menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Гранти – це можливості»: у Вінниці відбувся третій маратон «PRO бізнес»

18.05.2023 18:10

Михайло Ганчук розповів про гранти для бізнесу і як їх отримати®

Вчора у Вінниці провели третій семінар з навчального маратону «PRO бізнес». Підприємець, директор ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Михайло Ганчук пояснював, які гранти існують для розвитку власної справи. А ще ділився своїм досвідом, пояснював, які є види грантів. Підприємець також розповідав про актуальні можливості для початку бізнесу. I-VIN.INFO побував на семінарі та поділиться враженнями учасників.

Традиційно на семінарі вінницький підприємець Михайло Ганчук у вступному слові розповів про свою діяльність і роботу ТОВ «Промавтоматика Вінниця». Потім учасники мали можливість вийти на сцену, представитись і відповісти на два питання: яка їхня улюблена книга чи фільм, та яке улюблене місце у Вінниці.

Після міні-публічних виступів слухачів Михайло Ганчук повторив основні тези із попередньої теми «Бізнес-план не для галочки». Поділився порадами, як зробити бізнес-план, які пункти варто прописати, і для чого він взагалі потрібен. Додав, що перед початком написання, варто скласти ескіз свого бізнесу. Це допоможе окреслити основні пункти для початку написання більш професійного бізнес-плану. Про те, як написати ескіз I-VIN.INFO писав раніше.

Учасники маратону ставили питання, уточнювали інформацію та цікавилися написанням бізнес-плану. Загалом він знадобиться для залучення коштів та участі у грантах. Також Михайло Ганчук порадив перед запуском свого продукту протестувати попит на нього у соцемрежах. Також зробити аналіз запитів в Google Trends. Після цієї частини семінару підприємець почав розповідати тему №3 «Гранти для початку і розвитку бізнесу».

Михайло Ганчук наголосив, що грантодавцям потрібно показати, що ви відповідальні і вам можна довіряти. Серед учасників семінару були й ті, хто вигравав гранти для реалізацію свого проєкту. Наприклад, Вікторія завдяки гранту змогла залучити 20 тисяч гривень для свого бізнесу. Як додає спікер, це не великі кошти, проте, як і у випадку з кредитами в банках, це кредитна історія. Тобто завдяки невеликим проектам, ви набуваєте гарної репутації в грантодавців, і з часом можете претендувати і уже на значно більші суми.

Одне з питань від учасників:

- Чи є корупційна складова в отриманні гранту?

-Ні, щоб податись чи виграти грант, не потрібно мати знайомства, це ми неодноразово доводили на нашому прикладі, - каже Михайло.

-Що є найважливішим в отриманні гранту?

-Надважливо – уважно прочитати умови і вимоги. Вчитатися «між рядками», - радить Михайло Ганчук.

Загалом гранти існують: соціального призначення, на розвиток бізнесу, навчання, стажування. Також спікер навів приклади грантів. Вони створенні для підтримки бізнесу, початку стартапу, проходження стажування закордоном тощо. У різних грантах свої особливості. Наприклад, для деяких стажувань потрібне знання англійської мови. А для залучення коштів для власної справи варто добряче попрацювати над конкурсною заявкою.

Як зауважує Михайло Ганчук, важливо проаналізувати, кого шукають грантодавці для цього гранту, яку ціль переслідують підтримуючи підприємців? На ці питання необхідно, перш за все, собі дати відповідь, адже від цього буде залежати акценти які Ви будете розставляти пишучи грантову заявку. Що в свою чергу є визначальним у рішенні.

«Гранти – це можливості. І варто цією нагодою скористатися. Ймовірність того, що ви отримаєте грант на ідею, на навчання, для бізнесу – дуже великі. Користуйтеся цими можливостями і не проґавте свій час», - каже Михайло Ганчук.

На семінарі були присутні чимало охочих послухати про можливості для бізнесу. Серед них була і Яна Лубчинська. Дівчина каже, прийшла на цю тему, щоб більше дізнатися про гранти.

«Не планую створювати бізнес. Проте вірю, що ці знання мені ще знадобляться. Цікава інформація. Класна була презентація. Михайло Дмитрович не розказує «суху» інформацію, а завжди подає її від себе. Розповідає власні приклади з життя. Тому щоразу завжди цікаво на семінарах», - ділиться враженнями пані Яна.

Нагадаємо,«Бізнес-план не для галочки»: у Вінниці пройшов другий етап маратону«PRO бізнес»(ФОТО).

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак.

Читайте також