menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

За стандартами НАТО відшивають амуніцію коломийські волонтери (ФОТО)

Тут виготовляють навіть цигарки для фронту із гільз

Комплексно до підтримки військових підійшли волонтери у Коломиї Івано-Франківської області. Вони зібрали під одним дахом всі цехи з пошиття амуніції, майстерні та склади. Відтак, працюють усі дружно, а охочі допомогти завжди знайдуть собі заняття до душі, повідомляє І-VIN.INFO.

«Ідею створити такий великий волонтерський центр підтримали на початку війни понад півтори тисячі мешканців Коломиї. Саме стільки у нас тоді було волонтерів. Усі казали: «Ти або в ЗСУ, або для ЗСУ». Відтоді об’єднали 6 цехів, і ні разу не припиняли роботу. Правду кажучи, нас зараз вже набагато менше, але працюємо далі, робимо усе можливе, щоб нашим хлопцям на фронті було хоч трохи комфортніше», - розповідає голова громадської організації «Нескорена нація», депутатка Коломийської міської ради Галина Беля.

За словами, керівниці ГО «Нескорена нація», з приміщенням допомогла місцева влада, яка оплачує комунальні послуги. Крім того, звернулись в Центр зайнятості, і ті надали 20 людей. Вони тут плетуть маскувальні сітки, а їм платять мінімальну зарплату за суспільно-корисні роботи.

«Звертались також у всі навчальні заклади, особливо у коледжі, де швачки навчаються. Бо ж у нас шили ті люди, які ніколи не мали нічого спільного зі швейною справою. Але так добре навчились, що зараз медичні ноші, наколінники, плитоноски та інше шиють так, ніби на швейній фабриці, - запевняє пані Галина. – Приходять після навчання до нас студенти з медколеджу, педколеджу, школярі. Ті, хто працює, поспішає сюди після роботи. Домовились, що працюємо до Перемоги».

Волонтерить багато місцевих мешканців та переселенців. Навіть діти долучаються до плетіння маскувальних сіток. Пан Володимир – двічі переселенець, родом із Добропілля Донецької області, переїхав у Херсонську область, а потім – у Коломию. Виготовляє наколінники.

Із Сіверська, що під Бахмутом, Донецької області приїхала Галина Кириченко. Каже, що завдяки цьому волонтерському центру змогла перенести тяжкі події свого життя:

«У мене на очах вбили чоловіка, залишилась сама. Дуже важко було, навіть коли в Коломию приїхала. Спочатку вирішила прийти сюди трохи допомогти, заради наших хлопців, якій воюють на передовій. А тут мене зустріли такою любов’ю та увагою, що я ожила. Мене дуже люблять, і я тут всіх люблю. Щодня приходжу, роблю все, що в моїх силах. Треба допомагати, треба, щоб наші хлопці на фронті знали, що ми задля них все зробимо».

Унікальні водонепроникні «кікімори» виготовляють з агроволокна. Вони легкі і зручні, не вбирають вологу, отже, від дощу важкими не стають. Кажуть, їх навіть тепловізор не бачить, тому що ретельно виплетені гачком.

З міцної водонепроникної тканини відшивають каремати, які складаються книжкою, тому їх носити зручно, і спати на них комфортно.

«Робимо все на замовлення і за натівськими стандартами. Якщо щось не так, хлопці приходять, кажуть, ми вносимо корективи на їхнє прохання. Адже вони користуються усім цим, і їм краще знати, як має бути, - зауважує Галина Беля. – Майже всі наші вироби мають систему Моллі, тобто, мультифункціональні кріплення, які швидко і міцно фіксують спорядження. Тканина у нас найкраща, зручна і цупка, замовляємо її в Німеччині. Найдешевша тканина йде на маскувальні костюми, але її треба багато».

Також тут працює цех, в якому виготовляють цигарки. Купують спеціальні гільзи – цигаркові заготовки, і за допомогою відповідних пристроїв заповнюють заготовки тютюном.

Так з’являються цигарки, які коштують в рази дешевше тих, які продаються в магазині. Відправляють упаковками, на усіх – позначка «Нескорена нація».

В центрі є склади з гуманітарною допомогою. Звідси пакують посилки на замовлення. Пані Галина зауважує, що вони постійно працюють в такому режимі – їм приходять замовлення на амуніцію, продукти тощо, і вони формують гумвантаж відповідно замовленню. Волонтери запевняють, що «втомлюватись» немає коли, роботи багато. А відпочинуть після нашої Перемоги!

Матеріал створений в рамках престуру від Харківського пресклубу.

Читайте також: батько, брат та дядьки кращого спортсмена Матеївців воюють з початку війни.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Тетяна Щербатюк

Читайте також