menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Ракетний обстріл: як Вінниця відновлюється після 14 липня (ФОТО)

25.09.2022 19:30

У Вінниці досі продовжують ліквідовувати наслідки ракетного удару

Російське вторгнення на територію України принесло з собою чимало руйнувань та смертей. Ракетний удар 14 липня у Вінниці на багатолюдній Площі Перемоги забрав життя 28 людей, з травмами і пораненнями до закладів охорони здоров’я звернулось 204 людини. Деякі з них досі проходять реабілітацію. I-VIN.INFO зібрав інформацію про наслідки теракту у Вінниці.

Події на Площі Перемоги 14 липня вінничани ще довго пам’ятатимуть. Цей теракт у Вінниці став масштабною трагедією, і 15 липня у області оголосили днем жалоби за загиблими. Сам ракетний удар стався в той час, коли у Гаазі проходила конференція щодо притягнення до відповідальності за воєнні злочини Росії.

Як зазначив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, що російські військові вдарили по Вінниці крилатими ракетами типу «Калібр» із підводного човна в акваторії Чорного моря. Інформація про точну кількість запущених та збитих ракет навіть у офіційних джерелах різна. Загалом, йдеться про 7 запущених та 4 збитих або 5 запущених та 2 збитих.

Від російських ракет постраждало чимало житлових будинків, офісне приміщення Будинок побуту «Ювілейний», Будинок офіцерів, зупинки транспорту, державні установи, медичний центр, аптеки, гуртожитки, школи, садочок,ресторани, кав’ярні, магазини тощо. Комісія, яка проводила обстеження постраждалих будинків після 14 липня, зазначила, що ушкодження різного ступеню важкості зазнали 49 багатоповерхових та 29 будинків приватного сектору.

За інформацією Вінницької міської ради, за попередніми оцінками, збитки від ракетного удару по Вінниці становлять 240 мільйонів гривень. У цю суму ще не врахували пошкодження Будинку побуту «Ювілейний» та Будинку офіцерів. В громаді замінюють вікна в квартирах та під’їздах, а також зірвані вибуховою хвилею покрівлю будівель. Загальний обсяг робіт склав понад 4,5 тисяч квадратних метрів. З міського бюджету на ремонт пошкоджених багатоквартирних будинків виділили – 25,8 мільйонів гривень.

Ресторан «Celentano» знаходиться на проспекті Коцюбинського, поруч з Будинком Офіцерів. Як розповідає для I-VIN.INFO директорка закладу Олена, коли зранку 14 липня почалась повітряна тривога, працівники попередили всіх гостей, де знаходиться найближче укриття.

«Було двоє гостей. Вигнати людей на вулицю ми не маємо права, тому попереджаємо, що потрібно пройти в укриття. Можемо запропонувати запакувати їжу з собою. Але вони вирішили доїсти салати, тому частина персоналу залишилась на барі. Інша частина перейшла до укриття. Раніше під час повітряної тривоги не закривали заклад, а зараз закриваємо, бо працює лише літня тераса», - ділиться Олена.

Вибухова хвиля пошкодила вікна в залі і на кухні, стелю та інше. Замість вікон тимчасово листи ДСП, які розмалювали місцеві художниці. Вранці 14 липня колектив був налаштований на продуктивний день. На щастя, під час вибухів ніхто з працівників не постраждав. Хоч і було багато битого скла, пилюки, проте ніхто навіть не порізався.

За РАЦСом, який розміщений впритул до «Ювілейного», розташована кав’ярня «Black In Cup - Espresso&Brew Bar». За словами його працівниці Людмили, в момент обстрілу вибухова хвиля, на щастя, зовсім не зачепила заклад. Тому немає потерпілих чи пошкоджень в приміщенні.

