menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Їм багато разів кричали «на біс»» - колективи на фестивалі «Мамалига VS Банош» вражали глядачів (ФОТО)

04.10.2021 16:55

На Міжнародному Етно FoodFest всі гості насолоджувались українськими піснями

У Студенянській громаді Тульчинського району Вінницької області вчора, 3 жовтня, зібрались на Етно FoodFest«Мамалига VS Банош» не тільки місцеві, а ще й гості зі всієї Вінниччини та Молдови. Їх вражали своїми виступами артисти з різних куточків України та Молдови. Вони виконували запальні танці або співали українські та популярні пісні. Інформаційна Вінниччина відчула неймовірну атмосферу свята та справжню гостинність фестивалю й долучилася до масштабної дегустації мамалиги та баношу.

На фестивалі було достатньо розваг, проте особливо гостям припала до душі концертна програма. Учасники полонили всіх своєю творчістю та талантом. Тут і танцювальні колективи, які приїхали не тільки з Вінниччини, Івано-Франківська та Вінниці, а ще й зМолдови. Колектив «Арт-студія» вражали цікавими костюмами та постановкою хореографії. Молдовські танцюристки виступали під українські пісні. Запалювали глядачів навіть під композицію Руслани Лижичко «Дикі танці». Цікавим було те, що саме у цій хореографічній постановці вони не тільки танцювали, а ще й розкривали свою майстерність вмінням користуватись мечами. Дівчата вміло виконували різні трюки та надзвичайно вразили цим гостей.

Для Інформаційної Вінниччини поділився своїми враженнями Андрій. Йому сподобались танці від «Арт-студії». Крім того,разом з другом скуштували і мамалигу, і банош.

«Дуже класно, що організували такий захід, адже місцевим, особливо людям старшого покоління, цього не вистачає. Подивіться на них, на їхні очі, які просто світяться. Вони люблять таке, адже раніше без таких традицій навіть не могли уявити своє життя. Це зараз все інше, і ми, молодь, рідко тусуємось під український фольклор.А для них це справжня насолода. Тому дуже класно, що є такі заходи, та ще й в нашому селі», - поділився місцевий.

Своїми співами вражало багато українських ансамблів. Один з них «Мокоша», який приїхав з Вінниці. Артисти, одягненні в традиційні костюми, співали достатньо відомі пісні. На сцені керівниця гурту Юлія Васюк розповіла глядачам, що вони їздять у села та збирають подільський фольклор. Саме так його і відроджують. Під час виступу дехто підспівував, а хтось і підтанцював. Проте точно ніхто байдужим не залишився.

Виступ гурту «Мокоша» настільки сподобався глядачам своїми талантом та колоритом, що їх не хотіли відпускати зі сцени. Декілька разів глядачі кричали «на біс», «давайте ще» та «браво».Навіть після офіційної частини нагородження дипломами колективів за участь у фестивалі, гурт «Мокоша» продовжував зігрівати всіх своєю автентичною творчістю. А співали різне: від веснянок до класичної «Ой, там на горі». Власним виступом вони зацікавили не тільки людей старшого покоління, а й молодь.

Також фестиваль вражав дотриманням українських традицій. Була облаштована спеціальна фотозона із кукурудзи, тюків сіна, пшениці та настінних килимів. Про свої враження від фестивалю поділилась пані Валентина. Каже, що на фестивалі встигла спробувати все: зробити світлини на фотозоні, скуштувати мамалигу та банош, записати рецепти і насолодитися концертом.

«Артисти - надзвичайні молодці, всі дуже гарні, усміхнені та талановиті. Вразили і танці, і співи. Здивувало, що були колективи з Молдови. Хотілося б більше такого дійства, адже в карантин майже нікуди не ходжу. А тут отримала чудову нагоду розвіятись та повеселитись», - поділилась Валентина.

Фестиваль пройшов під гаслом «Смакуй українське! Люби українське! Цінуй українське!»

Проект «Міжнародний Етно FoodFest «МАМАЛИГА vs БАНОШ» реалізовується в рамках Конкурсу Вінницької ОДА з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства для виконання яких надається фінансова підтримка, під патронатом голови Вінницької ОДА.

Організатор: Єврорегіон «Дністер».

Нагадаємо, фестиваль «Мамалига VS Банош» на Вінниччині підкорив своєю гостинністю.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак та Ірина Басенко


Читайте також