menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Затримали близько 80-ти колаборантів»: на Вінниччині діє організація з охорони громадського порядку

30.03.2023 10:30

Ідея створити таку організацію зародилась ще у далекому 2009-му році

Ще з 2009-го року у Віталія Барасія з’явилась ідея створити групу людей, яка б охороняла спокій мешканців Вапнярської громади Вінницької області. З тієї пори зібралась команда, яка неофіційно допомагала поліцейським. Та вже у 2018-му році Віталій Барасій офіційно зареєстрував організацію і наступного року став керівником для тих, хто хотів підтримувати громадський порядок, повідомляє I-VIN.INFO.

«В душі я патріот. До армії займався вільною класичною боротьбою. Став майстром спорту, їздив на різні змагання. Служив в армії, Приморському краї, десантні війська. Після служби так склалось, що довелось не спортивною кар’єрою займатись, а йти працювати. Серце боліло, коли бачив, що в інших регіонах створюються якісь організації чи охоронні структури. А ж колись, ще при міліції, були добровільні дружини, і це все інтригувало. У мене була можливості піти в міліцію, але не вийшло. Згодом виникло питання, чому не створити групу чи організацію, аби підтримувати порядок у громаді. Жінки, наприклад, пізно повертаються додому, а можуть і на грабіжника потрапити», - розповідає Віталій Барасій.

Таким чином, вирішили створити свою організацію, пішли до селищного голови та керівника поліції, аби все з’ясувати щодо цього питання. Голова сказав, що якщо є люди, котрі підтримують таку ідею і є можливість створити щось таке, то він дозволяє. Потім пан Віталій ще раз зібрав усіх охочих і пояснив, що це все на доброчинній основі. Всі погодились. Вже згодом Віталій Барасій поїхав у районний відділ поліції, де пояснив своє прагнення допомагати. Начальник поліції дозволив і вони на чолі з секретарем селищної ради створили статутт організації. Відправили цей статут на підпис начальнику Головного управління Національної поліції у Вінницькій області. Відтоді і запрацювала повноцінно громадська організація «КОРС» (Корпус оперативного реагування селища).

«Мені подобається порядок та справедливість. Торік трохи підвело здоров’я, тому і не пішов воювати, я інвалід другої групи. Через те, що не зміг потрапити на фронт і допомогти хлопцям, вирішив реалізувати себе вдома. Для команди «КОРС» пишу список групи, подаю на поліцію і видаю посвідчення з фото на офіційній основі. У нас є своя печатка. Ми маємо права і обов’язки, так само, як і поліцейські. Тобто, маємо навіть право перевірити у людини документи. Посвідчення своїм хлопцям видаю на місяць», - каже Віталій Барасій.

В перші дні повномасштабного вторгнення, з 24 до 26 лютого 2022 року, пригадує, до «КОРСу» доєдналися близько 300 осіб. Далі, коли мали видавати зброю, і робили це на відповідній дозвільній основі, їх стало вже 700, які потім поїхали воювати. На сьогодні в організації є 30 людей, які стабільно на місці. З 26 лютого всі працювали позмінно – чотири зміни з 8:00 до 20:00.

Віталій Барасій пояснює, що обмежень для вступу в організацію не має. Спочатку з кожним охочим спілкуються, аби побачити, хто ця людина, звідки, як вона себе поводить в тій чи іншій ситуації. Якщо це переселенець, спочатку у нього запитують, чи стоїть він на обліку у селищній раді та військкоматі.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення представники організації провели більше 300 затримань. І з них близько 80-ти затриманих були колаборантами. Вони робили фото інфраструктурних об’єктів, хоча згідно з Законом України була заборонена фото/відеофіксація, особливо – залізничних станцій. Навіть високопосадовці приїжджали з Одеси і, незважаючи на звання, їх затримували. Потім викликали військових, поліцію або ж СБУ для перевірки особи. Траплялись випадки, коли учасники «КОРСу» конфіскували автомобілі через водіння у стані алкогольного сп’яніння. Або ж затримували в’язнів-втікачів, які намагались пересуватись під виглядом переселенців. Віталій Барасій пригадує ще два випадки:

«Одного дня підбігає до мене місцевий чоловік і каже, що на вокзалі хтось фото робить. А ми якраз в цей час спілкувались з представниками територіальної оборони і поліції. Я побіг на вокзал, і всі за мною. Наздогнали зловмисника метрів за 300. Він фотографував залізничне полотно, вокзал і навіть встиг переслати фото у Німеччину, ніби своїй мамі, яка сумує за Україною. Я не повірив у цю казку, його доправили до дільниці, викликали СБУ і до вечора відпустили. Він був дуже обурений. Але за ним на той час вже стежили. Ввечері його знову взяли, виявилось, що він колаборант, який передавав дані на Німеччину, а ті вже – на росію».

Інший випадок є схожим на попередній: місцеві мешканці зателефонували і розповіли, що якійсь молодий велосипедист фотографує все навколо:

«Я сам почав спостерігати за ним. Згодом, коли він приїхав на вокзал, я його затримав там. В мене хлопці відчайдухи, і я такий. Не знав, чи була у того зброя, пішов до нього голіруч. Потім викликав поліцію. Тому хлопцю було років 19, він дуже злякався. Коли вже й військові прибігли, він сказав, що не піде в поліцію, бо не сам. А показав мужчину на пероні – військового пенсіонера. Коли я представився, той вів себе агресивно. Ми його затримали, викликали СБУ. Виявилось, що це колишній співробітник КДБ, зізнався у всьому, але встиг передати одне фото».

Так, за активну громадську позицію, голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий вручив засновнику організації грамоту.

Нагадаємо,«Ми війну не починали, але нам її треба закінчувати»: нацгвардієць з Вінниччини.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надані Віталієм Барасієм



Читайте також