«Людей в нас було багато. Проте ніхто не постраждав, якось все обійшлося. Вибухи було дуже добре чути. Хоч всі злякалися, але, як за інструкцією, впали на землю та закрили голову руками. Наче як тренування проходили. Наші працівниці за баром теж присіли. На терасі всі теж впали на землю», - пригадує пані Людмила для I-VIN.INFO.

Після подій 14 липня заклад закрився на деякий час, хоча серйозних пошкоджень приміщення не було. Як розповідає працівниця, вони з колегами приходили прибирати кав’ярню від пилу та скла, яке посипалось з будинків.

«Вибухова хвиля з «Ювілейного» пройшла майже повз наш заклад. Але біля кав’ярні ми знайшли уламок ракети. Тут, під вишнями, побачили його. Тепер ми його зберігаємо. Дай Бог, щоб це був останній уламок, який знайшли та тримали в руках», - каже Людмила.

Проте, якщо будинок можна відновити, провести ремонт, відбудувати, то життя людей ніяк неможливо повернути… Серед загиблих після теракту у Вінниці 14 липня були як і дорослі, так і діти. Наприклад, того дня з занять з логопедом поверталася 4-річна Ліза Дмитрієва з її мамою Іриною. Дівчинка загинула, а її матір врятували численні операції та реабілітація за кордоном. Наразі у жінки й досі загоюються рани. У своєму блозі вона продовжує розповідати, як відбувся обстріл, що вдалось пережити, які випробування її очікували після операцій та інше.

«Сьогодні я у Відні без тебе, моя Єлизавета. На жаль це не мандрівка, про яку ми мріяли, а вимушена реабілітація, щоб вилікувати моє тіло від травм, які нанесли вороги. Але немає жодних ліків у світі, щоб зцілити поранене серце і душу», - йдеться у дописі Ірини Дмитрієвої 27 серпня.

Чимало загиблих людей були лікарі та пацієнти медичного центру «Нейромед», який розташований поруч з «Ювілейним». У цій клініці через російські ракети загинули:

·адміністраторка медичного центру «Нейромед» Катерина Гула;

·лікарка-стоматолог та її син, які перебували на момент вибуху у медичному центрі , Вікторія Рекута та Максим Жарій;

·лікарка-невролог у медичному центрі «Нейромед», яка на момент вибуху приймала пацієнтів, Наталія Фальштинська;

·менеджерка у медичному центрі Тетяна Харченко,

·дружина декана та викладачка Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка Олексіва Галина, яка на момент вибуху разом з восьмирічним сином була у медичному центрі «Нейромед». Син досі лікується.

·дитячий лікар невролог Павло Ковальчук, який боровся за своє життя протягом 20 днів, проте 2 серпня стало відомо, що він помер.

Як розповів керівник мережі діагностичних центрів «Нейромед» Руслан Сиваченко в ексклюзивному інтерв'ю для I-VIN.INFO, за життя працівниці клініки Наталії Фальштинської лікарі боролися 5 днів. А працівника Павла Ковальчука доправили у Краків в Польщу на лікування через чисельні поранення та опіки.

«Під час вибуху Павло залишався у свідомості, тому була надія, що його життю нічого не загрожує. Спочатку його доставили в опіковий центр у Львові. Згодом перенаправили за кордон до Кракова. Але опіки така підступна річ, йому згодом ставало гірше. Почали відмовляти внутрішні органи і …», - розповів у інтерв’ю Руслан Сиваченко.

Серед 28 загиблих було двоє хлопчиків 7 і 8 років. Також російські ракети обірвали життя студентки 2 курсу Донецького національного університету імені Василя Стуса факультету історії та міжнародних відносин Олександри Борівської. Дівчина не дожила до своїх 19 років два тижні. Наразі її батьки Дмитро та Алла Борівська створили БО «Міжнародний благодійний Фонд пам’яті жертв та допомоги постраждалим від російського теракту в м. Вінниця».

Як розповіла для I-VIN.INFO Алла Борівська, серед постраждалих досі знаходиться у важкому стані Роман Олексів. Хлопчику 7 років. На момент вибуху він був зі своєю мамою Галиною Олексів у медичному центрі «Нейромед». Мати загинула, а Роман й досі лікується.

