menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Як російська пропаганда спотворює факти про війну

19.05.2023 10:45

Що таке пропаганда та як з нею боротися?

З початком повномасштабного вторгнення росії на територію України в інформаційному просторі активно діє російська пропаганда. Науковці, експерти, журналісти щодня проводять чимало досліджень, аби протидіяти цій «навалі». Варто зауважити, що у пропаганді від наших «сусідів» використовуються факти та маніпуляції. I-VIN.INFO пояснює, що таке пропаганда, як працює і чому цим користуються росіяни.

Для прикладу дослідимо новину на російському медіа-ресурсі «Ріа.Новини», проаналізувавши для чого росіяни поширюють брехню про війну в Україні.

Пропаганда – форма комунікації, спрямована на поширення в суспільстві світогляду, теорії, твердження, фактів, аргументів, чуток та інших відомостей. Основна задача – вплинути на суспільну думку на користь певної спільної справи чи громадської позиції. Пропаганда поділяється на типи:

Біла пропаганда – походить з відкритого доступного джерела. Полягає у «м’якому» переконанні людей.

Чорна пропаганда – подається ніби з одного джерела, проте насправді є з іншого. Маскування правдивого джерела пропаганди є найпоширенішим, коли це пропаганда ворожої країни чи організації з негативним іміджем.

Сіра пропаганда — це пропаганда без визначеного джерела чи автора. Основне призначення сірої пропаганди полягає в тому, щоб змусити ворога повірити в брехню використовуючи так звані солом'яні аргументи: перша фаза — змусити когось повірити в «А», запускається сіра пропаганда «Б», яка протилежна до «А». У другій фазі «Б» дискредитується використовуючи опудало. Тоді ворог прийде до висновку, що «А» — правда.

Позитивна (конструктивна) пропаганда прагне довести до споживача ті або інші переконання в дохідливій формі. Мета позитивної пропаґанди — сприяти соціальній гармонії, злагоді, вихованню людей згідно із загальноприйнятими цінностями.

Негативна (деструктивна) пропаганда нав'язує людям ті або інші переконання за принципом «мета виправдовує засоби». Мета негативної пропаганди — розпалювання соціальної ворожнечі, нагнітання соціальних конфліктів, загострення суперечностей у суспільстві, пробудження низинних інстинктів у людей тощо. Це роз'єднує людей, робить їх слухняними волі пропаґандиста. Основна функція негативної пропаганди — створення ілюзорної, паралельної реальності з «перевернутою», або спотвореною системою цінностей, переконань, поглядів. Такі визначення наводяться у Вікіпедії.

Чому ж у росіян пропаганда має негативне забарвлення?

Все завдяки непрофесійній діяльності журналістів. Зазвичай у своїй пропаганді вони люблять підсилювати та доповнювати її маніпуляціями, фейками, та порушують стандарти журналістики. Це дає кращий ефект, охоплює більшу кількість людей, на яких поширюється пропаганда.

В росії найпопулярнішими пропагандистами є Ольга Скабєєва та Володимир Соловйов. Скабєєва веде політичну телепередачу «60 хвилин» на одному з популярних каналів росії. Це дає їй хороший заробіток, популярність, можливість запрошувати російських політиків, які теж хочуть сказати «щось розумне» і побути хоч трохи на телеекранах. 

Володимир Соловйов – телеведучий, пропагандист, публіцист, член російської політичної партії «Єдина Росія». Відомий своїми антиукраїнськими висловами та проросійською пропагандою. Ведучий програми «Вечір з Володимиром Соловйовим». Завдяки цьому може просувати ідеології партії, впливати на думку суспільства. Є відомості, що за таку діяльність йому теж добре платять. Проте смерті невинних, мирних людей від російських ракет не хвилюють російських пропагандистів.

Як зазначив журналіст, виконавчий директор «Українського інститут майбутнього» Вадим Денисенко на форумі «Інформаційний фронт України: Вінниччина», у росіян немає емпатії до чужого горя. Більш того, до своїх військових вони ставляться не як до героїв, а щось на кшталт «він отримав білет на смерть».  

Чому ж пропаганда так працює на росіян? І чому вона може вплинути на українців та світових лідерів? Чому важливо протистояти цій навалі?

У своєму досліджені Вадим Денисенко поділив росіян на 4 групи:

«Перша – це 13 відсотків абсолютно «упороті ватники». Є приблизно 22-23% лібералів, які знаходяться в шоковому стані від всіх цих ситуацій та як в дитячій грі «я в хатинці». Є ще 2 групи росіян: 1,5 мільйона людей, які знаходяться в армії + члени їхніх сімей. Будемо вважати, до 5 мільйонів. Ці люди є окремою кастою, яким влада сказала: «Ми вас заллємо грішми, якщо ви помрете. Якщо не помрете, то вам буде честь, шана». Але, звісно, нічого цього не буде. І головна задача всіх інших – це не потрапити в касту. І 4-та, найбільша, група суспільства – це так зване «болото», яке впало в апатію, змирилося з тим, що відбувається».

