menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Їздили у різні країни і займали провідні місця»: вінницький ветеран спорту

21.01.2022 19:40

Почесний член спортивного товариства «Колос» поділився думками про розвиток спорту

Зовсім нещодавно, 15 січня, виповнилось 70 років спортсмену, тренеру з вільної боротьби та голові районного спортивного товариства «Колос» у Бершаді Григорію Бабченко. На ювілей ветерану вручили орден «Почесний член спортивного товариства «Колос». А все тому, що впродовж 35 років пан Григорій був безперервним головою районного спортивного товариства «Колос». Це рекорд не тільки Вінницької області, а й України. Кореспондентка I-VIN.INFO розпитала ювіляра про спортивні досягнення та перспективи організації в майбутньому.

Скільки років ви займаєтесь спортом?

– Цього року виповнилось рівно 55 років, як я рахуюсь у спортивному товаристві «Колос». Саме стільки ж років тому став чемпіоном Вінницької області з вільної боротьби, у 1966 році. З дитинства пам’ятаю, був дуже гіперактивний. Грав у волейбол, баскетбол, футбол та інші спортивні ігри. А з 12-13 років почав професійно займатись вільною боротьбою.

Тоді популярно було займатися спортом?

– На той час, всі видатні спортсмени були з глибинки, з села. Як правило, діти з сільської місцевості мали сильніший імунітет, ніж в тих, хто народився в місті. Вони приучені до важкої сільської праці, тому більш витривалі. Не було ґаджетів, телефонів та телевізорів. Дорослі й діти збирались разом і чимось займались. Наприклад, молодші жінки танцювали у Будинку культури, а чоловіки на волейбольному майданчику – 3-4 команди – по черзі грали між собою. Тому спорт був тоді дуже популярним серед моїх знайомих у селі.

Про які досягнення вам найприємніше згадувати і чим можете похизуватись?

– Часто мене запрошують на заходи, аби поділився досвідом. Запитаєте, чому? Бо саме ми першими у Бершаді відкрили кінноспортивну школу у 1980 році. Першими у сільській місцевості відкрили веслування на байдарках та каное. Також першими в області побудували стрілецько-стендовий комплекс у колгоспі села Маньківка. Там були встановлені метальні машинки «Діана», які на той час були лише у Львові чи Закарпатській області. Навіть було таке, що у 1986 році приїхав тренер Рябінін Євген Дмитрович, який привіз збірну команду України для проведення тренувальних зборів для участь в Олімпіаді у Сеулі. Це не єдині досягнення за 70 років у громаді, нам є чим пишатись.

На вашу думку, розвивається спортивна сфера в громадах Вінниччини?

– У Бершадській територіальній громаді після розвалу СРСР ми зберегли спортивні традиції та споруди, які були. Різного типу зали не були передані в оренду, а виконували свою функцію – оздоровлення та організацію спортивно-масових заходів. Тому й надалі продовжувалась велика робота у громаді щодо спортивної сфери. Наприклад, у селі Шляхова збудували басейн та сучасний спортивний комплекс. А в Бершаді достатньо майданчиків з синтетичним покриттям та спортивних залів.

55 років назад ви вперше потрапили у Спортивне товариство «Колос». І протягом 35 років безперервно очолювали районне спортивне товариство «Колос» у Бершаді. Якими є найприємніші спогади протягом цих років?

Пам’ятаю, як за часів СРСР їздили в Москву, Прибалтику, Європу на різні змагання та займали провідні місця. Також провели в області Всеукраїнський меморіал з греко-римської боротьби на приз героя СРСР Савелія Бойко. Тоді для проведення цих змагань приїхав перший чемпіон світу Олександр Мазур з Москви. Окрім нього, прибуло багато інших поважних гостей. Регулярно проводили змагання на призи героїв СРСР та соціалістичної праці, також спартакіади та інші турніри. Насправді, це ще не весь список досягнень.

Якими бачите перспективи розвитку спортивного товариства «Колос» ?

– Наразі обласну спортивну організацію очолює вже також рекордну кількість років Сергій Татусяк, який виграв конкурс Вишеградської четвірки і пілотний проєкт з вивчення організації та впровадження спортивно-масової оздоровчої роботи в об’єднаних територіальних громадах. І це все не тільки на словах. Спеціально для голів територіальних громад, старост сіл Вінниччини «Колос» організував змагання у Закарпатті в Берегово. Завдяки чому кожен з них міг взяти участь, побачити як проводять подібні заходи, та потім за власним бажанням організувати турніри у своїй громаді. Це був хороший досвід для всіх. Тому перспективи на майбутнє хороші.

Нагадаємо, в громаді на Вінниччині розповіли про спортивні досягнення та місцевих зірок.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: i-vin.info

Читайте також