляємо саме туди наші ресурси», - зазначає надзвичайний та повноважний посол Королівства Нідерландів в Україні Йеннес де Мол.

Питання безпеки, інвестиційна привабливість та активність, а також підтримка міжнародних організацій стають ключовими факторами у забезпеченні стійкості та сталості міст. Ці питання були акцентовані Фіоною Аллен, експерткою з розвитку міст з Управління Верховного комісаріату ООН у справах біженців Фіона Аллен.

«Ми звертаємося до громад України і просимо, щоб вони комплексно сформулювали потреби, які може допомогти задовольнити УВКБ ООН. Йдеться про сталу відбудову та розвиток, бачення якого нададуть самі мешканці громад. Після перемоги Україні в війні постане проблема недостатньої кількості робочих кадрів, адже багато жінок виїхало за кордон. Відбудова України та створення в ній привабливого соціального середовища заохочуватиме біженців повертатись додому та вирішувати цю проблему», - каже Фіона Аллен.

Інтегрований розвиток міста неможливий без належного житла для населення. Радник проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ» Павло Федорів підкреслив, що громади повинні відігравати центральну роль у цьому процесі.

«Децентралізація дала містам як великі повноваження, так і ресурси для їх здійснення. Проте, їм все ще бракує муніципальної спроможності для здійснення інтегрованого розвитку. Ми працюємо і будемо працювати над підтримкою муніципалітетів та підвищенням їх спроможності до планування та реалізації проєктів з інтегрованого розвитку міст. Для багатьох громад відновлення після війни передбачатиме повне переосмислення того, як вони працювали із плануванням до війни», - розповів радник проєкту Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ.

Відновлення житла в умовах війни, побудування справедливої житлової політики, поліпшення екології в українських містах – усі ці та багато інших питань вже обговорюються та обговорюватимуться в рамках Українського урбаністичного форуму 2023: Спільний дім.

Читайте також, інноваційну модель розвитку української економіки представив відомий економіст у Вінниці.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також