menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Як пільговикам та немісцевим розраховуватись за проїзд у вінницькому транспорті

24.01.2022 16:30

«У Вінниці найінноваційніша система»: директорка «Вінницякартсервіс» про зручність розрахунку за проїзд

Пасажири, які не мешкають у Вінниці, скаржаться на те, що не можуть розрахуватись за проїзд у муніципальному транспорті. Мовляв, не у всіх є відповідна банківська картка, а тим більше – Муніципальна картка вінничанина (щоб розрахуватись через валідатори), або ж кошти на мобільному рахунку (щоб розрахуватись через СМС), або ж можливість розрахуватись через кюар-код. Крім того, пенсіонери та пільговики з інших населених пунктів сумніваються, чи можуть вони їздити, пред’являючи свої документи, а не пільгову карту вінничанина. I-VIN.INFO дізнався про принципи проїзду у пасажирському транспорті для немістян та пільговиків.

«У місті Вінниці найінноваційніша у всій Україні система розрахунку в громадському транспорті, особливо для іногородніх. А стосовно пільговиків, є всього сім законів України, три постанови і комплексна програма соціального розвитку Вінницької міської ради. Всі документи дають право на проїзд деяким пільговим категоріям населення», - зазначає директорка комунального підприємства «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна.

Як запевняє Катерина Бабіна, наразі всі банківські системи країни вже не випускають старі карти, чіповані або лентові. Вони випускають карти безконтактні, з вушками. Якщо порівняти Вінницю з столицею України, то у них немає можливості з легкістю провести розрахунок банківською картою у транспорті іноземцям. Коли вони приїжджають до Києва, вимушені скачувати додаток на смартфон і в ньому зафіксувати проїзд транспорту. А у Вінниці громадяни з іншої країни або іншого міста завжди можуть розрахуватися банківською картою.

Втім, пасажири наголошують, що багато хто досі користується картками без пейпасу. І в такому випадку просять інших пасажирів оплатити їм проїзд, а самі дають готівку.

Що стосується права на безоплатний проїзд, говорить Катерина Бабіна, то його надає пільгове посвідчення. У містах запроваджена автоматизована система і електронний квиток. Вінниця саме таке місто, в якому запроваджено систему і, звичайно, крім пільгового посвідчення, необхідно мати електронний квиток.

Катерина Бабіна додає:

«Проте, є колізія в законодавстві. Коли ми говоримо про вінничан Вінницької територіальної громади, то на сьогоднішній день їм видали 85 тисяч пільгових карток безкоштовно. Це значна частина людей, які мають право на безоплатний проїзд. Вони обов'язково мають фіксувати свій проїзд транспортом. Перш за все, аби транспортна компанія не мала збитки і була можливість з міського бюджету компенсувати їх перевезення. Тобто, немає безкоштовного проїзду, адже за пільговиків все оплачує місцевий бюджет. Такий бюджет спрямовується тільки на забезпечення пільгами або іншими соціальними благами власних мешканців».

Коли мова йде про іногородніх пільговиків, то закон України визначає такий перелік категорій, а з державного бюджету кошти на компенсацію не виділяються. Тому такі міста як Вінниця, Харків, Львів, Одеса, Київ та інші звертаються до центральних органів влади, Міністерства інфраструктури, Міністерства цифрової трансформації, Міністерства соціальної політики для того, щоб це питання врегулювати. Людина, котра не проживає в місті Вінниця, каже контролеру про це і показує пільгове посвідчення. Таким чином жодних штрафів до неї не буде, тому що це проблеми законодавства.

За словами Катерини Бабіної, безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно із законом. У разі безпідставної відмови у безоплатному проїзді необхідно дізнатися найменування перевізника, його контактні дані, прізвище, ім’я та по батькові водія. Крім цього, записати номер транспортного засобу, час, маршрут, придбати квиток, зберегти його, а у разі звернення до суду необхідна наявність свідків. Потім слід звернутися за захистом свого права із заявою або скаргою до працівників поліції у разі відмови у пільговому проїзді – 102, до територіального управління Державної служби України з безпеки на транспорті, транспортного відділу міської ради, Державної служби України з безпеки на транспорті.

Нагадаємо, у Вінниці стане більше велодоріжок.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: i-vin.info

Читайте також