menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Вінниччина – передова та зразкова» – міністр аграрної політики та продовольства України (ФОТО)

29.10.2021 11:45

Пройшла VII Міжнародна науково-практична конференція «Від землі - до готового продукту»

Презентація власної продукції: яблук, соку, вина та техніки - все це було під час першого дня наукової конференції «Від землі - до готового продукту» на Вінниччині. Сюди з’їхались з різних куточків України, аби представити свої досягнення та обмінятись досвідом, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов розповідає: «Вінницька область є лідером у виробництві різної продукції. Це, для прикладу, цукровий буряк, молоко, м’ясо. Ми потужний регіон з садівництва, переробки й вирощування зернового матеріалу. У сільському господарстві саме третина плодово-ягідної продукції виготовляється у Вінницькій області. 24 тисячі гектар - площа продуктивних багаторічних насаджень. Найбільше у структурі насаджень займає яблуко і груша, далі вишні і черешні, також малина, смородина, лохина. Активно розвивається й горіхівництво, тому у цьому теж є перспектива».

Як зазначає міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко, садівництво та тваринництво це два найслабші місця. Наразі садівництво стає стратегічним напрямком у розвитку. Головними причинами є створення робочих місць, якісної нової інфраструктури та виробництво якісної продукції з експортними можливостями.

«Держава має системно вкладати гроші. Наступного року планується підтримка садівництва на більше одного мільярда гривень. Вінниччина є центром з виробництва у різних галузях, тому діалог сьогодні важливий. Моє політичне завдання - забезпечити державну підтримку в обсязі одного відсотка ВВП. Коли ми сформуємо бюджет, ми спокійно зможемо відпрацювати компенсаційні заходи минулого періоду».

Він додає: «Ми сьогодні приїхали аби вислухати, почути проблематику, піти на виробництво, підбити попередні підсумки і зрозуміти, як підсилити вас на майбутнє. Приїжджаємо в регіони та спілкуємось безпосередньо з фермерами. Сьогодні була продуктивна розмова, адже живе спілкування на місці подій - найефективніша робота. Опрацьовуємо ті проблеми, про які розповідають голови громад. Вінниччина - передова та зразкова для розвитку. Ми плануємо надати більш сильну підтримку».

Під час круглого столу голови громад мали змогу поставити власні запитання.

Крім цього, на самій виставці були різні локації. Одними з таких є фермерське господарство «Еко край» село Засулля, Полтавська область.

«Працюємо ми з 2012 року. У Полтавській області маємо вже власні п’ять магазинів. Свою продукцію поставляємо й у Київ. Спеціалізуємось на виготовлені соків, пастили, чіпсів та багато іншого.Все з натуральних продуктів - соків прямого віджиму 100%. Сливи, груші, порічки, яблука, черешні вирощуємо самі», - розповідає начальниця цеху з виробництва соківТетяна Ковальська.

Схожим у діяльності є й товариство «Агрокомплекс» села Тростянець Вінницької області.

«У нас є свої сади, де ми активно вирощуємо яблука. Також запустили лінію виробництва яблучного соку, без додавання води чи консервантів. Такий цикл, коли ми з своїх же яблук виготовляємо сік прямого віджиму у новітній паковці. Для зберігання фруктів маємо свій холодильний комплекс з новітніми технологіями. Наша організація додатково займається зерновими культурами, використовуючи при цьому зерносушарку», - зазначає менеджерека з реалізації Лейла.

Наприкінці виставки було підписано Меморандум про співпрацю задля консолідації зусиль сторін, спрямованих на посилення політичних, адміністративних, економічних, фінансових можливостей. Підписаний він між між трьома сторонами. Це заступник голови Всеукраїнської організації громад Іван Слободяник, міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко та голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов.

Згодом відбулось відкриття нового цеху «Фруктона-ВН». Це підприємство, яке спеціалізується на переробці свіжих і заморожених ягід, фруктів, овочів та їх похідних, грибів та зерняткових.

Вони постачають заморожену продукцію для виробників напоїв, джемів, кондитерських виробів, консервації, молочної продукції, дієтичних добавок на внутрішній ринок Українита ринки Європейського Союзу, Північної Америки, Близького Сходу.

Нагадаємо, у Вінниці відкрили перший центр «Життя в стилі ECO».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Діана Праведна

Читайте також