menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Зелений шлях до майбутнього: вінничани та агропідприємці провели черговий тренінг у рамках програми міжнародної співпраці EU4Business

25.07.2023 18:10

Розвиток органічного землеробства та інші питання обговорювали на тренінгу для аграріїв «Органіка, актуальність, сертифікація, сьогодення».

Партнерська публікація

У рамках проєкту «U-CUP-AGRO: Українська кластерна платформа оновлення», Міжнародний Агрокластер «Дністер» провів онлайн-тренінг на тему: «Органіка, актуальність, сертифікація, сьогодення». Захід привернув увагу широкого кола учасників – від фермерів та аграрних підприємців до екологічних активістів та просто любителів здорового харчування. I-VIN.INFO побував на тренінгу та дізнався в організаторів та учасників їхні ідеї та враження від онлайн-заходу.

I-VIN.INFO писав про презентацію нового проєкту «U-CUP-AGRO: Українська кластерна платформа оновлення». У рамках презентації ініціативи, учасники, представники медіа та аграрії ставили питання, дізнавалися про новий проєкт на теренах Вінниччини. Детальніше почитати про це можна за наступним посиланням.

«Зараз аграрна сфера стала важливою для всіх, адже вона відіграє вагому роль для економіки України. Більша частина валютної виручки в країні припадає від експорту сільськогосподарської продукції. Нам потрібно концентрувати свою увагу на їх переробці та впровадження інновацій у сільське господарство», - зазначає Віталій Мережко.

Головний спікер тренінгу, незалежний експерт з сертифікації та стандартизації органічного виробництва та переробки з міжнародним досвідом Василь Запарнюк виступив з такими основними темами на заході:

«Органічне виробництво: від термінів до реалій» – експерт розкрив найважливіші принципи органічного господарства та зрозуміло проілюстрував їх вплив на наше щоденне життя.

«Екологічні аспекти органічного виробництва та переробки» – учасники дізналися про заходи збереження довкілля та різноманіття, що впроваджуються в органічному сільському господарстві.

«Сертифікація органічного виробництва в Україні» – учасникам надали вичерпну інформацію про процедуру отримання сертифікату органічного виробника та його переваги на ринку.

«Ринок органічної продукції в Україні: перспективи та місце на світовій арені» – учасники поглибили свої знання про шляхи розвитку українського органічного ринку та його перспективи на міжнародному рівні.

«Після сьогоднішнього тренінгу наша організація створила анонімну анкету, де учасники могли поділитися своїми враженнями та пропозиціями, поставити оцінки експерту та загалом заходу. Вже близько 30-ти людей залишили свій фідбек, і це тільки приємні відгуки», - каже керівник проєкту Віталій Мережко.

На кожному онлайн-тренінгу експерти не тільки пояснювали тему, а ще й ділилися власними напрацюваннями, відповідали на складні питання, були зацікавлені в дискусії з учасниками. Директор ГС «Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер» Вадим Мохник привітав всіх учасників на онлайн-зустрічі. Запевняє, наразі органіка відіграє важливу роль як для українців, так і для інших споживачів у всьому світі.

«Ми бачимо розвиток цієї тенденції і в Європейському Союзі. Насправді, важливо розвивати органічне виробництво, адже навіть під час війни потрібно виробляти екологічно чисті продукти. З органічної сировини виготовляється органічна продукція, а завдяки цьому ми підтримуємо своє здоров’я. Потрібно збільшувати обсяги виробництва такої продукції, покращувати її стан. У стратегії нашої організації це стоїть на першому місці», - каже Вадим Мохник.

У своєму вітальному слові директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сідоров акцентував увагу на тому, що одним із стратегічних напрямків розвитку аграрного сектору Вінниччини визнали органічне виробництво сільськогосподарської продукції.

«Саме виробництво органічної продукції може стати основним фундаментом для подальшого розвитку малого і середнього бізнесу на перспективу. Адже попит на таку продукцію в світі є і зростає. Прогнозую, що зовсім скоро більшість аграрних підприємств буде використовувати саме таку технологію», - запевняє Олег Сідоров.

Довідкова інформація:

У квітні 2023 року Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер» отримав грант на системну підтримку малого і середнього підприємництва в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини. Грантовий конкурс виконує Фондрозвитку підприємництва, стратегічним виконавцем програми є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ Ukraine) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. Детальніше: www.eu4business.org.ua .

Організатор заходу – Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер».

Зміст публікації є виключною відповідальністю Міжнародного сільськогосподарського кластера «Дністер» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ, ФРП.

Нагадаємо, агросектор в умовах війни: аграріїв Вінниччини навчатимуть європейським практикам ведення бізнесу.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:надано Віталієм Мережком

Читайте також