menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Майже 300 тисяч українців скористались послугою одночасного оформлення паспортних документів

23.06.2023 10:45

Багато громадян України знаходяться за кордоном: жінки та неповнолітні діти

Майже рік в Україні діє експериментальний проект щодо одночасного оформлення паспортних документів, який втілює ДМС України. Цією послугою за рік скористались майже 300 тисяч українців і дедалі більше вона набуває популярності. Наразі додались нові послуги, повідомляє I-VIN.INFO.

Начальник Управління державної міграційної служби України у Вінницькій області Борис Наливайко розповів, що при подачі документів батьком/матір'ю можна оформити собі ID-карту/закордонний паспорт і одночасно оформити документи дитині. Тобто, при одночасній подачі особа може оформити:

– ID-картку та паспорт для виїзду за кордон собі;

– ID-картку та закордонний паспорт, а також закордонний паспорт своїй дитині до 14 років;

– ID-карту, а також закордонний паспорт своїй дитині до 14 років.

При подачі документів з 12 років діти повинні бути присутні. До 12 років присутність не потрібна. 

Послуги на території Вінниччини. Практично у всіх бувших районних центрах і нині діючих функціонують територіальні підрозділи Управління ДМС у Вінницькій області. Всього їх 28. 

ЦНАПИ теж мають можливість надавати відповідні послуги (таких 15). Такий спектр послуг надається вже і органами місцевого самоврядування (прийом та видача). 

У Вінниці працює й паспортний сервіс, який надає аналогічні послуги (проспект Коцюбинського, 4).

Послуги за кордоном. Борис Наливайко додає, що багато громадян України станом на сьогодні знаходяться за кордоном. Переважно це жінки та неповнолітні діти. Тож ДМС розширила спектр послуг. 

Наразі у 10-ти європейських містах є підрозділи паспортного сервісу, які входять до складу ДМС. Там громадяни можуть скористатись аналогічними послугами, які були перераховані. Адже дітям до 16 років паспорт видається лише на чотири роки і дія паспортів закінчується. 

Це Федеративна Республіка Німеччина (Берлін, Кельн), Іспанія (Валенсія), Чеська Республіка (Прага), Словацька Республіка (Братислава), Польща (Варшава, Вроцлав, Краків, Гданськ), Туреччина (Стамбул). Тобто, громадяни, які перебувають за кордоном, мають можливість в разі втрати або закінчення терміну дії паспортного документу звернутись туди.

Загалом за минулий рік надали 196 тисяч послуг: оформили майже 116 тисяч закордонних паспортів і 61 тисячу паспортів у вигляді ID-картки. Цього року спостерігається зменшення активності громадян. За чотири місяці видали: 61 тисячу закордонних паспортів і 31 тисячу ID-карт. 

Як зауважує Борис Наливайко, при наданні адміністративних послуг існує адміністративний збір. Так, 75% від адміністративного збору перераховується на кошти місцевих бюджетів. Державна міграційна служба на кошти місцевих бюджетів Вінниччини перерахувала майже 73 мільйони гривень.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення громадяни України почали активно оформляти паспорт громадянина України та закордонний паспорт. Тоді I-VIN.INFO поспілкувався з начальником Управління державної міграційної служби у Вінницькій області Борисом Наливайком та дізнався, чи змінились процес оформлення документів та правила прийому громадян-іноземців. Детальніше у матеріалі ТУТ.

Нагадаємо, прокремлівські фейкороби надіслали «новину» для вінницького медіа.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: Вінницька ОВА  

 

 


Читайте також