menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Зусилля задля миру чи гонитва за власними цілями: думки експертів-політологів про перемовин у Джидді

08.08.2023 15:45

Українські експерти з міжнародної політики надали оцінку результатам самміту у Саудівській Аравії

У Саудівській Аравії представники більш ніж сорока країн обговорювали питання «формули миру» для України. У цих перемовинах не брала участь росія, натомість були її економічні партнери, такі як Китай та Індія. I-VIN.INFO поспілкувався із експертами з міжнародної політики та дізнався про їхню думку щодо результатів цих перемовин.

Переговори в місті Джидда, Саудівська Аравія, стали наступною стадією після аналогічних зустрічей у датському Копенгагені в червні цього року. Проте цього разу були присутні представники майже утроє більшої кількості країн з різних куточків світу - загалом понад сорока, включаючи Сполучені Штати, Китай, Індію, Бразилію, ПАР, Велику Британію, Мексику, Туреччину, Індонезію, Японію, Чилі та держави Європейського Союзу.

Український політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко

Від цих переговорів не очікувалося якогось прориву, адже позиції сторін дуже різні. Переговори в Саудівській Аравії – це продовження переговорів, які почалися 24 червня в Копенгагені. Суть полягала у переговорах між західними країнами і Україною з одного боку і країнами глобального півдня з іншого. Різних пропозицій було озвучено багато, але їх треба узгоджувати. Україна в цьому процесі просуває власну «формулу миру» з метою вийти на глобальний саміт миру.

Не дивлячись на те, що росія не була запрошена на ці перемовини, до Джидди приїхав спеціальний представник китайського уряду з питань Євразії Лі Хуей. На попередній зустрічі у Копенгагені посланця Китаю не було.

Чому ці переговори для нас можна оцінювати позитивно? По-перше, вони відбулися у більш широкому складі, кількість учасників порівняно із Копенгагеном зросла майже втричі. В переговорах не брала участь росія. Ці переговори відштовхувались від мирної ініціативи президента Зеленського, хоча обговорювалися і інші «формули миру» від таких країн, як Саудівська Аравія та Китай. Те, що Китай взяв участь в цих переговорах - це теж великий плюс, зважаючи на те, що Китай погодився на ці переговори без участі росії – це дуже показово, це сигнал для Москви.

Більшість представлених на переговорах у Саудівській Аравії країн позитивно поставилися до ідеї третьої зустрічі на такому рівні. У результаті сторони вирішили продовжити консультації, йдеться у підсумковому комюніке.

На сьогодні є домовленість про наступну таку зустріч вже у вересні – це є головним результатом переговорів уДжидді. Очікувати на швидкі рішення підстав немає. На жаль, проблематика російсько-української війни полягає у тому, що неможливо швидко досягти якихось рішень, які б припинили війну. Із зустрічі в Саудівській Аравії можна зробити висновок, що на відміну від росії, навіть її економічні партнери не хочуть затягування війни і, можливо, будуть тиснути на Москву в питанні деескалації конфлікту.

Менш оптимістичної думки притримуються два наступних експерта:

Український політолог, історик, журналіст, директор Інституту світової політики Євген Магда

Ми маємо усвідомлювати, що мирний план, запропонований Володимиром Зеленським, не буде зберігатися у початковому вигляді і буде змінюватись. Не всі країни бачать перемогу України, як свою ціль. Нас активно підтримують Європа та Сполучені Штати, Японія та Австралія. Проте, Індія, Китай, країни глобального півдня, Латинської Америки – вони бачать інший варіант, їх цікавить лише припинення війни, яка заважає економічному розвитку та ставить під загрозу їхню стабільність. Тому тут головне - не плекати зайвих ілюзій та зміцнювати українські переговорні позиції, підтримуючі Збройні Сили України, адже саме від їхнього успіху буде багато залежати.

Український політтехнолог, директор зі стратегічного планування агенції «Гайдай.Ком» Сергій Гайдай

Я нічого не очікував від переговорів у Джидді, адже уся моя увага наразі прикута до подій, що відбуваються на фронті. Все це міжнародна гра у миротворчість, у яку я не вірю і яка показує свою неефективність з початку російсько-української війни. Світ показує, що він намагається вийти з ситуації під назвою «початок третьої світової війни». І перша гаряча фаза якої розгортається в Україні. Світові лідери не вивчили урок Другої світової війни, який полягає у тому, що будь-які переговори з диктаторами останні сприймають як слабкість і розгортають ще більшу війну. Є лише один спосіб закінчити війну – це консолідація зусиль світу для знищення диктаторського режиму. Поки світ цього не згадає, цю задачу систематично виконуватимуть наші Збройні Сили.

Слід зазначити, що сьогодні, 8 серпня, виконується рівно 15 років з початку російського вторгнення у Грузію у 2008 році. Тодішній Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі підписав план перемир’я, запропонований Євросоюзом, і, зокрема, президентом Франції Ніколя Саркозі, головними пунктами якого було остаточне припинення вогню та повернення сторонами конфлікту військ на свої бази.

Звісно ж, Москва не виконала цих умов та російські війська продовжили просування вглиб грузинської території. Слідом рф визнала самопроголошені республіки Абхазії та Південної Осетії, тож де-факто російські війська залишаються на території Грузії і по сьогодні, незважаючи на плани по мирному вирішенню конфлікту.

Читайте також, «Податок на совість»: вінничанка у Франції про допомогу українським біженцям

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: tsn.ua, arthuss.com.ua, nrcu.gov.ua

Читайте також