menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Зірваний шифер та поламані дерева: як у громаді на Вінниччині долають наслідки негоди (ФОТО)

28.07.2023 14:40

У Тростянецькій громаді вже виділили кошти на відновлення інфраструктури

Одна з громад, яка найбільше постраждала від негоди, що протягом двох діб вирувала на Вінниччині, – Тростянецька громада. Через грози та сильні пориви вітру були пошкоджені будинки, повалені дерева. У деяких населених пунктах не було електропостачання. I-VIN.INFO дізнався, яка наразі ситуація у громаді з розчищенням завалів та відновленням інфраструктури.

Дуже багато дерев повалило в Капустянах, Ілляшівці, Савинцях, Четвертинівці, Будах, Летківці, Тростянці, Олександрівці.

Про наслідки грози у Четвертинівці розповів мешканець села Володимир, який того дня перебував у Вінниці:

«Знаю, що у сусіда, який живе за магазином, зірвало три листа шифера. Та це незначні пошкодження. А ось є будинок, де впало два фронтони, то це серйозніше. Світла не було десь з 7 вечора і з’явилось вчора о 3 годині дня. Скажемо так, більшість ушкоджень все таки не критичні».

Мешканець села Савинці Василь зауважив, що з найбільших проблем у них – повалені дерева та обірвані дроти ліній електропередач. Лише сьогодні до них виїхали працівники відповідних служб ліквідовувати наслідки негоди:

«У нас півсела було без світла, сьогодні все відновлюють. Працівники служб, на жаль, не встигають все швидко зробити. Кажуть, що у них мало працівників і багато роботи. Та думаю до кінця дня світло знову з'явиться».

Він додає, що селищна голова дала конкретне завдання кожному старостату – подивитись, де, в кого та які проблеми. Особливо це стосувалось сімей військовослужбовців. Кошти виділяють по мірі отриманих запитів про пошкодження. Люди приносять накладні і селищна рада допомогає фінансово.

Староста села Капустяни Олексій Мізернюк теж поділився, якою є ситуація наразі:

«Були незначні пошкодження будинків, з найбільших проблем – зняло 15 листів шифера одного будинку. Там мешкає людина передпохилого віку, то йому оперативно допомогли. Ще було чотири будівлі, де знято три-чотири фронтони.Теж давно проблему усунули».

Та це ще не все. У населений пункт негода «заходила» двічі, внаслідок чого багато повалених дерев:

«Тільки прибрали наслідки ранкової негоди, так о 18:00 знову те саме. Тільки на греблі перший раз повалило п'ять дерев, на кладовищах – ще три. В нас є дорога обласного значення, де відрізало шлях від греблі. Там повалило вісім дерев після другого разу. То громада та небайдужі громадяни ще прибирали їх ввечері, до 21:00».

Як розповіла селищна голова Тростянецької селищної ради Людмила Червонецька, наслідки ліквідовувались службою ДСНС. Також у громаді провели засідання комісії. На ній визначили суму, необхідну для матеріальної допомоги людям, тому що є приватний сектор, де знесло дахи будинків. Водночас не всі сім’ї потребують допомоги. Відтак, акцент зробили на тих, хто проживає один, або на сім’ях захисників. На сьогодні все закуплено та відновлюється силами працівників структурних підрозділів.

«В Тростянці не було сильного обрушення дерев. Стихія пройшла, певне, смугою і більше постраждали суміжні Білявка та Капустяни, де висаджені клени та липи вздовж доріг. Вони впали на дорогу. Та в нас немає такої ситуації, що ми чекаємо, поки держава допоможе, або щоб розраховували на когось. Село – це така велика сім’я, де всі один одного знають. Тому сусіди допомагали один одному, було більше проявлено саме людського відношення один до одного», – каже Людмила Червонецька.

На вчорашній день ще два населених пункти і деякі вулиці по багатьох населених пунктах залишались без світла. Але на сьогодні у працівників електромереж по мірі можливостей відновлюють освітлення кожного населеного пункту. Поки що без світла можуть бути окремі вулиці через падіння гілля на лінії електропередач. Проте критичної ситуації немає, запевняє Людмила Червонецька.

Також вона наголосила, що у випадку таких ситуацій люди, в першу чергу, звертаються до керівництва старостинського округу. Їх загалом 12 і в кожному селі є староста. Зокрема, створена група із старостами, де слідкують за такими ситуаціями та оперативно реагують на них. Разом з тим є Ситуаційний центр, куди люди теж можуть зателефонувати або написати.

Довідково:

У громаді 26 липня пошкоджено близько 40 житлових будинків та шиферне перекриття приміщення Ілляшівської амбулаторії. Крім цього, потрібно замінити 100 листів шиферу та 3 вікна в Ілляшівській гімназії, а в Будянському ліцеї пошкоджено дах.

Нагадаємо,вінниччина другий день поспіль потерпає від негоди.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: зі сторінки Тростянецької громади у Facebook, надані Олексієм Мізернюком




Читайте також