menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

В громаді на Вінниччині люди протестують проти звільнення голови селищної ради

30.06.2023 16:25

В Оратівській громаді не вщухає конфлікт між місцевими політичними силами

В Оратівській громаді, що на Вінниччині, місцеві депутати висловили недовіру та звільнили голову селищної ради. Депутати визнали незадовільною діяльність голови Галини Лошак. Проте, не всі мешканці громади задоволені цим рішенням – сьогодні вони вийшли на акцію протесту проти звільнення посадовиці, якій довіряють. Про це повідомляє I-VIN.INFO.

Вчора, 29 червня, на сесії Оратівської селищної ради 17 депутатів проголосували за звільнення голови селищної ради Галини Лошак. Серед причин такого рішення зазначалися наступні:

1) Селищний голова не вжила заходів щодо забезпечення належного фінансування галузі освіти на території Оратівської селищної територіальної громади для підготовки до навчального процесу 2023-2024 років, ремонтів приміщень шкіл, садочків, укриттів та транспортних засобів.

2) Селищний голова не вжила заходів щодо виконання Постанови Кабінету Міністрів України N1077 від 27.12.2017р. Станом на 29.06.2023 р. відсутня спостережна рада у КНП «Оратівська лікарня планового лікування». Відсутність контролю з боку селищного голови за роботою КНП «Оратівська лікарня планового лікування» призвела до того, що не забезпечено пацієнтів безкоштовними ліками відповідно до Національного переліку лікарських засобів за укладеними договорами з НСЗУ.

3) В роботі КП «Оратівкомунсервіс» селищним головою не вжито заходів щодо належного фінансування цього закладу та організації роботи таким чином, щоб підприємство ефективно працювало не лише в смт.Оратів, а й в селах територіальної громади.

4) В діяльності КУ «Оратівська редакція радіомовлення» Оратівським селищним головою не забезпечено реалізацію принципів об’єктивності, достовірності інформації, компетентності, гарантування права кожного громадянина на доступ до інформації, вільне висловлення своїх поглядів та думок. Не затверджено тарифи на здійснення комерційної, рекламно – інформаційної діяльності на договірній основі з метою одержання прибутку.

Зі свого боку Галина Лошак у дописі на своїй Фейсбук-сторінці заявила, що її звільнення було ретельно сплановано та підготовлено опозицією на чолі з Галиною Кириленко та Лесею Ларіоновою.

«З перших днів моєї каденції моя «опозиція» поставила за мету мене звільнити. Знявши з виборів «Наш край», від якого йшли у депутати поважні люди громади, я приступила до виконання своїх повноважень без більшості у депутатському корпусі. Опозиція планувала на посаду секретаря Кириленко Г. В. Тоді мені довелось вибирати між двох зол – менше! Леся Ларіонова запропонувала мені свою кандидатуру на посаду секретаря. А оскільки у мене було лише 6 депутатів, і Ларіонова запропонувала підтримку своїх шести депутатів, я змушена була погодитись. Я мала надію, що у неї менше амбіцій, вона весь час запевняла мене, що не хоче ніяких привілеїв. Що не буде перешкоджати церковним справам, що відійде від цієї теми. Знаючи Галину Кириленко, я вірила, що Ларіонова краща кандидатура», - пише Галина Лошак.

У знак протесту проти звільнення голови селищної ради низка сільських старост та працівників селищної ради пішли у відпустку за свій рахунок.

Окрім цього, сьогодні мешканці громади вийшли на акцію протесту проти звільнення Галини Лошак. Мітингувальники зібрались на площі біля будівлі селищної ради, а пізніше пішли перекривати трасу, щоб звернути увагу людей до цього питання.

«На цій акції створили ініціативну групу з людей, які будуть писати колективні листи та звернення до депутатів, які звільнили пані Галину. Ми будемо просити цих депутатів піти у відставку, адже ми їм не довіряємо. Вони висловили недовіру Галині Лошак, а ми, як мешканці громади, висловлюємо недовіру їм. Нова виконуюча обов’язки голови селищної ради Леся Ларіонова закрилася у себе в кабінеті та не хотіла з нами розмовляти. Поліція дозволила нам невеличкою групою піти та запросити її на нашу акцію, але вона так і не відчинила нам двері», - розповідає учасниця акції, громадська активістка Мирослава Салій.

На жаль, поспілкуватися з представниками протилежної сторони конфлікту нам не вдалось, адже депутати, які голосували за звільнення Галини Лошак, не виходять на зв’язок.

Своєю думкою щодо ситуації в Оратівській селищній раді поділився Андрій Савчук – представник Громадянської мережі ОПОРА – організації, що займається незалежним громадським контролем у сфері виборів.

«Акція протесту та відпустки старост сіл громади показують рівень підтримки Галини Лошак. Зі свого боку ми ще не бачили рішення про її звільнення і ще для ОПОРИ буде дуже цікавим побачити поіменне голосування за це рішення. Справа в тому, що нещодавно були фактично незаконно призначені два нових депутата, замість тих чиє рішення про відставку ще розглядається в суді. Таким чином, ухвалення рішення про звільненні Галини Лошак взагалі має сумнівну легітимність» - зазначає Андрій Савчук.

Про історію з ротацією вищезгаданих двох депутатів Оратівської селищної ради ми раніше писали в цьому матеріалі.

I-VIN.INFO і надалі слідкуватиме за розвитком подій політичного конфлікту в Оратівській громаді.

Читайте також, конфлікт у селищній раді: сотні людей в громаді на Вінниччині виступили проти звільнення депутатів.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Мирослава Салій та Фейсбук-сторінка Галини Лошак

Читайте також