menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Виготовляють крупи, олію та тушкованку: у громаді на Вінниччині допомагають переселенцям та захисникам

07.12.2023 14:40

Сьогодні в Україні відзначають День місцевого самоврядування

Підготовка до зими, забезпечення продуктами харчування внутрішньо переміщених осіб та бійців, облаштування укриттів. Над цим працюють від початку повномасштабного вторгнення у Городківській громаді, що в Тульчинському районі на Вінниччині. I-VIN.INFO поспілкувався з головою громади Оленою Резнік, яка розповіла про основні виклики.

Переселенці. Від початку повномасштабного вторгнення у громаді була велика кількість переселенців. Їх приймали щоденно та давали змогу оселитись у школах чи садочках. Частина переселенців виїхала за кордон, та все рівно залишилось близько 360 ВПО. За словами Олени Резнік, ймовірно в подальшому вони стануть мешканцями Городківської громади, адже їм нема куди повертатися.

Благодійність. У Будинку Культури відкрили гуманітарний штаб. Це велика кімната, де з одного боку є речі, а іншого – продукти. Сюди приходять ВПО або ж соціально незахищені верстви населення.

Є фермери, які надають різне зерно, цукор, сухе молоко, м’ясо чи рибу, овочі. З цього у громаді виготовляють крупи, макарони, тушкованку, борщову заправку. Є фермер, який засадив п'ять гектарів соняшнику і вже два роки є забезпечення олією. Всім колективом тут садили два гектари картоплі та висаджували помідори.

Крім цього, виготовляють окопні свічки. А коли приїжджають бійці у відпустку, навіть у вихідні, їм видають смаколики. Для прикладу, нещодавно мешканцям Городківської ТГ вдалось завантажити 168-му бригаду (закупити повністю запчастини до машин). Також створений чат сільгоспвиробників, де контролюють закупівлю дронів.

Зокрема, допомагають членам сімей загиблих військовослужбовців. Учні та учениці спільно з колективом Будинку культури проводять щонеділі благодійні заходи чи спортивні змагання.

«Я інколи думаю, що було, якби не було війни. За цих два роки пройшло ніби п'ять. Це колосальна робота, яку б в спокійних умовах зробити було важче. А ця напруга навпаки згуртовує людей і ми йдемо вперед», – каже Олена Резнік.

Загалом із місцевого бюджету виділили 1 416 000 гривень на підтримку Збройних сил України (в тому числі ТРО, Нацгвардію, Нацполіції, ДСНС, СБУ тощо). Провели 19 благодійних ярмарків та концертів і зібрали 190 115 гривень на підтримку ЗСУ.

Соціальна сфера. У нас функціонує ЦНАП, де працює досвідчений колектив. Вони повністю забезпечені сучасними комп'ютерами, програмним забезпеченням.

Всього є п’ять шкіл і з них дві – опорні. Усі школи мають укриття, тому функціонують у звичному режимі.

Є терцентр, де проживають люди похилого віку проживають. Там за рахунок коштів благодійників облаштували нову сучасну кухню. Також Ресурсно-інклюзивний центр для діток з особливими потребами. Крім цього, цьогоріч відновили роботу ДЮСШ. Це великий спортивний майданчик, де проводять змагання для різних громад з волейболу, футболу тощо. Він найбільший в Тульчинському районі.

Серед інших впроваджених проєктів: сучасний бібліотечний простір, облаштування в школах та садочках харчоблоків по вимогам ХАССПу, придбання сучасного лабораторного обладнання для аналізу крові, створення клубу «Незламна, психологічна, юридична підтримка дружин та матерів захисників та захисниць». У планах – створення молодіжного простору.

Критична інфраструктура. Тут забезпечені усім – генераторами, паливно-мастильними матеріалами. Відновили подачу світла у всіх селах (відключення триває лише під час комендантської години). І уклали угоду з комунальним підприємством «Городківка комунсервіс», яке забезпечуватиме мешканців необхідним у разі блекауту.

Були придбані екскаватор, грейдер, сміттєвоз, два автобуси (для підвозу дітей із сусідніх сіл до опорних шкіл).

Майбутній розвиток. У ТГ пройшла стратегічна сесія, на якій запланували розвиток на 10 років. У ній розглянули перспективи із залученням ініціативних мешканців. До того ж, ще 18 жовтня тут отримали ліцензію на первинну медико-санітарну допомогу і тепер заохочують усіх підписувати декларації з лікарями. Як додала голова Городківської громади, є потреба у лікарях.

Довідково:

Щороку 7 грудня в Україні відзначають День місцевого самоврядування. Його святкують працівники місцевих, районних, селищних рад та адміністрацій.

У цей день у 1990 році Верховною Радою тоді ще УРСР було прийнято Закон про місцеве самоврядування. Але його святкування запропоноване та підтримане Президентом України у 2000 році.

У жовтні 1985 року державами Європи була затверджена «Хартія місцевого самоврядування», яка стала основою його класичної моделі. Для України документ мав дуже велике значення, тому що цей інститут в країні був забороненим упродовж 70 років. Незважаючи на безліч проблем, які з’являлися на шляху, у 1997 році Хартія була ратифікована в Україні та увійшла у національне законодавство.

I-VIN.INFO вітає усіх працівників місцевого самоврядування та бажає усім громадам розвитку та процвітання, надійних партнерів, вдалих співпраць та реалізації проєктів. Також терпіння та успіхів у нових починаннях, бути сильними, ефективними, стійкими та надалі працювати задля нашої перемоги!

Нагадаємо, голова громади на Вінниччині про виклики повномасштабного вторгнення.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Головне фото: Валентин Вінницький

Фото: зі сторінки у Facebook




Читайте також