menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Ялинка в окопі та святкова вечеря на багатті: як святкували Новий рік під час великих воєн ХХ сторіччя

02.01.2023 09:15

Як досвід минулого може допомогти Україні сьогодні

Російсько-українська війна – це наймасштабніший військовий конфлікт в Європі з часів Другої світової війни. Постійні обстріли, новини про загиблих з фронту та невизначеність майбутнього аж ніяк не сприяє новорічному настрою, але ж колись теж відзначали новорічні свята під час кривавих воєн. I-VIN.INFO розповідає про те, як святкували Новий рік та Різдво під час Першої та Другої світової війни.

Перша світова війна

На Різдво 1914 року, у розпал страшної Першої світової війни, вперше і востаннє сталося таке явище, як «Різдвяне перемир’я». На західному фронті британські солдати почули, як німці в окопах навпроти співали різдвяних пісень і прикрашали траншеї ліхтарями. Солдати почали перегукуватися між собою. А наступного дня британці та німці зустрілись на нейтральній смузі, привітали одне одного з Різдвом, обмінялись подарунками, сфотографувались, поховали загиблих, обмінялись полоненими та навіть пограли у футбол.

Військовому керівництву обох країн не сподобався такий прояв солідарності між воюючими арміями, тому у наступних роках подібні братання із ворогами сурово заборонялися. Саме тому в наступні роки солдатам доводилося відзначати Різдво на своїх позиціях, які спеціально облаштовувалися різдвяною атрибутикою. Також військові готували собі святкові вечері з наявних продуктів, та намагалися радіти життю в ті страшні часи.

Коли російська імперія вступила у Першу світову війну, у країні майже одразу заборонили новорічні ялинки, мовляв, традиція наряджати різдвяне дерево пішло саме з Німеччини – тодішнього ворога. Залишити ялинки на свята дозволили лише у військових шпиталях. Цариця Олександра, теж німкеня за походженням, вирішила, що залишати поранених без свята негуманно.

Найкращим подарунком на Різдво чи Новий рік для солдата в ті часи було отримати відпустку та зустріти свята з рідними.

Друга світова війна

Сьогодні багато людей вважають, що недоречно встановлювати великі новорічні ялинки на міських площах, але з ними не погодився б Президент США за часів Другої світової війни Франклін Рузвельт. Лише за три тижні після атаки японців на Перл Харбор та вступу США до війни він засвітив різдвяну ялинку біля Білого дому, за якою спостерігали 20 тисяч людей. Тієї ночі поряд із Рузвельтом стояв і Прем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчіль, який закликав усіх глядачів «провести ніч веселощів та сміху».

Традиція писати «побажання» ворогам на бомбах та ракетах з’явилася ще за часів Другої світової війни. Так, американські льотчики вітали із Різдвом Адольфа Гітлера.

У британському тилу намагались влаштовувати святкові концерти та вистави для дітей, навіть попри масштабні німецькі авіаудари. А американцям радили власноруч робити новорічні та різдвяні іграшки з матеріалів, які не потрібні військовій промисловості, а саме з мотузок, паперу та горіхів.

Напередодні Різдва поштові служби були так само перевантажені. Рідні та близькі військових з тилу передавали листівки та посилки, солдати з передової теж намагались відправити своїм рідним подарунки. На цьому фото Британський морський піхотинець доробляє іграшковий будиночок для своєї доньки просто під час перебування на військовому кораблі.

Як ми бачимо, історія показує, що святкування Різдва та Нового року не може відмініти жодна війна, якою б страшною та кривавою вона не була. Коли людину оточує страх, ненависть та щохвилинний смертельний ризик, емоційна розрядка та шанування сторічних традицій святкування Різдва та Нового року стає справжнім спасінням.

Читайте також, у Вінниці створили новий проєкт для дітей-переселенців.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: babel.ua

Читайте також