menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінничанка, яка втратила зір, стала працівником кол-центру

06.08.2022 13:55

Раніше вона була викладачкою в університеті

Наталя Тарасюк – людина з інвалідністю по зору другої групи, член виробничої первинної організації УТОС вінницького підприємства незрячих. Але так було не завжди. Про це повідомляє I-VIN.INFO посилаючись на пресслужбу Вінницької обласної організації УТОС.

До 2017 року Наталя працювала на кафедрі економіки і підприємництва Вінницького національного технічного університету, займала посаду доцента. Захистила кандидатську дисертацію у економічній сфері, тобто є кандидатом наук. 13 років була у виші, викладала економічні предмети.

Коли вона почала втрачати зір то працювати в університеті ставало дедалі важче, Наталя звільнилася з роботи та завітала до вінницького осередку Українського товариства сліпих, де їй надали моральну і спеціалізовану підтримку.

«Тоді я не знала, чим далі буду займатися у житті. Не була поінформована щодо програм на комп'ютері і телефоні, які озвучують текст. Приблизно півроку я фактично була відрізана від світу, бо не могла користуватися цими звичними для всіх пристроями. Навіть зателефонувати нікому не мала можливості. На підприємстві незрячих дізналася, які програми можуть мені допомогти і як далі жити повноцінним життям», - каже Наталя Тарасюк.

Нині Наталя Тарасюк працює на ізраїльський ринок, просуває послуги одного із мобільних операторів.

«Людині із вадами зору в кол-центрі працювати нескладно. Хоча не всі незрячі хочуть працевлаштовуватися таким чином. Коли я була керівником групи в одному із кол-центрів, пропонувала роботу багатьом людям з інвалідністю, але із різних причини майже ніхто не лишився. Взагалі людина із залишками зору може працювати практично на будь-якому місці за умови, якщо це не загрожує її здоров’ю і життю», - розповідає Наталя Тарасюк.

Наталя спілкується із клієнтами російською мовою, яку розуміє приблизно третина мешканців Ізраїлю. Якщо людина не розуміє її, вибачається і припиняє розмову. Тому навіть знання івриту чи англійської мови не потрібні. А ось гарні економічні знання Наталі Тарасюк даються взнаки.

«Нещодавно клієнт кол-центру зауважив, що я не своєму місці, що я достойна більшого. Він почав допитуватися, де я вчилася, де працювала. Але я не жалкую, що в свій час звільнилася із вишу. Бо тоді було складно готуватися до занять, шукати аудиторію, відмічати студентів у списку. Нині я вже адаптована до свого стану. І, напевно, могла б знову працювати викладачем. Але поки що не хочу, мене влаштовує нинішній статус», – розповідає Наталя Тарасюк.

Наталя має родину, чоловіка і 13-річну дитину. Тож допомагати жінці із вадами зору є кому. Під час війни Наталя хотіла активно допомогати військовим - плести маскувальні сітки. На жаль, ніхто навчати слабозору людину цьому не захотів, і її бажання не втілилося у життя.

«Я не думала їхати під час війни за кордон, як деякі інші незрячі люди. Вірю у перемогу Україну. Окрім того, не готова залишати чоловіка і власний дім. І вважаю, що виїздити наразі із Вінниці немає потреби. На відміну від деяких українців з окупованих територій, які не мають житла», - прокоментувалаНаталя Тарасюк.

Нагадаємо, у Вінниці військовий вперше зустрівся із новонародженою донькою.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: пресслужба Вінницької обласної організації УТОС

Читайте також