За словами Вадима Денисенка у москві вдалась пропаганда, що українці та росіяни «брати». Близько 60% росіян вважають, що Україна та росія – єдині народи. Зараз +95% росіян впевнені в ідеології «руського миру». А альтернативи цій ідеології не існує: є Навальний (і софт-варіант «руського миру») та пригожин (і хард-варіант «руського миру»). Тому і більшість підтримує, що Україну «треба рятувати». А від кого? Не зрозуміло, як мінімум самим українцям.

Якщо росіян від їхньої ж пропаганди вже не врятувати, то як вона може вплинути на українців? З самого початку вторгнення російська влада запускала не тільки ракети по територіях України, а й ІПСО.

ІПСО – це сплановані дії з поширення інформації на іноземну аудиторію задля досягнення певної цілі, впливу на емоції, критичне мислення, почуття та дії цільової групи людей. Абревіатура розшифровується як «спеціальна інформаційно-психологічна операція». Таке визначення наводиться на сайті Gwara Media.

Такий метод боротьби на «інформаційному фронті» успішно наводив паніку, незрозумілість, невизначеність на українське суспільство. Зараз окупантам не менш важливо, аби українці зневірилися у своїй владі, армії, та подумали: «Все пропало». Ось чому пропаганда негативно може вплинути на нашу боротьбу проти ворога. Адже забезпечити надійний тил для Збройних Сил України – це найважливіша задача для цивільних у цій війні. І саме донати на ЗСУ, діяльність волонтерів, робота медиків та інше допомагають просуватися далі на фронті.

Наразі США та Європа надає зброю та іншу допомогу, аби ми могли протистояти російській навалі. Якщо російська пропаганда буде поширюватися на українських партнерів, то ми не зможемо отримати гідну підтримку у цій боротьбі. Ось чому не варто допускати впливу російських наративів на країни, які підтримують нас.

Для більш кращого розуміння, як працює російська пропаганда, варто розібрати приклади новин з медіа «Ріа.Новини». *Дослідження стало можливим завдяки використання VPN.

У цій новині вказано: колишній голова Пентагону офіцер Дуглас Макгрегор заявив, що росіяни «знищили» важливу установку Patriot під Києвом.

«Майже всі ракетні удари припали на склади зберігання боєприпасів та пункти знаходження нової зброї із Заходу, такої як Storm Shadow та Patriot. Вражаючи зенітні комплекси Києва, Москва прагне послабити його протиповітряну оборону та відкрити небо для інтенсивнішої роботи авіації, зазначив полковник», - йдеться у російській новині.

Проте для чого ця новина? У чому важливість її?

Довести самим росіянам, що їхня техніка потужна, а самі окупанти знову у статусі «друга армія світу». Також показати путіну, що ось вже є значні досягнення у «сво». Можливо, ще налякати західних партнерів України. Адже вони надали дороговартісну установку, яку росіяни швиденько «знищили».

Спойлер! Але зовсім не так все було. Цю новину спростували у Повітряних силах України, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки SPRAVDI. Так, Пентагон офіційно заявив, що в Україні постраждала одна система Patriot. Однак її вже полагодили і повернули до роботи. Про це повідомила заступниця прессекретаря Міноборони США Сабріна Сінгх.

«Раніше росіяни поширили брехню про те, що 16 травня їм вдалося знищити п’ять пускових установок Patriot і радіолокаційну станцію», - йдеться у дописі в Телеграм-каналі.

Попри ці новини і російську пропаганду, Україні продовжують допомагати інші країни. Наприклад, Норвегія надасть Україні додаткову військову допомогу. Наші захисники отримають до восьми РСЗВ, а також три артилерійські радіолокаційні станції. Про це теж повідомили у дописі в Телеграм-каналі SPRAVDI.

Як не піддаватися пропаганді? Як протидіяти?

●    Насамперед, важливо взагалі перестати довіряти новинам на росії. Або перевіряти їх. Адже навіть звичайну новину російські журналісти можуть «перекрутити», як це буде вигідно їхній владі.

●    Слідкуйте за новинами від українських офіційних центрів, які досліджують, спростовують російські фейки, маніпуляції, пропаганду. Серед них Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки SPRAVDI, Центр протидії дезінформації РНБО України та інші.

●    Розвивайте критичне мислення, дослідіть для себе як працює «інформаційний фронт». Чимало тренінгів з російської пропаганди проводять журналісти безкоштовно для всіх охочих, тому спробуйте.

●    Розказуйте людям елегантного віку і не тільки про пропаганду, маніпуляції в новинах. Читайте для них правдиві новини, спростовуйте поширені фейки, адже їм теж важливо бути в курсі подій.

Нагадаємо, як російське вторгнення в Україні впливає на інші країни.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: скріншоти, з вільних джерел, Руслана Сивак, i-vin.info

Головне фото: behindthenews.ua


Читайте також