«Він знаходиться зараз на лікуванні в Німеччині. Серед всіх, хто вижив, Рома найбільше постраждав. На жаль, він вже не зможе вести повноцінне життя. Хлопчик отримав дуже багато опіків, тому матиме протези. Чимало зробили пересадок шкіри. І на голові, на лиці, на руках, ногах. Фактично по всьому тілу. Хлопчик на серйозному лікуванні. А його батько сказав, що це може ще продовжитись від півроку до 2 років», - розповідає Алла Борівська.

Як вона додає, у Романа наразі важкий психологічний стан. Адже на власні очі бачив вибухи та як померла його мати. Для допомоги хлопчику зі свого фонду Алла та Дмитро Борівські надсилали кошти. Небайдужі люди могли надіслати свої благодійні внески на рахунок фонду, а ті передавати постраждалим, що проходять лікування.

«Ми особисто зі свого фонду перерахували 50 тисяч гривень. Наприклад, нещодавно мені дзвонив заступник Сергія Борзова, хочуть теж допомогти. Також ми від фонду допомогли ще одній постраждалій від теракту жінці, про яку нам розповіла Олена Верлан. Вона нам надала виписку з лікарні потерпілої, фото, а ми перерахували гроші на ліки», - каже Алла Борівська.

За її словами, кожен постраждалий у цей день, може звернутися до їхньої групи у Фейсбуці та попросити допомоги на лікування. Надалі в рамках співпраці партнерів фонду Алли та Дмитра Борівських, постраждалим під час теракту у Вінниці 14 липня будуть проводити консультації кваліфіковані психологи. Це допоможе краще пройти психічну реабілітацію після жахливих подій. Алла Борівська додає, що кожній людині потрібна людина.

«Для постраждалих людей важлива підтримка інших, які їх розуміють. До того ж, кваліфікована психологічна допомога. Така ж допомога потрібна і родичам загиблих. До нас звернулися представники однієї організації, які готові допомагати налагоджувати психологічний та моральний стан всім, хто цього потребує після ракетного обстрілу», - зазначила Алла.

Основна діяльність фонду – створити за власний кошт та за допомоги міської ради сквер пам’яті всіх людей, які загинули від російського теракту. Як каже Алла Борівська, це має бути місце, яке вшанувало б пам'ять потерпілих і не відлякувало б містян.

«Наразі ми збираємо кошти на сквер. Проте, якщо маємо можливість допомогти ще комусь, допомагаємо. Ще чекаємо на засідання робочої групи, де зберуться архітектори, представники міської влади та інші, і ми будемо обговорювати майбутні плани про сквер пам’яті. Вже є проєкти, з якими ми ознайомилися. Але потрібно його зробити таким, аби всім сподобалось», - зауважує Алла.

За інформацією Вінницької міської ради з міського бюджету виділили 3,5 мільйонів гривень на підтримку постраждалих. Також передбачена виплата разової матеріальної допомоги у сумі 25 тисяч гривень для тих, хто проходив стаціонарне лікування у лікарнях після поранення. Сім’ям загиблих від громади виплатили 50 тисяч гривень. Цю виплату можна оформити в офісах управління соціального захисту за адресами – Космонавтів, 30 та Замостянська, 7.

Окрім цього, французька міжнародна організація «ACTED»надає одноразову виплату у сумі 6 тисяч 660 гривень для постраждалих, члени їхніх сімей та рідним загиблих. Цією фінансовою допомогою скористались приблизно 176 родин (це 531 особа).

Нагадаємо, мобілізація, «референдум», ядерна зброя: як світвідреагувавна звернення путіна.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Головне фото: Тетяна Щербатюк

Фото:Тетяна Щербатюк, Руслана Сивак

Інфографіки: Еспресо, TOP LEAD

Читайте також