menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Зараз усередині нас багато болю та страждань»: вінницький психолог

30.12.2022 16:30

Нам завжди необхідно врівноважувати негативні емоції чимось позитивним

Наше життя розділилося на дві частини: до 24-го лютого та після. До – було життя, а після – очікування життя. Багато змінилося навколо і всередині. Основне питання – що з цим усім робити – зі своїми замороженими емоціями, почуттями провини, радістю, святами. I-VIN.INFO поспілкувався з психологом та сімейним психотерапевтом В’ячеславом Чумаченком про те, чи готові українці до новорічних свят.

«На першій стадії війни ми були шоковані. Розуміли, що відбувається, і водночас не могли повірити у те, що відбувається. Ми жили начебто у двох реальностях. Реальності здивування та реальності війни. Більшою чи меншою мірою, але ми всі зараз травмовані подіями. Всі зіткнулися з сильним страхом, тривогою, безсиллям, безпорадністю, злістю, агресією, ненавистю, емоційним спустошенням, втратою почуття реальності, відчуттям того, що все відбувається ніби уві сні, м'язовою напругою, спазмами, болями чи, навпаки, дуже сильною слабкістю, порушеннями сну та багатьма іншими реакціями на стрес», - каже В’ячеслав Чумаченко.

Проте війна не закінчилася, все ще йдуть бої та гинуть люди. 

«Біженці вдалині від свого дому. Мешканці прифронтових міст під бомбардуваннями. І треба воювати. І працювати далі, не знижуючи темпу. Та усі дуже втомились чекати», - додає він.

І тоді настала друга стадія, коли все стало на свої місця, і всі зрозуміли, що реальність одна – війна. І це той момент, коли необхідні максимум зусиль, сподівань, щоб очікувати на Перемогу.

«Серед усіх цих подій мозок шукає для себе, незалежно від вас, позитивні спогади, шукає позитивні емоції. Ми їх знаходимо у захопленнях, спілкуванні, святах. Свята зараз проходять тихо та стримано, тому що усередині багато болю, переживань та страждань. Про яке тоді святкування може йтися? Але водночас варто вчитися концентруватися хоча б на маленьких, але позитивних емоціях. І самому собі дати відповідь на питання, чи хочете ви святкувати та як можете це зробити», - зауважує психолог.

Крім цього, В’ячеслав Чумаченко підкреслює, що Новий рік завжди був символом нових очікувань. Усі ставлять ялинку і вбирають її іграшками усією родиною, вибирають подарунки. І все це навіть із візуальної точки зору запускає всередині нас свого роду акумулятор позитивної енергії, навіть у випадку, коли все довкола справді дуже погано:

«Нам завжди необхідно врівноважувати негативні емоції чимось позитивним. Цей баланс зберігає нашу нервову систему. Тому Новий рік нам зараз дуже потрібен, навіть в скромному варіанті – з подарунками та вдячністю нашим рідним і близьким на передовій, з подарунками дітям та рідним. Не можна відкладати на потім, тому що потім може не бути. Необхідно емоційно відновитися та рухатися далі».

А на запитання що робити, психолог відповідає – прийняти ситуацію, що це надовго, а після війни буде ще довгий період відновлення. Тому В’ячеслав Чумаченко радить робити те, що й раніше, якщо це дає сенс життя. Або знайти нове заняття чи напрям з новим змістом на сьогодні.

Нагадаємо, Ірина Верещук у Вінниці перевірила умови розміщення ВПО.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: newch.tv



Читайте також