menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Волонтерство – це покликання»: у Вінниці відзначили рестораторів, які допомагали військовим та переселенцям з початку війни (ФОТО) ®

03.10.2022 14:55

Вінницьким рестораторам-волонтерам вручили подяки

У Вінниці 28 вересня провели урочистий вечір для рестораторів-благодійників. Тих, які з початку повномасштабної війни готували їжу для військових, переселенців та волонтерів, організовували збір коштів і надавали іншу допомогу заради перемоги України над ворогом. Народний депутат України 8-го скликання та волонтер Сергій Кудлаєнко особисто вручав подяки власникам вінницьких закладів. I-VIN.INFO побував на нагороджені та дізнався кілька історій про волонтерство від рестораторів.

Серед гостей були присутні представники ресторанів, кафе та інших закладів, які довели свою мужню позицію у важкий для країни час, які показали витримку та небайдужість, які підтримували наших військових, переселенців та людей, котрі потребували допомоги.

Гостям вечора демонстрували відеоролики з кадрами волонтерських ініціатив вінницьких закладів. Серед інших – компанія TopRest, яка постачає обладнання для кухонь і допомагає з облаштуванням ресторанів і кафе. Власниця фірми Валентина Якобчук розповіла, що з початку повномасштабної війни їм довелось припинити свою основну діяльність. Тому разом з чоловіком та рідними почали волонтерити.

«Перших два місяці були найважчі. Ми працювали на розподільчому складі в організації «Загартовані серця». Інколи в нас заклади просили інвентар, то ми надавали все необхідне. А так, більше сортували гуманітарну допомогу, речі. Згодом кількість людей на складі зросла, бо включилось «сарафанне радіо»: один сказав одному, а той – іншому, і люди почали активно приходити та допомагати. Тож, через деякий час ми повернулись до своєї основної діяльності», - каже Валентина Якобчук.

Представник компанії «Авалакс», в якій теж допомагають комфортно облаштовувати кухні для закладів харчування, Вадим Гладков зауважив, що вони ще з 24 лютого почали допомагати військовим. Адже з перших днів війни отримали багато запитів на постачання обладнання:

«Усім потрібно готувати їжу, навіть на блокпостах, а обладнання ніякого немає. Тому військовим ми привозили печі. Потім нашого товариша, шеф-кухаря Олександра Мазюру, призвали. Він потрапив у вінницький госпіталь, керує там їдальнею, а це приблизно 55 людей. І вже через нього почали співпрацювати з військовим госпіталем, допомагали переважно в ремонті обладнання. Також перераховуємо кошти в різні волонтерські фонди. Навіть податки заплатили на півтора року вперед, аби допомогти економіці України», - зазначає менеджер компанії «Авалакс».

Додає, що компанія навіть не знала, чи буде й далі працювати, проте все одно заплатила велику суму податків. Так само багато донатив на ЗСУ у різні фонди власник «Ліга Бару» та ресторану м’яса «Mr. & Ms. Meat» Сергій Єгоров. За його словами, навіть сам порахувати не може кількість благодійних організацій та волонтерів, яким надсилав кошти.

«Основний напрямок допомоги наших закладів – це підтримувати донатами. Ми максимально виділяли гроші із заробітків закладів, аби допомогти військовим, переселенцям та волонтерам, які відкривають збори коштів. Це були різні фонди, окремі бригади. Насправді, тут цілий список. Але намагались скидати кошти тим людям, які напряму працюють в гарячих точках», - каже Сергій Єгоров.

На нагородженні також була власниця LA П'ЄЦ Анна Котляр, яка зі своєю командою годувала військових. Також вони готували піцу для переселенців, поранених бійців, волонтерів та інших. За її словами, вона найбільше захоплюється людьми, які готові працювати заради ідеї та допомагати іншим.

«Волонтерство – це покликання, а не рішення. Воно або приходить само, або ні. Коли ти можеш щось зробити, ти просто це робиш. В нас не було якогось заохочення: «А давайте почнемо волонтерити». В нас була ідея: «А що ми можемо зробити більше, ніж робимо сьогодні». Одними руками все робити важче, ніж коли поряд 10 людей. Тому класно, що багато хто погодився волонтерити», - каже Анна Котляр.

Також додала, що було дуже багато думок, як саме вони будуть волонтерити. Проте все ж вирішили, якщо вміють класно готувати піцу, значить робитимуть те, що найкраще виходить.

«Всю піцу ми виготовляли за власні кошти та продукти. До нас не надходили благодійні внески, ми робили це все власними силами, реагували на постійні запити. Наприклад, коли звертались до нас за піцою для дітей-переселенців чи ще когось. Готували і для військових на блокпостах, які в перші тижні працювали майже цілодобово, без відпочинку. Також доставляли піцу для тих, хто працював на території аеропорту», - розповідає власниця LA П'ЄЦ.

Як розповів організатор цього благодійного заходу Сергій Кудлаєнко, такий вечір він планував провести вже давно. Адже варто не тільки працювати 24/7, а дати собі змогу відволіктись від проблем, відпочити та набратися сил рухати країну далі. Тим більш, для багатьох рестораторів така організація заходу була неочікуваною, вони розраховували лише отримати подяку та піти додому.

«Я насправді трохи хвилювався і сумнівався, чи варто проводити цю зустріч в такому форматі. Чому? Бо хтось прийме, що люди зібралися, відпочивають, щось відзначають під час військового стану. А хтось заполітизує, засудить абощо. Але ось на цих фото та слайдах видно, що ви робили і чим допомагали, - звернувся до рестораторів зі сцени Сергій Кудлаєнко. - І якби я так довго не був знайомий з кожним з вас, можливо, не ризикнув би провести сьогоднішню зустріч. Але маю відчуття, що ми зробили все правильно і такі зустрічі необхідні. Навіть побачити одне одного і поспілкуватись в такий важкий період – вже добре».

Крім того, на церемонію нагородження рестораторів-благодійників запросили американську делегацію на чолі з президентом фундації «Карпати» Шандором Кьолешом.

«Ми приїхали, аби подивитися на ситуацію в Україні та оцінити, яким чином зможемо допомогти. Висловити підтримку також важливо. Але ще важливіше подивитися, які реальні справи можна для вас зробити. Ми знаємо, що Україна зараз у війні, і хочемо допомогти. Ми бачимо, що українська нація об’єдналася і тепер на теренах Європи з’явилась зовсім нова нація. Потужна і сильна», - підкреслив Шандор Кьолеш.

Усі переглянули відеозвернення, яке до своїх колег-рестораторів записав Валерій Сиверчук. Він з квітня цього року перебуває на передовій. З початку повномасштабної війни допомагав військовим та переселенцям продуктами харчування, згодом чергував на блокпостах в лавах тероборони. А зараз керує медичною частиною в одній з танкових бригад. У відеозверненні Валерій Сиверчук сказав, що їхній бригаді дуже не вистачає комплексу «Старлінк» для надійного інтернет-з’єднання. Також їм потрібен генератор, зимова гума для автівок та інше.

Тому фінальним акордом благодійного заходу стало рішення зібрати потрібну суму, щоб підтримати колегу та його побратимів.

Нагадаємо, американські компанії підтримуватимуть соціальні програми із захисту прав людей з інвалідністю на Вінниччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак та надано Валентиною Якобчук

Читайте також