menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

В громаді на Вінниччині не вщухає конфлікт щодо ротації депутатів

19.05.2023 16:00

В Оратівській селищній раді пройшла сесія за участі новопризначених депутаток

Вчора у селищі Оратів Вінницького району Вінницької області пройшла сесія місцевої селищної ради, яка викликала багато запитань та неоднозначних реакцій. Скандал із звільненням з селищної ради депутатів Сергія та Анатолія Саліїв продовжується. На цей раз, попри ухвалу суду, на їхні місця призначили вже нових депутаток. I-VIN.INFO дізнавався, чи законна ця ситуація. І чи можна тепер піддавати сумніву легітимність усіх рішень селищної ради, прийнятих за голосуванням цих депутаток.

В попередніх матеріалах ми вже писали про те, що одна з фракцій Оратівської селищної ради ініціювала рішення про відставку Анатолія та Сергія Саліїв – депутатів, які по суті привели цю фракцію до селищної ради, набравши найбільшу кількість голосів серед кандидатів від фракції.

Мешканці Оратівської громади, обурені рішенням, що суперечить їхнім інтересам зібралися на народне зібрання в підтримку цих депутатів.

Пізніше до скандалу потрапила місцева територіальна виборча комісія. Тоді представники ТВК організували, як його охарактеризували, неправомірне зібрання, де ухвалили рішення про звільнення депутатів. А після зібрання секретарка ТВК навіть вдалася до рукоприкладства.

Вже п’ятого травня заступниця секретаря Оратівської ТВК та група депутатів скликали позачергову сесію, де все ж таки ухвалили та прийняли нових депутаток Тетяну Тімохіну та Валентину Розумнюк.

На думку представника Громадянської мережі ОПОРА – організації, що займається незалежним громадським контролем у сфері виборів, навіть ця позачергова сесія виглядає досить сумнівною.

«Цю сесію скликали не селищний голова і не секретар – вона скликалася взагалі однією третиною депутатів. Сумнівної легітимності також є рішення заступниці секретарки ТВК. Вона видавала посвідчення новим депутаткам, знаючи про ухвалу суду, яка по суті призупиняє рішення про відкликання депутатів Саліїв», - зазначає представник Громадянської мережі ОПОРА Андрій Савчук.

Дійсно, суд надав ухвалу про забезпечення позову депутатів Саліїв. Це означає, що поки триватиме судовий процес, нові депутати не можуть заходити на місця депутатів Саліїв.

Попри це, за нових депутаток проголосували і вони взяли повноцінну участь у вчорашній сесії Оратівської селищної ради, голосуючи «за» або «проти» тих чи інших рішень.

«Вчора на сесії виникла колізія. Салії фактично залишаються депутатами, адже ухвала суду, яка зупинила постанову ТВК про їх звільнення. Проте, на їх місце затвердили нових депутаток, у яких були посвідчення та вони брали участь у голосуванні. Для того, щоб Оратівська селищна рада могла нормально працювати на користь жителів громади, усю цю ситуацію треба вирішувати у правовому полі через суд», - коментує голова Оратівської селищної ради Галина Лошак.

Конфлікт навколо депутатських місць викликає ще одну досить серйозну проблему. Якщо буде доведено, що заступниця секретарки Оратівської ТВК порушила ухвалу суду і незаконно затвердила нових депутаток, то легітимність усіх рішень селищної ради, прийнятих за їх голосування, теж може піддатись сумніву. Це може створити багато проблем для усієї громади.

«Вся ця ситуація стає дуже складною з юридичної точки зору. Якщо суд все ж таки визнає незаконними дії заступниці секретарки ТВК, то він ще повинен буде надати юридичне пояснення того, як усунути нових депутатів, відновити старих та які рішення селищної ради вважати легітимними, а які - ні. Враховуючи, що на сесії ухвалюються дуже важливі для усієї громади рішення, то затримка в їх реалізації або ж їх відміна створять великі проблеми для усіх мешканців громади», - додає Андрій Савчук.

Представники ТВК та керівництва фракції знов ухиляються від надавання будь-яких коментарів журналістам та незалежним громадським спостерігачам, тож почути позицію іншої сторони конфлікту все ще не вдається.

Загалом подібні кейси створюють загрозу для демократії в Україні та навіть для перспектив подальшої євроінтеграції.

«Такі випадки, особливо під час війни, несуть серйозні ризики правильному функціонуванню партійної системи. Після перемоги нас чекає відновлення. Усі наші західні партнери наголошуватимуть на відновленні усіх демократичних інститутів після відміни воєнного стану. Тому в майбутньому в Україні не має бути такого роду партійної диктатури, коли керівництво фракції може дуже легко звільняти неугодних їм депутатів. Я впевнений, що такі випадки мають публічно висвітлюватись, а законодавство має змінюватись, враховуючі усі, на жаль, численні подібні випадки», - підсумовує представник Громадянської мережі ОПОРА Андрій Савчук.

Читайте також, скандали та рукоприкладство: у громаді на Вінниччині продовжується конфлікт із звільненням депутатів.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер, Мирослава Салій, uk.wikipedia.org

Читайте також