menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Замість зруйнованого російськими військами будинку мешканка Охтирки власноруч будує собі тимчасове житло (ФОТО)

Мешканець Тростянця живе один у майже вигорілій після обстрілу російськими військами багатоповерхівці

Сумщина постійно перебуває під ворожим вогнем, особливо прикордонні міста і села. Сьогодні зранку російські війська обстріляли місто Суми. У військовій обласній адміністрації повідомили про чотири прильоти «Шахедів». Вже відомо про двох загиблих та 19 поранених. Безпілотники влучили у адміністративну будівлю та два житлових багатоквартирних будинки. Ворожі війська руйнують будинки та вбивають мирних мешканців. На жаль, загиблих неможливо повернути до життя. А людські оселі можна відбудувати. Як вдається відновлювати житло та інші приміщення в Сумській області, дізнавався І-VIN.INFO.

Як повідомили у Сумській ОВА, найбільше потерпає від обстрілів 20-кілометрова зона вздовж державного кордону. Зазнають пошкоджень будівлі також в інших містах, селищах та селах.

У місті Тростянець під час бойових дій у лютому та березні 2022 року зруйнували майже всі будівлі на площі біля залізничного вокзалу. Вигоріла від прямого влучання запалювальних снарядів 5-поверхівка.

«Дивом вдалось уникнути жертв. Мешканці будинку дуже швидко евакуювались. У них нічого не залишилось із майна, все згоріло, - показує внутрішні стіни керівник сумського «Добробату» Олексій Клюєв. Саме волонтери «Добробату» розчищали від будівельного сміття цю п’ятиповерхівку. - Ми тут дуже довго все розчищали, десь зо два місяці. Будівельного сміття і золи вивезли близько 500 тонн. З будинку всі роз’їхались, але один мешканець залишився».

У квартирі на першому поверсі мешкає Юрій Смірнов. Він був старшим по будинку, зараз є єдиним мешканцем вигорілої п’ятиповерхівки.

«У мене воду і газ не відключали, електроенергію теж відновили, а ось з каналізацією були проблеми. Трохи довелось походити по інстанціям, щоб підключили стоки, - говорить він. – Мою квартиру не дуже зачепило. Вставив вікна, двері та й живу».

Волонтери «Добробату» понад 200 разів виїжджали на різні об’єкти. Інструменти, будівельні матеріали, пальне тощо забезпечують різноманітні фонди або ж надає місцева влада. «Добробат» – добровольчий будівельний батальйон, який працює на деокупованих територіях та допомагає місцевим у відновленні будівель.

«Здебільшого проводимо роботи з демонтажу. Але трапляється, що займаємось встановленням вікон або покрівельними роботами. Зараз у нас працює близько 20 людей. Усі вони мають основне місце роботи, а у вільний час допомагають іншим. Кажуть, що це їхній внесок у нашу перемогу. Всі проходять навчання з елементарних навичок будівництва і основ домедичної допомоги. Базуємось у Сумах та Ромнах, в інші міста і селища виїжджаємо за потреби. Ось сьогодні ми в Тростянці», - продовжує Олексій Клюєв.

Допомагали волонтери з відновлювальними роботами і в Тростянецькій міській лікарні, яку майже впритул розстрілювали з двох танків. А якраз напередодні повномасштабної війни тут завершили усі роботи з утеплення фасаду. Зараз в лікарні активно ведуть відновлювальні роботи, постачається новітнє обладнання.

Приватний будинок в Тростянці теж розбирають волонтери. Оселю визнали аварійною, тому волонтери «Добробату» прийшли на допомогу. Цеглинка за цеглинкою розбирають колись добротний великий будинок. Працюють і жінки, і чоловіки. Власник зауважує, що йому вже видали цеглу, щоб зводити нове житло. Але він сумнівається, чи її вистачить, щоб все відбудувати. Каже, що перестінки ставитиме зі старої цегли.

А від будинку в місті Охтирка не залишилось нічого. Тільки купа побитої цегли.

«Ми з донькою і трьома онуками сховались у погребі, коли оголосили повітряну тривогу. Чули, що щось прилетіло, але не думали, що це до нас, - згадує пані Людмила Чернишенко. – А коли вилізли з підвалу, були в шоці – був будинок і немає будинку».

Зимувала вона у знайомих, невістка з трьома дітьми поїхала у Польщу.

«Син у мене до початку повномасштабної війни був у Польщі на заробітках. То після цього, як ми залишились без будинку, невістка з трьома моїми онуками до нього поїхала. Тепер я тут сама. Кличуть діти, звісно, мене до себе, але я поки що не їду. Ось власноруч будуємо з братом таке тимчасове житло. Треба ж десь жити зараз. Потім там буде якась літня кухня, коли будинок відновимо. Цеглу мені видали, а решту вже своїм коштом», - говорить пані Людмила.

Каже, що вже написала купу заяв щодо відновлення зруйнованого внаслідок російської агресії житла, але нічого поки що не обіцяють.

У Сумській ОВА зауважують: «Заяви щодо надання компенсації за знищене майно не розглядаються у зв`язку з відсутністю механізму її нарахування». Також зазначають, що територіальними громадами Сумської області створені та функціонують 37 комісій з розгляду заяв щодо надання компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України.

Довідково:

За даними територіальних громад, внаслідок збройної агресії російської федерації проти України пошкоджень зазнали 5328 будівель та споруд на території Сумської області, з яких 3678 внесені до Реєстру пошкодженого та знищеного майна (далі – РПЗМ).

Громадами Сумської області до Реєстру внесені дані щодо пошкоджень 4817 об’єктів (будівлі, споруди та приміщення), з яких 4348 житлових (3243 будівлі та 1105 квартир).

Мешканцями області направлено 511 заяву щодо надання компенсації (58,3 % приватні будинки, 41,7 % квартири) з використанням електронної публічної послуги єВідновлення, з них 250 взяті в обробку. Прийняті рішення щодо компенсації за пошкоджене майно 23 жителям області на суму 1362,363 тис. грн., з них 17 передано на виплату та оброблено банком на суму 918,444 тис. грн.

Між тим, багатоквартирні будинки відновлюють, зокрема, й коштом міського бюджету. Про це сказав Охтирській міський голова Павло Кузьменко. Мовляв, з міського бюджету виділили 100 мільйонів, залучили 200 мільйонів, а потрібно 2 мільярди гривень. В Охтирці майже 2,5 тисяч домогосподарств та квартир потребують відновлення.

Крім того, показав зруйновану ТЕЦ, туди двічі прилітали ракети, п’ять працівників, на жаль, загинули. Міський голова розповів, як вдалось запустити ТЕЦ, щоб не залишати мешканців міста без тепла.

Матеріал створений під час престуру Сумщиною від Харківського пресклубу.

Читайте також про долю Будинку офіцерів у Вінниці, зруйнованого російськими «Калібрами».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Тетяна Щербатюк

Читайте також