menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«У нашій роботі вкрай важлива співпраця з медіа» – Сергій Пліхта

08.04.2024 13:20

Колись Вінниця була футбольною столицею

Підтримка спорту має вагоме значення у будь-який час. Він сприяє здоров'ю, фізичному та психічному розвитку людини, а також розвитку універсальних навичок. Саме тому популяризація здорового способу життя, залучення дітей до рухових активностей є вкрай важливими у діяльності Відділення Національного Олімпійського комітету у Вінницькій області. Про це I-VIN.INFO поспілкувався з виконавчим директором Відділення НОК України у Вінницькій області Сергієм Пліхтою.


ДІЯЛЬНІСТЬ КОМІТЕТУ ТА СПІВПРАЦЯ

Якими є основні завдання Національного олімпійського комітету України у Вінницькій області?

– Найперше – популяризація олімпійських видів спорту, здорового способу життя, залучення дітей та молоді до рухової активності, підтримка олімпійців та спортсменів, які мають на меті в майбутньому виступати на олімпійських іграх. Також – організація спортивно-масових заходів за ініціативи голови відділення Сергія Борзова та за ініціативи НОК України.

Як давно ви на посаді та що вдалось досягти за цей час?

– На посаді виконавчого директора з червня 2023-го року, обирають на чотири роки. Протягом цього часу разом з командою оновили підхід до підрахунку рейтингу та визначення кращих спортсменів, розробили окремі положення, збільшили суму виплат кращим спортсменам (мінімальна грошова виплата – три прожиткових мінімуму).

Крім цього, покращили роботу з Федераціями, започаткували спільні проєкти з ними, актуалізували інформацію щодо наявних перспективних спортсменів у Вінницькій області. І, зокрема, долучились до створення Федерації брейкінгу Вінницької області.

Також реалізували власні проєкти. До прикладу, турнір з плавання, який проходить у кілька етапів. Перший – в Могилів-Подільському, другий у травні – в Жмеринці і останній – восени – у Вінниці. Також – турнір з футболу «Кубок восьми» для юнаків 2013 року народження. Наступного разу плануємо такий же захід, тільки для дівчат.

Загалом наша головна мета була – налаштувати продуктивну роботу. Щоб вона була систематизована і чітка, з правильним врахуванням ключових показників ефективності. І у результаті ми посіли торік друге місце за підсумками роботи комітету протягом семи місяців. Вже й цьогоріч набрали рекордну кількість балів. Такого ще не було. Ми підняли планку для себе та інших і будемо продовжувати у тому ж дусі.

Якщо мене підтримає спортивне ком'юніті та моя команда, звичайно, хотілось б залишитись на посаді протягом наступного періоду після виборів. А як ні, то будемо шукати нові можливості або розвиватимемо новий вид діяльності.

У який спосіб НОК підтримує спортсменів?

Ми можемо підтримувати їх морально та подарунками. Як згадувалось, це може бути й одноразова виплата грошової винагороди за підсумками минулих здобутків. А кращому спортсмену виплата щомісячна, якщо він посідає значне місце у попередньому місяці. Намагаємось збільшувати суму, знаходити можливості, щоб спортсмени відчували нашу підтримку хоча б таким чином. Наразі у нас є можливість відправити команду переможців обласного етапу «Олімпійського лелеченя» у 2023 році до оздоровчого табору «Артек», де вони будуть також змагатись.

З ким налагоджена співпраця?

– У Вінниці співпрацюємо абсолютно зі всіма Федераціями (олімпійських та неолімпійських видів спорту), зі спортивним товариством «Колос». Зараз ведемо перемовини для писання Меморандуму з Благодійним Фондом «МХП-Громаді».

Активно співпрацюємо з Міжнародним Червоним Хрестом. Торік вони нам передали спортивний інвентар, спортивне екіпірування футбольної команди збірної Італії на суму близько шести мільйонів гривень. Це спортивні кофти, форма, м'ячі, бутси, футболки. Використовуємо ці речі у якості подарунків, коли їдемо в райони на змагання.

Окрім того, співпрацюємо з обласною та міською владою на всіх рівнях та в усіх громадах.

Те ж стосується різних міських, селищних та сільських громад. Якщо вони хочуть нас запросити на захід або щоб ми допомогли в організації, з радістю допоможемо.

Та на цьому не зупиняємось. Шукаємо більше можливостей, домовляємось зі спонсорами, щоб придбати спортивне екіпірування для дітей. Зокрема, спеціальні легкі весла, щоб команда була краще укомплектована і могла представляти Вінницьку область на чемпіонатах.


ПРОВЕДЕННЯ ЗМАГАНЬ

Чи можете назвати активний сезон проведення змагань для дітей?

– Це осінь та весна, тому що влітку всі відпочивають. Тим більш, цього разу проводитимуться Олімпійські Ігри та Чемпіонати Європи. Тобто, багато заходів, за якими потрібно просто спостерігати, підтримувати українців. А дітей у літній період можемо залучати лише під час проведення пришкільних таборів або занять у спортивних секціях.

Взимку, у грудні, триває підбиття підсумків: нагородження, фінальні етапи обласних конкурсів. Потім канікули і починаються заходи відповідно до календарного плану усіх Федерацій, організація наступних чемпіонатів, підготовка до Європи навесні.

