menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Здорова конкуренція та особисті рекорди: у вінницькому «Колосі» пройшов чемпіонат з гирьового спорту (ФОТО)

31.03.2024 16:00

Активну участь у змаганнях взяли й жінки

Партнерська публікація

Вчора спортсмени та спортсменки з різних громад Вінниччини, а також двох вищих навчальних закладів продемонстрували свою силу та витривалість в гирьовому спорті, який стає все популярнішим в нашій області та країні. Учасники заходу показали не тільки високий рівень підготовки, а також надихнули багатьох на заняття цим цікавим видом спорту. Все відбулось на Чемпіонаті Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос» з гирьового спорту 2024 року, повідомляє I-VIN.INFO.

«Чемпіонат Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос» з гирьового спорту ми проводимо щорічно. Окрім цього, гирьовий спорт включено до  наших комплексних заходів. Намагаємося долучати до цього виду спорту людей різних вікових категоріях по всій Вінниччині, щоб гирьовий спорт в нашій області продовжував розвиватися», - розповідає заступник голови ВТО ВФСТ «Колос» Вадим Мохник.

На чемпіонаті змагалися найсильніші спортсмени та спортсменки з Крижопільської, Вапнярської, Гніванської, Іллінецької та Лука-Мелешківської громад. До змагань також долучилась молодь з Харківського національного університету внутрішніх справ та Національної академії національної гвардії України.

«Гирьовим спортом я займаюсь з 2010 року. Мій чоловік-тренер приніс додому гирі, щоб пофарбувати, і я тоді вирішила спробувати сама їх підіймати. Мені це дуже сподобалось, і з тих пір продовжую розвиватися в цьому виді спорту. Дуже люблю брати участь в змаганнях, адже тут є можливість подивитися на сильних суперників та перейняти від них досвід. Також це цікаве спілкування із однодумцями та нові знайомства», - каже Ірина Лютослав з команди Лука-Мелешківської громади.

Спортсмени та спортсменки виступали у вправі «Гвардійський ривок». Вага гирі у чоловіків 24 кг, у жінок та ветеранів - 16 кг.

14-річна Мирослава Бабина приїхала на ці змагання, щоб підтримати свого батька. Проте, їй випала можливість самій спробувати власні сили і дівчина показала доволі високий для свого віку результат.

«Десь рік займаюсь гирьовим спортом. У мене і мати, і батько займаються цим видом спорту, тож батько мені запропонував теж спробувати. І мені сподобалось. Усією родиною тренуємось тричі на тиждень. Я не так давно займаюсь гирьовим спортом, тож такі змагання дають мені можливість заводити нові знайомства та розвиватися у цьому виді спорту, який мені дуже подобається», - розповіла Мирослава.

Чоловіки змагалися в п’яти вагових категоріях. Окрім цього змагання проводилися серед жінок в абсолютній ваговій категорії. Аналогічні змагання пройшли і серед ветеранів гирьового спорту.

Чемпіонами серед чоловіків стали:

У ваговій категорії до 68 кг – Кирило Огієнко;

до 78 кг – Олег Бабін;

до 85 кг – Максим Улько;

до 95 кг – Павло Кундис;

95 + кг – Володимир Ружицький.

«Десь за місяць ми почали активно готуватись до цих змагань. У нас пройшли командні збори, де ми тренувались двічі на день. Тренувалися в такому режимі по п’ять разів на тиждень. Вже, напевно, раз десять брав участь у всеукраїнських змаганнях з гирьового спорту. До цього змагалися на чемпіонаті України в Рівенській області, ще були на чемпіонаті України в Києві. Усі суперники на цих змаганнях були досить сильні та конкуренція була на досить високому рівні, тож перемога була зовсім не простою», - каже після перемоги Кирил Огієнко з Харківського національного університету внутрішніх справ.

Чемпіонкою серед жінок в абсолютній ваговій категорії стала Марія Штиба. Серед ветеранів в абсолютній ваговій категорії кращим став Василь Поворознюк.

«Серед жінок мало хто займається гирьовим спортом, тож займатися ним мене надихнула ціль стати кращою в цій сфері. Моя академія підтримує мене в цьому прагненні. Сьогодні змагання пройшли для мене доволі легко, тож в майбутньому я хочу зростати в цьому виді спорту та змагатися із більш сильними суперницями на всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Сьогодні до статусу кандидата в майстри спорту мені не вистачило підйомів п’ятнадцять, але вірю, що зовсім скоро я підкорю і цю вершину», - розповідає Марія Штиба з команди Національної академії національної гвардії України.

В загальнокомандному заліку місця розподілились наступним чином:

перше місце – команда Національної Академії Національної Гвардії України;

друге місце – команда Харківського національного університету внутрішніх справ;

третє місце – команда Гніванської територіальної громади.

Чемпіонат Вінницької територіальної організації   ВФСТ «Колос» з гирьового спорту став захоплюючим заходом для всіх учасників і глядачів. Велика кількість талановитих спортсменів та спортсменок, які взяли участь в цих змаганнях, є свідченням того, що гирьовий спорт є популярним, має великий потенціал у Вінницькій області та зможе принести  багато перемог та медалей  у майбутньому.

«Досі дуже важко проводити змагання через війну в країні. По-перше, потрібно виконувати усі безпекові правила, також війна не дозволяє багатьом учасникам та учасницям приїхати на змагання. Окрім цього держава зараз вкладає гроші в основному в армію, що є правильним, але від цього страждає спорт в країні. За два роки рівень майстерності гирьовиків на Вінниччині значно виріс. На крайньому чемпіонаті України з двадцяти збірників області майже всі стали призерами. Сьогоднішні змагання були доволі успішними. У ваговій категорії дев’яносто п’ять плюс троє призерів виконали норматив КМС. В інших категоріях сьогодні теж такого результату досягли декілька спортсменів. Дуже добре, що спортивна організація «Колос» підтримує нас в намаганні розвивати гирьовий спорт на Вінниччині та по всій країні», - каже голова відокремленого осередку Асоціації гирьового спорту України у Вінницькій області Богдан Івасюк.

24 серпня відокремлений осередок Асоціації гирьового спорту України у Вінницькій області планує провести Кубок Незалежності у Вінниці.

Усі переможці та призери отримали нагороди від Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос» та призи від Благодійного Фонду Фонд «МХП-Громаді».

Читайте також, «Конкуренція відчувалась потужна»: вінницькі аграрії поділились враженнями про спортивні змагання.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Світлана Пустовіт

Читайте також