menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Здоров’я людини – найвищий пріоритет»: на Вінниччині активно розвивають фізкультуру та спорт

23.12.2022 18:10

У Вінницькій області продовжують тримати «спортивний фронт»

В наш час розвиток спорту став своєрідною інвестицією в обороноспроможність нашої держави, адже сильні тілом та духом люди здатні з більшою ефективністю захищати країну у разі необхідності. Саме тому на Вінниччині продовжують фізкультурно-оздоровчу роботу та розвивають спорт. Вчора на 13-тій конференції спортивного товариства «Колос» обговорювали саме це. I-VIN.INFO розповідає про те, які плани з розвитку фізичної культури та спорту в області окреслили під час цієї зустрічі.

Здоров’я людини як найвищий пріоритет – ось під яким лозунгом має проводитися робота з розвитку спорту та фізкультурно-оздоровчої діяльності в громадах Вінниччини. В цьому переконаний голова Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос» Сергій Татусяк.

«Родина, громада, школа, спортивна школа – важливе поєднання задля піклування про людей. Ми знаємо, що всі хвороби починаються з емоцій. І наше завдання – навчитися їх контролювати. Підвищити стійкість, навчитися долати труднощі. Бо незмінним пріоритетом в нашій роботі залишається здоров’я людини. В громадах на «спортивному фронті» самовіддано працюють наші колеги. Всі змагання, від місцевих, районних до обласних, проходять на підтримку Збройних Сил України «З Україною в серці, з вірою в ЗСУ!» - наголошує Сергій Татусяк.

Розвиток спорту на місцях усіляко слід підтримувати на державному рівні, підкреслює народний депутат України Анатолій Драбовський:

«Незважаючи на війну та усі складнощі, які сьогодні присутні, держава розуміє, що спортивна галузь дуже важлива для того, щоб українці були сильні, здорові та представляли нашу країну на міжнародній арені. Зараз більша частина бюджетних коштів йде на оборону України, тому знаходити можливості підтримувати спорт на місцях – це дуже важливо. Ми маємо зберегти все, що ми з вами надбали і побудувати міцну базу для подальшого розвитку. Я сподіваюсь, що саме на цій конференції ми знайдемо шляхи, які допоможуть зберігати та розвивати спорт на Вінниччині».

Однак побутує й інша думкащо спорт сьогодні не на часі. Мовляв, в умовах війни є інші важливі завдання. Такий підхід спростовує військовослужбовець ЗСУ, заступник голови Вінницької територіальної організації «Колос» Микола Радіонов:

«За той період, що я знаходжусь в лавах ЗСУ, я завжди намагався, коли випадає якась відпустка, якийсь вільний час, відвідувати спортивні заходи. У когось є думка, що спорт сьогодні не на часі, але я скажу вам те, що говорять мої побратими. Спорт сьогодні не просто доречний, він необхідний. Ви не уявляєте якою віддушиною для військових стає чи то перемога Олександра Усика, чи то перемога команди твоєї громади на невеличких змаганнях з волейболу. Це все надає нам надію та впевненість в тому, що нам точно є за що воювати. Я впевнений, що зараз кожен з нас тримає свій фронт, і спортивний фронт на Вінниччині тримається стійко».

Крім того, фізкультурно-оздоровча робота передбачає й проведення реабілітаційних заходів. А це вкрай важлива робота під час та після війни, особливо щодо психологічної та фізичної реабілітації дітей та учасників бойових дій.

«Цього року ми багато уваги приділили психологічній реабілітації дітей, адже вони найбільше постраждали від війни в цьому плані. Більше 2500 тисяч дітей було відправлено на реабілітацію до Польщі і я дякую кожному, хто нам в цьому допоміг, зупинятися ми не плануємо. Наступного року будемо приділяти увагу фізкультурно-спортивній реабілітації учасників бойових дій та членів їх родин, адже це актуальне проблема, яку ми маємо допомагати вирішувати», - проінформував заступник голови ВТО ВФСТ «Колос» Вадим Мохник.

А Світлана Коновалова, заступниця голови ВТО ВФСТ «Колос», додала що:

«Наряду з медичними закладами, які сьогодні надають сучасну реабілітаційну допомогу, ми можемо долучитися до такої важливої роботи, забезпечуючи фізкультурно-спортивну реабілітацію, як комплексний захід. Це, в свою чергу, – відновлення і компенсація за допомогою занять фізичною культурою і спортом функціональних можливостей організму для поліпшення фізичного і психологічного стану. Реабілітація – це інвестиція, а не витрати для суспільства. Як сказав швейцарський професор Герольд Штукі: «Найважливіше в реабілітації лікувати не тіло, а людину».

Змагання серед дітей, студентів, територіальних громад, аграріїв, чиновників, родин та ветеранів спорту – це далеко не повний список запланованих на наступний рік спортивних заходів, про які розповів ще один заступник голови вінницької територіальної організації «Колос» Валерій Швець.

«Першим я б відмітив блок змагань серед дітей різних вікових груп з футболу, футзалу та волейболу. Також ми плануємо започаткувати змагання пам’яті нашого колеги Володимира Бродовського – це буде легкоатлетичний турнір в місті Іллінці у квітні наступного року. Серед іншого, у 2023 році будемо проводити змагання для учасників бойових дій та їх членів їх сімей під назвою «Патріотична родина», - конкретизує Валерій Швець.

Про всебічну підтримку розвитку спорту в громадах наголосив й начальник управління фізичної культури та спорту Вінницької ОВА Сергій Чернявський. Він також вважає, що неможливо переоцінити значення спорту для іміджу України на міжнародній арені:

«На сьогоднішній день близько ста фахівців в галузі фізичного виховання та спорту з Вінниччини призвані до лав сил оборони України, частина з них зараз на передовій – дають нам змогу спокійно жити і збиратися таким чином. Я радий, що фінансування спортивної галузі збільшується, адже це означає, що країна живе. Багато хто каже, що спорт поза політикою, але я вважаю, що спорт – це геополітика. Коли на міжнародних підіймається саме український прапор та звучить саме український гімн, всі розуміють, що наша країна дуже сильна».

Звісно, для того, щоб розвивати спорт в громадах та залучати до нього якомога більше людей, потрібна сумлінна та довга праця від тих, хто в цьому зацікавлений. Саме до активізації роботи закликав своїх колег під час цієї зустрічі начальник відділу у справах молоді та спорту Жмеринської РДА Василь Марчук.

«Через три тижні після початку широкомасштабного вторгнення ми у себе в Жмеринському районі почали працювати над відновленням спортивних заходів. Адже вже було зрозуміло, що далі сидіти та нічого не робити – це не варіант, життя продовжується. Із шаргородцями провели тоді турнір на підтримку ЗСУ і це стало нашим першим кроком. В подальшому ми провели багато подібних благодійних турнірів. Зараз пройшло вже десять місяців повномасштабної війни, а дехто і досі сидить і нічого не робить для розвитку спорту в громадах, посилаючись на те,, що не вистачає фінансування та ресурсу. Нам всім вже давно пора вилізти з бомбосховища та почати активно робити свою справу, в бомбосховища будемо повертатися, коли почуємо сирену – це ми завжди встигнемо, а зараз треба працювати та розвивати спортивну галузь Вінниччини», - закликав Василь Марчук.

Читайте також, «Спортивний фронт» Вінниччини тримає стрій»: в громадах області триває фізкультурно-оздоровча робота.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький

Читайте також