menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничан навчали, як долати стрес в умовах бойових дій (ФОТО)

09.02.2022 16:50

У Вінниці пройшов безпековий тренінг

Вчора у «Ветеранському просторі» провели черговий безпековий тренінг присвячений поведінці при надзвичайних ситуаціях. На цьому занятті із вінничанами поспілкувався досвідчений психолог, який розповів, що таке стрес і як з ним боротися. Про це повідомляє I-VIN.INFO.

Першим лектором на тренінгу виступив голова Міського освітньо-аналітичного центру допомоги ветеранам АТО/ООС, членам їхніх сімей та сім’ям загиблих «Ветеранський простір» Олег Климбовський. Він, як колишній військовослужбовець і учасник бойових дій, посилаючись на власний досвід, розповів про усі психологічні труднощі, з якими стикається людина, яка вперше опинилась у зоні активних бойових дій.

«Приблизно 25 відсотків людей в умовах перших для них бойових дій взагалі не вилізуть з безпечного місця та не почнуть вести вогонь у відповідь. Серед тих, хто все ж таки наважиться взяти зброю та почати вести вогонь по ворогу, лише відсотків 15 будуть вести його прицільно, усі інші будуть навмання стріляти кудись у бік ворога. Це пов'язано з тим, що дуже важко для багатьох зробити цей перший постріл в людину. Так поводять себе люди, які потрапили під обстріл вперше», - розповів Олег Климбовський.

Після бойових спогадів пана Климбовського було оголошено невеличку перерву, під час якої учасники тренінгу могли збадьоритися філіжанкою кави.

Потім слово було надано досвідченому офіцеру-психологу Юрію Березовському. Пан Березовський, будучи обізнаним фахівцем у своїй сфері, розповів про відмінність стресу під час бойових дій і під час звичайних побутових ситуацій.

«Як думаєте, чим відрізняється стрес, який ми відчуваємо під час бойових дій і той, який ми відчуваємо, наприклад, під час важливого іспиту? Нічим. Це той самий стрес, він не відрізняється абсолютно нічим, різне у нас лише ставлення до стресової ситуації. Якщо ми знаємо, що так званий бойовий стрес нічим не відрізняється від так званого студентського, то ми можемо зрозуміти, що і засоби боротьби зі стресом не будуть сильно відрізнятися. Згадайте, як ви боролися зі стресом під час сесії – це може стати основою боротьби зі стресом в реальних бойових умовах», - зазначив Юрій Березовський.

Приводячи абстрактні та конкретні приклади, пан Березовський та пан Климбовський усього за дві години пояснили слухачам, як відчувається бойовий стрес, як з ним боротися самому і допомогти позбавитись його й оточуючих.

«Для мене несподіванкою було дізнатись, що будь-який стрес в нашому житті завжди один і той самий. Усвідомивши це, я зрозуміла, що можна випрацьовувати реальну стратегію поведінки в будь-якій життєвій ситуації, повертаючись до досвіду, отриманого у попередніх стресових ситуаціях», - каже учасниця тренінгу Єлизавета.

Це був другий з п`яти безпекових тренінгів, що проводяться у «Ветеранському просторі». На майбутніх заходах для учасників будуть проводити практичні заняття, у тому числі, і з володіння вогнепальною зброєю. Все це робиться для того, щоб вінничани були психологічно готові до будь-якої надзвичайної ситуації.

Нагадуємо, більше сотні вінничан прийшли до ветеранів АТО/ООС навчатися військовій справі.

Щоб отримувати новини вчасно підписуйтесь на наш Телеграм-канал

Фото: Степан Вігер

Читайте також