menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Вінницькі підприємці можуть отримати компенсації за альтернативні джерела живлення (ФОТО)

05.05.2023 13:20

Михайло Ганчук розповів про роботу сонячних та вітрових електростанцій ®

Нещодавно у Вінниці бізнес-спільнота Board організувала зустріч для вінницьких підприємців, які зацікавлені у облаштуванні сонячних та вітрових електростанцій. Директор ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Михайло Ганчук розповів про особливості альтернативних електростанцій, їхні переваги та недоліки. А представники департаменту економіки та інвестицій Вінницької міської ради пояснили, як міська рада буде компенсувати витрати на придбання автономного живлення для мікропідприємств. I-VIN.INFO побував на заході, дізнався відмінності, плюси та мінуси альтернативних електростанцій, хто і за яких умов може отримати цю компенсацію від міської ради.

Для початку Михайло Ганчук презентував для учасників зустрічі компанію ТОВ «Промавтоматика Вінниця». Також наголосив, що українцям варто чекати зростання цін на електроенергію. Вже зараз варто задуматись та почати економити, адже в сусідніх країнах – Польщі, Німеччині та країнах ЄС, набагато вища вартість електроенергії, ніж в Україні. Для прикладу, в Німеччині електроенергія для підприємств коштує в 10 разів дорожче, ніж у нас, а для населення 1кВт коштує дорожче в 30 разів!

Потім Михайло розповів, чому ж такі популярні сонячні електростанції, та як правильно їх встановити, аби працювали вони більш ефективно. Також розказав про недоліки СЕС.

Основні переваги сонячної електростанції:

-Великий термін експлуатації. Фактично на сонячну електростанцію виробники дають термін експлуатації 50 років, а гарантію – 25 років.

-Не потребують обслуговування

-Безшумні

-Досить точне прогнозування виробітку електроенергії. Завдяки цьому можна достатньо правильно прорахувати, скільки електроенергії виробить сонячна електростанція за рік.

З недоліків: при облаштуванні наземної СЕС панелі закривають велику територію, відповідно ця площа стає, в більшості випадків, непридатною для використання.

А ще підприємець зауважив, що повноцінна робота сонячних електростанцій, здебільшого, не зможе повністю забезпечити потреби виробництва в зимовий період, адже взимку світловий день значно менший, та ще й досить багато днів – з малою сонячною активністю.

Розглянули графіки генерації та споживання електроенергії і Михайло Ганчук пояснив, як це працює. Також учасники зустрічі разом порахували терміни окупності різних типів сонячних станцій з урахуванням декількох сценарії щодо потенційного підняття цін на електроенергію.

Михайло Ганчук розповів і про вітрові електростанції. Вони в Україні менш популярні, тому що мають більше недоліків. Серед них експерт називає шум, потребу в регулярному обслуговуванні. Є і суттєві переваги: вітер є вночі та вдень, взимку та влітку, тобто, немає різниці, яка пора року та період доби. Також вони не потребують великої території для встановлення. Проте, побутові вітрові електростанції можуть чудово доповнити сонячні. І акумулятори гібридної сонячної електростанції можна дозаряджати вітряком.

У такий спосіб можна більш ефективно використовувати альтернативні електростанції. Аби детальніше про них дізнатися, можна проконсультуватися у ТОВ «Промавтоматика Вінниця».

На цьому заході також розповіли, як отримати фінансову компенсацію від міської ради на придбання автономних джерел живлення.

Директордепартаменту економіки та інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов зауважив, що витрати на сонячні електростанції, гідроенергетичні установки та вітрогенератори можна компенсувати. А ось джерела живлення, які працюють на викопних видах палива – генератори – не можна.

Величина обсягу часткової компенсації витрат на придбання автономних джерел живлення складає 30% від сплачених податків до бюджету Вінницької міської територіальної громади за 2022 рік. Але не більше фактичних витрат на придбання автономних джерел живлення.

Своїми враженнями від почутого поділилась керівниця компанії «Оpen visa» Світлана Орлюк. Вона часто відвідує подібні заходи, адже це зараз надто актуально.

«Сьогоднішня тема для підприємців була просто «вау»! Найбільше запам’яталась інформація про встановлення сонячних електростанцій. Дужецікаво було дізнатись як працює СЕС. Виявляється, все не так і складно. І після сьогоднішнього заходу я сама зможу визначитись, яка станція мені потрібна і навіть порахувати, за скільки років вона окупиться. Також, для мене було дуже корисно дізнатись про компенсацію від міської ради. Класно, що є такий проєкт від ВМР, який допомагає придбати таку систему», – каже Світлана Орлюк.

Захід організовувався бізнес-спільнотою Board у коворкінгу «Cherdak».

Нагадаємо,«Бізнес-план не для галочки»: у Вінниці пройшов другий етап маратону «PRO бізнес» (ФОТО).

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак.

Читайте також