menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничанин радить не довіряти сумнівним русурсам, щоб не натрапити на шахраїв

21.07.2023 12:00

Чому люди потрапляють на шахраїв?

З початку повномасштабного вторгнення в Україні збільшилась кількість хакерських атак. Протягом 2022 року Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України зареєструвала в 2,8 разів більше кіберінцидентів, ніж в 2021 році. Тому українцям варто бути обачними з сумнівними посиланнями та сайтами. Адже потрапити на шахраїв може кожен. I-VIN.INFO поспілкувався зі студентом факультету інформаційних технологій та комп’ютерної інженерії ВНТУ Іваном Савчуком про важливість дотримання кібергігієни у повсякденному житті.

Раніше ми вже писали про Івана Савчука. Рік тому він отримав подяку від Департаменту кіберполіції Національної поліції України за злагоджену роботу, яка спрямована на кіберзахист державних інформаційних сайтів. Детальніше прочитати матеріал на цю тему можна за наступним посиланням.

Наразі Іван знову працює у дотичній сфері та вивчає кібербезпеку. Як зазначає студент, з початку війни дійсно збільшилась кількість кібератак та почастішали випадки кібершахрайства.

«Шахрайство було завжди. Останнім часом у новинах регулярно з'являються заголовки про нові схеми шахрайства. Як правило, шахрайські дії пов’язані з банківськими операціями. А коли телефонують з приводу підозрілих махінацій з вашими власними коштами, краще перетелефонувати на гарячу лінію банку за офіційним номером. З приводу хакерства, наша країна зіткнулася з великою кількістю хакерських атак у лютому 2022 року і потерпає від них досі», - каже Іван Савчук.

На його думку, найчастіше люди довірять сумнівним ресурсам через необачність і недостатність розумінням «кібергігієни». Є випадки, коли сайти-шахраї досить професійно маскуються під реальні, і виявити різницю між оригіналом та шахраєм стає досить важко.

«У такому випадку варто звертати увагу як на глобальні відмінності, так і на дрібниці. Адже у випадках шахрайства мова йде про ваші кошти! І необачність може досить дорого коштувати», - каже Іван Савчук.

Аби зрозуміти чи сайту, посиланню можна довіряти, студент ділиться порадами. А головне правило – ніколи не довіряй сайту на 100%, коли вперше користуєшся ним. Збільшення шансів не бути обманутим чи ошуканим в мережі інтернет може забезпечити низка простих дій, які може перевірити кожен:

1. Перевірте адресу сайту, перш ніж відкривати його. Спамери і зловмисники можуть створювати підроблені сайти, що схожі на відомі, аби викликати довіру. Під час переходу на сайт звертайте увагу на правильне написання домену (перші літери в адресі сайту). Уявімо, що нам потрібно зайти на сайт «Приват24» . У нього обов’язково на початку адреси вказується «https://» замість «http://». Як правило подібного роду компанії обов’язково використовують захищені протоколи.

2. Не довіряйте сайтам, що видають помилки або пропонують завантаження невідомих файлів без вашої згоди. Це може бути спробою інсталювати шкідливий програмний збій на ваш пристрій.

3. Уникайте відвідування сайтів, які мають застарілий дизайн або інтерфейс, адже це може свідчити про відсутність або недостатньої уваги до безпеки.

4. Не відкривайте невідомі посилання, які надходять у повідомленнях або електронній пошті від неперевірених джерел. Це може бути спам або спроба отримати несанкціонований доступ до ваших даних.

5. Уважно стежте за кількістю та типами рекламних банерів та спливаючих вікон на сайті. Надмірна реклама може бути не тільки набридливою, але і приховувати шкідливий контент.

6. Не встановлюйте додатки на свій телефон з невідомих джерел або магазинів додатків, які не мають доброї репутації.

Порушення цих простих правил може призвести до втрати власних коштів, або персональних даних. А такі випадки, та ситуації з хакерською атакою навіть на телефон стаються щодня по всьому світу.

«Потрібно розуміти, що інтернет - це місце, де розповсюдження вірусів є звичайною справою. Інколи навіть найкращі антивіруси можуть не помічати їх. Якщо казати про класичні випадки, з якими може стикнутись звичайний користувач, найнебезпечнішим є завантаження будь-яких файлів або програм на пристрій з неперевірених джерел. Ті, хто розробляють віруси, досить «підковані» люди. Вірус може знаходитись навіть у завантажених картинках, «зашитий» безпосередньо у неї», - зауважує Іван.

Додає, категорично не рекомендується вводити особисту інформацію, на незнайомих сайтах. Як правило віруси не руйнують девайс повністю, звісно у деяких випадках вони можуть сповільнювати їх роботу. Основна задача вірусу – отримати бажане.

«Є віруси, які збирають інформацію наявну на девайсі. Є віруси, які блокують роботу пристрою, з подальшим вимаганням коштів. Є віруси, які використовують потужності пристрою у власних цілях. Незалежно від виду вірусу, вони несуть досить нищівні наслідки, як для девайсу, так і для інформації, яка зберігається на ньому», - каже Іван Савчук.

За його словами, наразі найрозповсюдженіші випадки кібершахрайства побудовані на основі соціальної інженерії. Іван вважає це найнебезпечнішим видом шахрайства.

«Якщо про вірус або спам нас можуть попередити спеціальні програми, то у випадку шахраїв, які пишуть чи телефонують особисто, може допомогти хіба що власна інтуїція. Шахрайство, яке побудоване на базі спілкування з живою людиною, є вкрай небезпечним. Адже такий злочинець є свого роду психологом, якиц вміє знаходити підхід до жертви. Він може видати себе за будь-кого. Будь то співробітник банку, або друг твоєї сестри, який потрапив у біду», - зауважує студент.

Шахраї такого типу починають свою діяльність з аналізу ваших даних, які розміщені у соціальній мережі або у вільному доступі. Тому у приватних бесідах можуть бути досить переконливими.

Нагадаємо, 91-річний волонтер на Вінниччині допомагає військовим.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Головне фото: lpnu.ua

Фото надане Іваном Савчуком




Читайте також