menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Жіночі купе в українських поїздах — відповідь на гендерні виклики

15.06.2023 10:45

Причини та перспективи впровадження послуги окремих жіночих купе в українських поїздах

«Укрзалізниця» нещодавно запустила пілотний проєкт жіночих купе у своїх потягах. Які обставини передували цьому рішенню, чи справді жіночі купе потрібні українському суспільству та як таку практику використовують в інших країнах? Про це розповідає I-VIN.INFO.

У серпні 2020 року Україну приголомшила історія жінки, яку побив і ледь не зґвалтував у потязі незнайомий чоловік. Більше того, це все відбувалося на очах її семирічного сина.

Після цього інциденту питання безпеки у потягах набуло неабиякої актуальності, адже у 2013 році «Укрзалізниця» відмовилась від супроводу поїздів правоохоронцями.

«Укрзалізниця» приносить щирі вибачення постраждалій пасажирці та вкотре наголошує на нагальній необхідності поновлення супроводження поїздів далекого сполучення під час руху співробітниками Національної поліції для повної безпеки пасажирів», —  прокоментувало представництво «Укрзалізниці» ту ситуацію.

Після того інциденту питання безпеки під час подорожей поїздами «Укрзалізниці» чомусь відійшло на другий план. Як не дивно, полум’я суспільної дискусії заново розпалив лише один твіт.

Авторка допису у доволі грубій формі зазначила, що почувається некомфортно в одному купе з трьома чоловіками і просить УЗ зробити окреме купе для жінок.

Цей твіт набрав понад мільйон переглядів і навколо його змісту розгорнулася масштабна дискусія. Думки суспільства розділилися. Хтось підтримував ідею створення жіночих купе, аргументуючи це тим, що жінкам дискомфортно у закритому приміщенні з незнайомими чоловіками і вони хочуть мати можливість обирати, з ким їхати.

Проте це не була б дискусія, якщо б ніхто не висловлював іншої точки зору. Так, ідею створення окремих купе для жінок дехто прирівнював до гендерної сегрегації — практики давно забутих часів.

«У 19-20 століттях жінки боролись за право їздити у «спільних» вагонах з чоловіками. Ключовий аргумент – спільний вагон і купе - це рівність і боротьба із сегрегацією за статевою ознакою! Досягнувши свого, жінки тепер висунули кардинально іншу вимогу - ми хочемо їздити в окремих вагонах, бо це питання безпеки», — писав тоді на своїй Фейсбук-сторінці голова Центру «Ейдос», військовослужбовець ЗСУ Віктор Таран.

Окрім цього, висловлювались побоювання, що жіночі вагони не матимуть великого попиту і їздитимуть напівпорожні, а чоловікам натомість не вистачить місця.

«Жіночі купе - це не про гендерну сегрегацію, це про безпеку передусім. Або вводити такі купе, або посилювати безпеку у потягах, наприклад, повертати супровід рейсів правоохоронцями», — зазначає експертка Коаліції з протидії дискримінації в Україні Світлана Дубина.

Врешті-решт, «Укрзалізниця» вирішила запустити жіночі купе у тестовому режимі, аби побачити реальний попит на цю послугу. Про це ми писали в цьому матеріалі.

«Безпека українців — незалежно від гендеру — є нашим фундаментальним пріоритетом, особливо в період повномасштабної війни. Наші залізничники уважно вивчили світовий досвід, адже жіночі купе або вагони існують у деяких країнах Азії та були протестовані в Європі. Тому поточне рішення залізниці — допомогти жінкам почуватися комфортніше та безпечніше за допомогою комплексу заходів, одним з яких стане «пілот» із жіночими купе. Ми тестуватимемо їх упродовж декількох місяців та разом з громадою і фахівцями приймемо рішення щодо масштабування. Це буде залежати від реального попиту та відгуків», — зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко.

Придбати квитки можна буде за допомогою мобільного додатку. Продажі квитків розпочнуться з 30 червня, а їх вартість не буде відрізнятися від звичайних спільних купе. Місця для жінок з дітьми до 6 років будуть позначені в застосунку.

Мало хто пам’ятає, але у 2010 році «Укрзалізниця» вже вводила послугу окремих жіночих купе. Проблема в тому, що про цю послугу майже ніхто не знав. Дізнатися про неї та купити квитки у жіночі купе можна було лише на касі вокзалу. Саме тому попит на таку послугу був невеликим і УЗ швидко скасувала цю практику.

Чи взагалі безпечні наразі потяги Укрзалізниці? Важко відповісти схвально. На сьогодні лише 15% вагонів оснащені камерами відеоспостереження та кнопками виклику провідника. У разі правопорушення поліцію слід буде чекати аж до наступної станції.

Окремі жіночі купе, або навіть цілі вагони, вже існують в різних країнах по всьому світу. Так, ще у 2000-х роках в Японії запровадили цілі окремі вагони для жінок на лініях метро та приміських потягах. Причиною тому стала вражаюча кількість сексуальних домагань.

В Індії всі міжміські поїзди мають спеціальні купе, призначені виключно для жінок. Також існують окремі купе в приміських поїздах Мумбаї. Хоча дітям шкільного віку також дозволено користуватися цими купе.

У Європі ж окремі жіночі купе в своїх потягах запровадила австрійська компанія ÖBB, яка здійснює перевезення на довгі дистанції у Німеччині. Компанія пропонує купе «Ladies only». Є чотиримісний варіант, є шестимісний.

У 2022 році національний залізничний оператор Чеської Республіки «České dráhy» (ČD) запустив спальне сполучення Прага – Цюрих (Швейцарія). У таких поїздах також пропонують «dámský oddíl» – варіант жіночого купе.

В цілому ідея введення окремих купе для жінок відповідає потребам сучасного суспільства, де забезпечення гендерної рівності та захисту жінок є пріоритетним завданням. Цей крок допоможе знизити ризик сексуального домагання та забезпечить жінкам відчуття безпеки під час подорожі.

«Якщо ми маємо хоча б один випадок насильства щодо жінок під час подорожей потягом, то доцільно буде виділити окремі купе для жінок. Ми ж, на жаль, знаємо не про один такий випадок. Я думаю, що це має бути тимчасове рішення, поки в суспільстві не зникне остаточно практика гендерно зумовленого насильства», — вважає Світлана Дубина.

Запровадження окремих жіночих купе сприяє покращенню загального досвіду подорожування для жінок, що впливає на їхню мобільність та самостійність. Важливо розширювати цю практику на більшість поїздів та забезпечити її ефективну реалізацію, враховуючи потреби та вподобання жінок.

Читайте також, «Ліс крадуть вагонами»: на Вінниччині незаконно вирубали дерева.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: spzh.news, lb.ua, tsn.ua, dsnews.ua

Читайте також