menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Комендантська година, «сухий закон» та відключення світла: які зміни торкнулися вінничан під час війни

01.01.2023 13:45

Вплив вторгнення рф в Україну на соціальну сферу міста

Вже понад 10 місяців Україна живе в умовах війни. Повномасштабне вторгнення рф зруйнувало життя українців. Воно принесло з собою багато горя, втрат та випробовувань. І, звичайно, змінило звичний ритм життя. Мешканцям України довелось адаптуватися до нових реалій та працювати, не зважаючи на трагічні виклики. I-VIN.INFO зробив підбірку, яка стосувалась змін у повсякденному житті мешканців Вінниччини з 24 лютого.

Комендантська година. Ми вперше дізнались, що таке комендантська година. На Вінниччині її запровадили у перший день вторгнення і тривала вона 22:00 до 7:00. Вже 15 березня її зменшили на годину. А 23 квітня влада міста запровадила новий час комендантської години - з 23:00 до 5:00. Нещодавно, у жовтні, комендантську скоротили ще і тепер вона триває з 24:00 до 5:00. Що ж стосується новорічних свят, то нагадаємо: у Вінниці та області не будуть змінювати тривалість комендантської години. Впродовж цього часу громадянам заборонено перебувати на вулицях та громадських місцях. Єдине виключення – дорога до найближчого укриття у разі тривоги.

Громадський транспорт. У березні, у зв'язку з комендантською годиною, змінився режим роботи громадського транспорту – з 09:00 до 20:00, а підприємств (таких як магазини, аптеки) – з 10:00 до 19:00. У квітні міський голова повідомив, що напередодні Великодня, 22 квітня, громадський транспорт починає працювати за новим графіком: з 7:00 до 22:00. У жовтні транспорт курсував з 6:00 до 23:00. А у листопаді повідомили, що громадський транспорт на основних маршрутах розпочинатиме роботу на пів години раніше – з 5:30. 

Алкогольні вироби. З 27 лютого на території Вінниччини голова Вінницький ОВА ввів заборону на продаж алкогольних напоїв до 27 березня. Вже з 29 березня у Вінницькій області був заборонений продаж алкоголю працівникам правоохоронних органів, військовослужбовцям Збройних Сил України, Національної гвардії України, територіальної оборони, інших військових формувань та особам зі зброєю.

І хоч з 22 березня вінничанам дозволили купувати слабоалкогольні напої, проте в області жорсткіше карали водіїв напідпитку. З 23 квітня Вінницька ОВА дозволила купувати й міцний алкоголь.

Заклади громадського харчування. Через масовані обстріли рф, в Україні вживають заходи, які допоможуть втримати енергетичну інфраструктуру на плаву. Тому доводиться сидіти вдома без світла по кілька разів на день. У Вінниці є заклади, в яких наявні генератори і за відсутності світла продовжують надавати послуги своїм відвідувачам. А прочитати, як один із закладів міста знаходив альтернативи звичайному світлу можна у матеріалі за посиланням.

Відключення світла. 11 жовтня у Вінницькій області ввели режим тотальної економії електроенергії, адже після повторних ударів по об’єктам енергоінфраструктурі були серйозні руйнування. Станом на сьогодні після всіх масованих ракетних ударів на Вінниччині ситуація більш-менш стабільна. Актуальні графіки погодинних відключень та відключень світла можна дивитись на «Вінницяобленерго». 

Робота закладів освіти. Через повномасштабну війну навчальний рік не міг розпочатись у офлайн форматі без наявності надійного укриття у закладах освіти. З літа заклади освіти активно облаштовувати укриття або ж знаходили ближні укриття для роботи офлайн. Тоді тривала ретельна перевірка на дотримання всіх норм. Прочитати, як розпочиналось навчання у вищих навчальних закладах Вінниці детальніше можна у нашому матеріалі.

Нагадаємо, «Зараз усередині нас багато болю та страждань»: вінницький психолог.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: ukrinform.ua  

 


Читайте також