menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Взаємодія влади, бізнесу та науки: шляхи вирішення кризи в агросекторі обговорювали на Вінниччині (ФОТО)

01.12.2023 18:30

Панельна дискусія «Партнерство влади та бізнесу, для підтримки агросектора в умовах кризи»

Партнерська публікація

Вчора в Ольгопільській громаді Гайсинського району Вінницької області відбулась панельна дискусія «Партнерство влади та бізнесу, для підтримки агросектора в умовах кризи». Відповідно до теми дискусії, представники влади та бізнесу, а також науковці шукали спільні ідеї та напрацювання для розвитку сільськогосподарського сектору Вінниччини в складних умовах сьогодення, розповідає I-VIN.INFO.

В рамках цієї зустрічі для учасників та учасниць провели екскурсію виробничими потужностям підприємства ТОВ «Villa Milk» у селі Каташин, під час якої ознайомили із сучасними технологіями тваринного виробництва.

Після екскурсії всі учасники зібрались на обговорення поданої теми в селищі Ольгопіль. Представники влади, бізнесу та наукової сфери висловили свої бачення розвитку аграрної сфери Вінниччини в умовах повномасштабної війни.

«Сьогодні тут зібрались представники органів виконавчої влади, які розкажуть про своє бачення розвитку сільського господарства, представники органів місцевого самоврядування, підприємці, виробники сільськогосподарської продукції та люди з наукової сфери. Я вважаю, що це той формат, який допоможе згенерувати гарні напрацювання та ідеї. Маємо відчути єдність і розуміння один одного та разом знайти вихід з кризи, яку сьогодні маємо», - відкрив панельну дискусію президент ГС «Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер» Сергій Татусяк.

Координатор програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» Сергій Пономарьов розповів про те, як німецька федеральна кампанія GIZ стимулює розвиток малого та середнього бізнесу в Україні.

«Наша програма розрахована на підтримку малого та середнього бізнесу. Вона включає в себе грантову підтримку, яка надається підприємцям, а також навчальні заходи, які підвищують обізнаність аграріїв. В рамках проєкту, який реалізує Міжнародний агрокластер «Дністер», ми вирішили зробити акцент саме на інноваційних технологіях у виробництві, адже це дуже важливо. Закликаю усіх аграріїв звертати увагу на взаємодію з кластерами. Це дає можливість залучати інвестиції, допомагати один одному та розвиватись разом», - зазначив Сергій Пономарьов.

Темою панельної дискусії було партнерство влади та бізнесу. Саме про таке партнерство розповів директор СТОВ Агрофірми «Ольгопіль» Павло Каленич.

«Дуже важливо, що агрофірма «Ольгопіль» після реорганізації колгоспів зуміла не тільки зберегти цілісність земельного та майнового комплексу, а й розширити його. Ми дружимо з представниками наукової сфери, стараємося впроваджувати нові технології у себе на виробництвах. Також і по сьогоднішній день співпрацюємо з органами місцевого самоврядування нашої громади. Впевнений, що українська нація стане сильною тоді, коли ми сформуємо сильне село, над чим нам усім слід працювати», - наголосив Павло Каленич.

Панельну дискусію «Партнерство влади та бізнесу, для підтримки агросектора в умовах кризи» відвідав один з високопосадовців виконавчої гілки влади Вінниччини – директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сідоров. Пан Олег розповів про стан аграрного сектору нашої області на сьогоднішній день.

«Агрокомплекс Вінницької області продовжує динамічно розвиватись. Якщо говорити про обсяги виробництва валової продукції за останні десять років, то вони зросли на більше ніж 50 відсотків. Виробництво продукції рослинництва зросло на 30 відсотків, тваринництва – в 2,5 рази. Якщо до 2005 року середня врожайність зернових культур складала 30 центнерів з гектара, то за останні 10 років врожайність перевищила 45 центнерів», - доповів директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА.

В онлайн-форматі до обговорення приєднався перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. Заступник міністра розповів про державні програми, які впроваджують для підтримки аграрної сфери України:

«Програма «єРобота» дає можливість отримати гранти на розвиток садівництва, на теплиці та сільськогосподарську переробку. Для середніх підприємців є спеціальна програма «5-7-9», яка дає можливість брати пільгові кредити під 5, 7 та 9 відсотків річних на розвиток аграрного підприємства. Всі ми розуміємо, що аграрний сектор є стовпом української економіки. Саме тому держава продовжить підтримувати агробізнес задля досягнення сталого розвитку економіки країни».

Сьогодні Європа приділяє велику увагу екологічному виробництву. Саме тому під час панельної дискусії цій темі приділялась окрема увага. Про екологічно чисте виробництво при переробці ягідної та фруктової продукції розповів власник підприємства «Ферма екологічних продуктів «Щедрі лани» Олександр Рудий.

«Свого часу ми об’їздили майже весь Європейський союз і помітили, що актуальним там є крафтове виробництво. Ми вирішили відкрити таке виробництво у селі Лани за 10 кілометрів від Вінниці. В нас немає великих обсягів, але ми використовуємо лише органічні продукти. Слово «хімія» від нас далеке. Кожен кущ та кожне дерево у нас обробляється вручну, що дозволяє досягти високої якості нашої продукції», - розповідає пан Олександр.

Про перспективи розвитку вирощування та переробки овочевих культур на Вінниччині розповів директор ТОВ «Органік Д» Вадим Кричковський.

«Аграрій в овочевому бізнесі, на мою думку, повинен займатися не більш ніж трьома культурами, але займатися ними якісно. Нарощуючи великі обсяги, ми почали задумуватись над власною переробкою. На сьогоднішній день на Вінниччині є два перспективних напрямки для переробки. Перший – це консервний завод, а другий – це виробництво томатної пасти», - каже Вадим Кричковський.

Академік-секретар Відділення землеробства, меліорації та механізації Національної академії аграрних наук України Віктор Камінський загострив увагу на питанні ефективних моделей субсидій для підтримки агровиробників:

«Модель субсидій, яка практикується в більшості країн Європи, це пряма фінансова підтримка. Ця модель дає великі можливості для контролю агросектору та економіки країни та зменшення впливу сезонних цінових коливань. Проте, ця модель несе велике навантаження на бюджет і не підходить нашій країні, особливо під час війни».

Наприкінці панельної дискусії директор ТОВ «Харвест центр» Андрій Федик підняв ще одну цікаву тему - кооперацію агровиробників.

«В деяких розвинених країнах прибуток від кооперації агровиробників складає суму, що дорівнює річному бюджету нашої країни. На жаль, у нас в законодавстві навіть не прописаний пункт про сільськогосподарську кооперацію. Кооперація несе за собою економію ресурсів, збільшення шляхів для реалізації та збільшення прибутків. Насправді процес кооперації дуже простий, але дуже перспективний, тож нам усім треба починати працювати в цьому напрямку», - впевнений Андрій Федик.

Ця панельна дискусія дала можливість висловитися представникам малого бізнесу, які найбільше відчувають на собі виклики сьогодення. Представники влади мали змогу почути проблеми та пропозиції підприємців. Подібні заходи дають можливість знаходити нові шляхи до співпраці та спільного розвитку аграрного сектору Вінниччини та усієї України.

Читайте також, переселенці, формування бюджету та допомога ЗСУ: голова громади на Вінниччині про виклики повномасштабного вторгнення.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також