menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінниччина вшановує пам'ять Героя: пройшов чемпіонат з важкої атлетики на честь Дениса Лабунського (ФОТО)

29.07.2023 17:30

Вінницький важкоатлет, Герой України Денис Лабунський загинув на полі бою від рук російський загарбників

Сьогодні у Вінниці пройшов Чемпіонат області з важкої атлетики серед юніорів та юніорок до 20 років та молоді до 23 років. В цьому році змагання приурочили пам’яті Героя України Дениса Лабунського, який був видатним важкоатлетом Вінниччини та героїчно загинув, захищаючи Україну від рашистів у лавах Збройних сил України, повідомляє I-VIN.INFO.

В цей день у спортивному залі, де тренувався Денис Лабунський, відкрили меморіальну дошку на честь загиблого героя. Головним ініціатором такого рішення, а також присвоєння щорічного чемпіонату Вінницької області з важкої атлетики статусу пам’яті Дениса Лабунського, став його тренер Костянтин Соцков.

«Денис змагався саме у віковій категорії до 20 років, тож віднині ми будемо проводити обласні змагання з важкої атлетики у цій віковій категорії на честь Героя України Дениса Лабунського. Денис – це перший мій вихованець, який став кандидатом в майстри спорту, перший, з ким я їздив на чемпіонат України. Він запам’ятався мені як самовідданий спортсмен та світла людина. Денис – безумовно наше знамено, приклад для наслідування молодого покоління важкоатлетів Вінниччини. Задача нас – тренерів, в першу чергу, виховати не чемпіона світу та майстра спорту, а правильну та порядну людину, таку, якою був Денис Лабунський», - каже Костянтин Соцков.

Відкриття меморіальної дошки та проведення перших змагань на честь Дениса Лабунського має велике значення як акт вшанування пам’яті загиблого героя. На відкриття прийшли його рідні, дружина та батьки.

«Змалечку Денис був позитивною та активною дитиною. Брався за різні види спорту, але в підсумку обрав саме важку атлетику. Перед кожними змаганнями я казала йому: «Синку, удачі». Дуже важко було дивитися, як він підіймає цю величезну штангу, але дуже раділа, коли він таки здіймав її над своєю головою. Коли почалась повномасштабна війна, він сказав: «Мам, хто як не я? Треба починати з себе, за наше майбутнє, за майбутнє дітей. Перемога буде тільки за нами». В Дениса був позивний «Гром» і він дійсно був громом серед ясного неба. Дуже хочу, щоб наші майбутні покоління вшановували його пам’ять, адже саме заради них мій син віддав своє життя», - зі сльозами на очах згадує мати героя Леся Василіївна.

Завжди перший у спорті та завжди перший на полі бою – саме такою людиною був Денис Лабунський. В цьому році у нього та його дружини Тетяни була б дев’ята річниця стосунків, але російська військова агресія забрала у молодого подружжя можливість відзначити цю важливу дату.

«Денис був цілеспрямованою та відважною людиною. Він завжди йшов вперед та тільки вперед. Він хотів досягнути висот як у спорті, так і у військовій службі. Денис хотів завжди бути першим, в принципі, так і було. Він героїчно загинув зі зброєю в руках, прикриваючи вихід побратимів з оточення. Він був кулеметником – а це перший номер у підрозділі, тож і в цьому плані він реалізовував свою мету завжди бути першим. Весь свій спортивний досвід Денис завжди комусь передавав. Зокрема, своєму молодшому брату, якому зараз 17 років – він багато чому його навчив. Коли я спостерігаю таке вшанування його пам’яті, мені стає трішки легше переживати втрату, адже я бачу, що мій чоловік загинув недарма», - розповідає дружина Дениса Тетяна Лабунська.

Чемпіонат Вінницької області з важкої атлетики серед юніорів та юніорок до 20 років та молоді до 23 років, який відтепер щорічно носитиме статус пам’яті Дениса Лабунського, зібрав молодих спортсменів з різних громад Вінниччини.

«Сьогодні ми проводимо першість Вінницької області з легкої атлетики, яка приурочена світлій пам’яті Героя України Дениса Лабунського. Нам всім дуже важко і боляче від втрати такої людини, такого спортсмена, але, на мою думку, дуже правильно започаткувати проведення змагань саме на його честь. Ми будемо кожен рік проводити такі змагання для того, щоб світлий образ Дениса став взірцем для молодих спортсменів та привів їх до спортивних та життєвих звитяг», - зазначив заступник голови Вінницького обласного спортивного товариства «Колос» Вадим Мохник.

На чемпіонаті були представлені важкоатлети з Вінницької, Жмеринської, Тульчинської, Городківської та Турбовської громад.

«Я займаюсь важкою атлетикою більше п’яти років. Я родом з Погребищенської громади, але почав тренуватися коли вступив в інститут у Вінниці в 16 років. До 22 років я встиг стати майстром спорту України, був призером чемпіонату України та неодноразово вигравав на чемпіонатах Вінницької області з важкої атлетики. На цих змаганнях, думаю, у мене конкуренції не буде. Проте, хочу подивитись, хто з наших спортсменів Вінниччини є сильним, з ким буду змагатися на чемпіонаті України», - Андрій Москаленко.

Важка атлетика – це всесвітньовідомий олімпійський вид спорту, який, на жаль, у Вінницькій області є не досить популярним та затребуваним. За словами тренера Дмитра Бабича, важкоатлети Вінниччини здобувають високі спортивні результати не завдяки, а всупереч.

«На сьогоднішній день важка атлетика на Вінниччині недостатньо популярна та розвинена. Лише три спортивні заклади у Вінниці виховують важкоатлетів. На мою думку, цьому олімпійському виду спорту приділяють недостатню увагу. Проблема полягає в тому, що у тренерів немає мотивації, адже для них виділяють невелику заробітну плату. А якщо немає вмотивованих тренерів, то немає і висококласних спортсменів. Проте, не дивлячись на це, Вінниччина має власних героїв важкої атлетики – призерів чемпіонату України та чемпіонату Європи», - Дмитро Бабич.

Читайте також, «Поверніть мені тата»: 7-річний вінничан чекає з полону рідного батька.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький

Читайте також