За час нашої діяльності можна точно назвати і найактивніший місяць – вересень. Тоді проводили Олімпійські уроки на базі загальноосвітніх шкіл, їздили в райони. Був щільний графік, і тоді вдалось провести більше 40 уроків. Тому, коли щось організовуємо, завжди пригадуємо вересень і розуміємо, що вже нічого не страшно.

Які ще є формати змагань, що організовує НОК?

– Найбільше нових проєктів у нас ініційовано в дитячому спорті. Отож, це Олімпійське лелеченя, OlympicLab (Олімпійська лабораторія) та Do like Olympians.

Найбільшим блоком є Олімпійська лабораторія, де шість напрямків – «Чат з чемпіонами та навички лідерства», «Основи розвитку бізнесу та кар’єри», «Розвиток/добробут – пізнай себе», «Олімпійські та загальнолюдські цінності», «Гендерна рівність в спорті» та «Олімпійський екомодуль».

У рамках «Розвиток/добробут - пізнай себе» проводимо різні зустрічі для дітей з відомими спортсменами, де вони мають можливість запитати, що їх цікавить, сфотографуватись чи отримати автографи. Також проводимо опитування серед дітей на будь-які теми.

Під час «Олімпійського екомодулю» організовуємо прибирання парків/скверів, залучаючи дітей-спортсменів.

А з приводу питання гендерної рівності в спорті є ідея запросити відомих жінок взяти участь у змаганнях. Поділити їх на дві команди, залучити спонсорів, особисті внески та передати зібрані кошти на збір для ЗСУ або для конкретної бригади. Це не відноситься до обов'язкових змагань, але якось хочемо реалізувати схожу ідею.

У планах на майбутнє багато цікавих проєктів?

– У нашій роботі вкрай важлива співпраця із ЗМІ. Під час підрахунку рейтингу враховуються кожне згадування будь-якої події у ЗМІ. Тож поки що створюємо власне ЗМІ, яке називатиметься «Спортивна Вінниччина» (триває реєстрація).

Паралельно працюємо над іншим проєктом – «Спортивні новини», куди будемо залучати журналістів, фотографів і запрошувати їх брати участь у майбутніх конкурсах. Для прикладу, як було з Всеукраїнським конкурсом спортивних журналістів «Олімпійська Україна». Плануємо лише розширити межі на районні ЗМІ. Є досить сильні журналісти у Жмеринському, Гайсинському, Хмільницькому та Вінницькому районах.

Маємо на меті започаткувати щорічний чемпіонат, де запрошуватимемо кращі команди зі всієї України. І провести турнір в центрі міста на відкритому повітрі. Це будуть змагання з баскетболу 3х3, черлідингу та брейкдансу. Попередні домовленості з Федераціями є.

Найближчим часом, 7 квітня, на Всесвітній день здоров’я, плануємо в рамках Do like Olympians провести масову рухово-активну зарядку.

І ще однією метою визначаємо створення спортивного комплексу з льодовою ареною поруч з басейном. Головне для цього – гроші, ресурси і співпраця з місцевою та обласною радою. Голова Відділення НОК України у Вінницькій області Сергій Борзов зацікавлений в побудові нових спортивних об'єктів і ми маємо певні напрацювання. Проте втілимо свої ідеї вже після перемоги, адже поки що усі кошти йдуть на ЗСУ.

Ми, як організація, яка фінансується з держбюджету, розуміємо також важливість першочергових потреб всієї країни, але й не забуваємо про дітей. Таким чином, знайшли золоту середину: кожна дитина під час нашого заходу може отримати подарунок. Це може бути просто пакетик, ручка, блокнот, наліпка, браслет. Проте їм приємно і, можливо, у майбутньому вони зрозуміють, що НОК – це круто, і Олімпійські ігри – мрія кожного спортсмена.


РОЗВИТОК СПОРТУ НА ВІННИЧЧИНІ

На Вашу думку, які види спорту є найпопулярнішими у Вінниці?

– Окрім веслування, це, звичайно, футбол. Вінниця раніше, за часів після проголошення Незалежності, була футбольною столицею. Наша «Нива» грала проти «Барселони» свого часу. Але розвиток цього виду спорту пішов трішки в неправильне русло.

У нас спочатку були приватні заклади, такі як «Джуніор», що започаткували дитячий футбол, підняли його рівень. Тому що крім шкіл «Ниви» і «Блохіна-Бєланова», не було конкуренції, а ось протягом останніх семи-восьми років дитячий футбол набирає великі темпи.

Тож моє бачення, що команда повинна виступати у Прем'єр-лізі, має бути новий стадіон. Звісно, зараз війна і це не на часі, та вже розмови можна вести. Вінницьку «Ниву» підтримують спонсори, і якщо мати певні домовленості, це допоможе розвивати молоде покоління краще.

Також гарно розвинута кульова стрільба, є база на Старому місті з усіма умовами, сучасним обладнанням. Представники з Вінниччини є багаторазовими чемпіонами. А у наш теперішній час це важливий вид спорту.

Є релоковані команди, які розвивають хокей на льоду, наприклад, «Харківські Берсерки». Ми теж підтримуємо дітей, тому що вони були змушені переїхати, змінити життя і докласти зусиль, щоб увійти до школи Вищої майстерності.

Нагадаємо, юні футболісти виборювали перемогу на «Кубку восьми» у Вінниці .

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надані Сергієм Пліхтою, Руслана Сивак



Читайте також